Denník N

Študenti dotlačili Fica, aby splnil sľub. Ustúpil po dvoch týždňoch a dá na internáty 50 miliónov

Rokovanie o internátoch. Foto – TASR
Rokovanie o internátoch. Foto – TASR

Premiér sľúbil rektorom, že im postupne dá 50 miliónov eur na rekonštrukciu vysokoškolských internátov. Čerpať sa budú zrejme počas dvoch rokov.

Koncom januára napísali študenti list premiérovi, v ktorom mu pripomínali, že pred dvomi rokmi im sľúbil 50 miliónov eur na rekonštrukciu internátov. Bol to predvolebný sľub, ako o tom hovorí Smer – súčasť sociálneho balíčka.

Po voľbách však ministerstvo školstva získala SNS a Smer na 50 miliónov eur pre internáty zabudol.

Keď mu ich študenti pripomenuli, Smer aj ministerstvo financií, ktoré vedie minister Peter Kažimír z tejto strany, sa tvárili, že predvolebné sľuby v koaličnej vláde neplatia. „Sľuby predchádzajúcej vlády sú sľuby predchádzajúcej vlády,“ povedal.

Strana Smer sa obhajovala tým, že keďže vo voľbách nezískala toľko hlasov, aby vládla sama, v koaličnej vláde to už nesplní.

Najskôr faktúry, potom 50 miliónov

Premiér Robert Fico (Smer) však túto kritiku neznášal dobre a postupne ustupoval.

Pred týždňom, po stretnutí s koaličnými lídrami, povedal, že okamžite uvoľní desať miliónov a ďalší rok možno ďalších desať. To však študentom ani rektorom nestačilo, niektoré internáty sú v havarijnom stave a potrebujú väčšiu investíciu.

V pondelok premiér povedal, že zaplatí rektorom všetky faktúry za rekonštrukcie, ktoré urobia v tomto roku.

Nakoniec v stredu ustúpil úplne, po rokovaní s rektormi povedal, že dá vysokým školám 50 miliónov eur. Dva týždne trvalo, kým sa premiér a ministerka školstva Martina Lubyová (SNS) stretli s rektormi.

Peniaze by mali školy dostať postupne, 20 miliónov ešte v tomto roku, zvyšok na budúci – teda rok pred voľbami. „Je nereálne minúť v tomto roku 50 miliónov eur vzhľadom na ťažkosti a charakter verejného obstarávania,“ povedal Fico po rokovaní. Ak by však školy vyčerpali viac ako 20 miliónov, sľubuje, že im to uhradí.

O výsledkoch rokovania premiéra s rektormi priniesli informácie Hospodárske noviny.

Najviac potrebuje Bratislava

Najviac peňazí z tejto sumy zrejme dostane Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra v Mlynskej doline v Bratislave, kde býva zhruba 6500 študentov. Tamojšie budovy boli postavené v rokoch 1965, 1977 a 1980.

Na opravy by podľa šéfa internátov Róberta Gulu potrebovali odhadom 40 miliónov eur – polovicu z tejto sumy, aby odstránili havarijný stav na výškových blokoch, takzvaný Štúrak, druhú polovicu na átriové domčeky. Rekonštrukciou v rokoch 2008 a 2014 prešli zatiaľ manželské internáty.

Keď Smer sľúbil, že dá 50 miliónov na internáty, bol ministrom školstva Juraj Draxler. Ten dnes hovorí, že Smer, ktorý ho nominoval, sľúbil, že peniaze pošle po voľbách. So školami dohodli kľúč, podľa ktorého mali tento balík rozdeliť medzi školy.

Po voľbách však už nepokračovali. Internáty podľa neho potrebujú rekonštrukciu, ale „pri tom chaose, ktorý dnes okolo školstva panuje, a odleve študentov do zahraničia, ktorému nezabránia ani lepšie internáty, už takýto projekt asi nikto nebude riešiť“, hovorí Draxler, ktorý dnes robí v Slovenskej akadémii vied.

Internáty podľa neho neboli jediným projektom, ktorý sa nedokončil. Menuje napríklad tri nenaplnené nové programy Agentúry na podporu výskumu a vývoja za 100 miliónov eur. Malo ísť o podporu mladých vedeckých tímov a projektov.

„Napriek tomu, že išlo o kľúčové nástroje rozvoja domácej vedy, na ich obranu sa neozvali žiadni akademickí aktivisti, v povolebnom období už táto téma nezaujímala ani médiá. A tak prostriedky ostali iba na papieri,“ vraví Draxler.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie