Denník N

Historický moment či divadielko? Na olympiádu príde Kimova sestra

Kim Čong-un a Kim Jo-Čong (v pozadí) v roku 2015. Foto – TASR/AP
Kim Čong-un a Kim Jo-Čong (v pozadí) v roku 2015. Foto – TASR/AP

To, či je Kim Čong-unova snaha zblížiť sa s Južnou Kóreou úprimná, sa ukáže až po zimných olympijských hrách. Juhokórejčanom sa nepozdáva, že ich hokejistky musia hrať s cudzími hráčkami zo severu.

Hovorí sa o nej ako o sivej eminencii, mozgu, ktorý pomáha Kim Čong-unovi posilňovať moc a vytvárať o sebe priaznivý obraz na verejnosti.

Kim Jo-Čong svojho staršieho brata často sprevádza na verejnosti. A ten jej verí natoľko, že ju minulý rok povýšil do politbyra vládnej strany.

Teraz ju posiela na olympiádu do nepriateľskej Južnej Kórey. Kim Jo-čong bude v Pjongčangu súčasťou 400-člennej delegácie. Oficiálne bude jej hlavou predseda severokórejského parlamentu Kim Jong-nam, no najväčšiu pozornosť bude pútať práve ona.

Ako uvádza BBC, stane sa prvou členkou vládnucej rodiny Kimovcov, ktorá vstúpi na územie Južnej Kórey.

Stále sa pripravujú na vojnu

Olympiáda sa začína v piatok a účasť Severnej Kórey je prekvapením. Nielen preto, že olympiáda je v Južnej Kórei (keď tam v roku 1988 boli OH naposledy, KĽDR sa ich pokúsila sabotovať odpálením civilného lietadla).

Vzťahy Severnej Kórey so zvyškom sveta ostávajú pritom napäté. Naposledy v novembri KĽDR uskutočnila raketový test a oznámila, že dokáže zasiahnuť celé územie USA. Spojené štáty v reakcii na to vyhlásili, že test priblížil svet k vojne.

Odvtedy sa situácia na Kórejskom polostrove upokojila a Severná Kórea zatiaľ tento rok svoje balistické rakety či jadrové bomby netestovala. Niektorí pozorovatelia však upozorňujú, že zo strany Kim Čong-una môže ísť o obyčajný kalkul, nie úprimnú snahu zblížiť sa s juhom a zlepšiť situáciu na Kórejskom polostrove.

Svedčia o tom aj satelitné snímky, ktoré ukazujú, že Severná Kórea buduje základne pre svoju flotilu vznášadiel. Po tom, čo ich dokončí, jej špeciálne jednotky budú schopné dostať sa na jeden z ostrovov, ktoré patria Južnej Kórei, za približne pol hodiny, píše britský denník Telegraph.

Do trojmiliónového juhokórejského Inčchonu by to bolo asi 90 minút.

Portál 38north, ktorý sa venuje KĽDR, zverejnil aj snímky zo satelitu, ktoré ukazujú, že na miestach, kde Severná Kórea vyvíja svoje zbrane a testuje ich, sa stále pracuje.

Nie je preto vylúčené, že po olympiáde sa môžu znovu objaviť severokórejské provokácie. Vzťahy medzi severom a juhom sa síce zlepšili, obnovilo sa priame spojenie medzi rozdelenými štátmi a uskutočnili sa aj bilaterálne stretnutia, no všetko sa točilo okolo olympiády. Diskusie o zastavení ich jadrového programu sú stále veľmi ďaleko.

Vojenská prehliadka

V Severnej Kórei sa navyše iba deň pred štartom olympiády uskutoční obrovská vojenská prehliadka pri príležitosti 70. výročia založenia armády KĽDR.

Po olympiáde a paralympiáde je naplánované aj vojenské cvičenie USA a Južnej Kórey. Dá sa preto predpokladať, že situácia sa znovu vráti do stavu z konca minulého roka.

Náznaky vidno už teraz. Severná Kórea v utorok reagovala na Trumpov prejav o stave Únie, v ktorom ju ostro kritizoval za „bezohľadnú snahu získať jadrové zbrane“.

KĽDR Trumpa označila za hlupáka a odkázala mu, že „Amerika by zmizla v pekle a krátka história USA by navždy skončila v momente, keď by (Trump) zničil čo i len jedno steblo trávy“ na území Severnej Kórey.

Malú nádej na to, že by to mohlo byť inak, dáva prítomnosť Kimovej sestry v severokórejskej delegácii. „Špekulovalo sa o tom, že by v nej mohla byť, no málokto si myslel, že sa to naozaj stane. Považuje sa to za znak toho, že Kim Čong-un myslí zlepšovanie vzťahov s Južnou Kóreou vážne,“ napísala analytička BBC Laura Bickerová.

Skeptici však tvrdia, že Kim Čong-un využíva účasť na olympiáde hlavne na domácu propagandu. Umožní mu to znovu sa postaviť do roly obete, ktorá chce mier, no musí sa brániť pred agresormi zo zahraničia.

Okrem toho chce svojimi gestami oslabiť spojenectvo Južnej Kórey a Spojených štátov.

Analytik John Delury si však myslí, že spojenectvo je príliš silné na to, aby ho Kim Čong-un tak ľahko prelomil. Snahu Severnej Kórey o zlepšenie vzťahov s juhom, či už je úprimná, alebo nie, vidí aj ako príležitosť pre Spojené štáty.

„Intenzívne rokovania by mohli odhaliť viac o Kimových zámeroch, jeho snoch, strachu aj slabinách. To by mohlo pomôcť americkým predstaviteľom a analytikom, aby ho lepšie dokázali prečítať. A to nevyhnutne potrebujeme,“ napísal v magazíne Foreign Affairs.

Spoločný tím sa ľuďom nepáči

Severokórejská delegácia na olympiáde v Pjongčangu bude mať 400 členov. Jej súčasťou sú aj roztlieskavačky a veľký, 140-členný orchester, ktorý po príchode do Južnej Kórey privítali demonštranti.

Športovcov, ktorí budú súťažiť o medailu, je 22. Žiadnemu z nich sa nedávajú veľké šance, vo väčšine prípadov ide skôr o symbolický štart.

Veľký symbolický význam má aj skutočnosť, že športovci oboch štátov budú počas otváracieho ceremoniálu pod jednou vlajkou – bude to špeciálna vlajka, na ktorej je modrou farbou zobrazený zjednotený Kórejský polostrov.

Zjednotená kórejská vlajka. Foto – TASR/AP

Zjednotí sa aj ženský hokejový tím, bude v ňom dvanásť severokórejských hokejistiek.

Nie všetci však náhle zlepšenie vzťahov vnímajú pozitívne. Jeden z predstaviteľov juhokórejského hokejového zväzu agentúre Reuters povedal, že hokejistky tento nápad nahneval a považujú ho za absurdný.

„Vláda sa len tak rozhodla a žiada od nás, aby sme hrali s úplne cudzími ľuďmi, nemám na to slov,“ povedal hokejový funkcionár ešte v januári.

V reakcii na to klesla aj popularita juhokórejského prezidenta Mun Če-ina zo 73 na 67 percent. Počas posledného januárového týždňa sa dokonca prvýkrát od jeho nástupu na post prezidenta dostala pod 60 percent. Začiatkom februára sa znovu dostala nad túto hranicu.

Mun Če-ina za jeho príliš benevolentný prístup voči Severnej Kórei kritizovala aj opozícia. „Z olympiády v Pjongčangu sa stáva pjončanská olympiáda,“ povedal líder hlavnej opozičnej strany Hong Čon-pjo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Zimné olympijské hry

Svet

Teraz najčítanejšie