Denník N

Poslanec Vašečka odchádza od Matoviča, chce kandidovať za predsedu KDH

Richard Vašečka. Foto - TASR
Richard Vašečka. Foto – TASR

Poslanec OĽaNO ohlásil na štvrtok tlačovú besedu, na ktorej oznámi kandidatúru na predsedu KDH.

V KDH v marci prebehne boj o to, či bude Alojz Hlina ďalej predsedom strany. Proti Hlinovi bude na sneme 17. marca v Ružomberku kandidovať aj poslanec Národnej rady Richard Vašečka. Ten bol doteraz predsedom poslaneckého klubu OĽaNO.

Vašečka zvolal na štvrtok o 10:00 tlačovú besedu s názvom „KDH nemusí čakať do roku 2020. Od dnešného dňa má zastúpenie v parlamente.“ Vašečka odchod z hnutia v pondelok oznámil aj lídrovi strany Igorovi Matovičovi. Zároveň mu povedal, že bude kandidovať na šéfa KDH.

„Rišo ma svojím rozhodnutím určite prekvapil, ale keďže som mu vždy dôveroval, verím, že aj tentokrát urobil dobré rozhodnutie,“ povedal Denníku N Matovič.

Vašečka získal pred dvoma rokmi v parlamentných voľbách 25 297 preferenčných hlasov, čo bol v rámci OĽaNO ôsmy najlepší výsledok. Bol predsedom výboru pre vojenské spravodajstvo a členom výboru pre obranu a bezpečnosť. V parlamente je od roku 2012 a Igor Matovič ho nedávno predstavil ako tieňového ministra obrany.

Vašečka na svojom Facebooku informoval o tom, že Erika Jurinová dala žilinskú župu vysvätiť kňazovi, ktorý bol aj exorcista.

OĽaNO má z pôvodne 19 poslancov už len 16, Viera Dubačová a Oto Žarnay odišli z poslaneckého klubu vlani vo februári a dnes sú členmi strany Spolu, ktorej lídrom je Miroslav Beblavý.

Vašečku na kandidatúru presvedčili členovia KDH, ktorí sú s Hlinom nespokojní. V stredu mali Vašečku prijať aj za člena strany bez vedomia vedenia KDH. Podľa stanov môže nového člena strany prijať hociktorý z klubov KDH, ak záujemca o členstvo nebol predtým členom žiadnej inej strany. Ak bol, muselo by o tom rozhodovať celoslovenské predsedníctvo. Vašečka, hoci bol predsedom poslaneckého klubu, členom OĽaNO nebol. Strana mala dlho len štyroch členov (Matoviča, Viskupiča, Jurinovú a Fecka), nedávno prijala ďalších 9 ľudí.

Klub KDH je malá zložka, ktorú môže tvoriť minimálne 5 ľudí. Väčšinou vznikajú v obciach, v mestách existuje klubov aj viac. Strana má viac ako 8-tisíc členov.

Nespokojné v KDH s Hlinom sú hlavne staršie štruktúry, jeho štýl sa im zdá príliš málo konzervatívny a kresťanský.

V iných stranách sa konajú snemy väčšinou raz za štyri roky, v KDH však zmenili stanovy tak, že je to každé dva roky. Hlinu zvolili za predsedu v júni 2016, ďalší snem tak mal byť až v júni. Vedenie strany ho však presunulo na skôr, aby sa v lete mohlo naplno venovať kampani v komunálnych voľbách.

Ako o Hlinovom protikandidátovi sa tiež hovorilo o Milanovi Majerskom, ktorý mu však podľa niektorých členov sľúbil, že ak sa stane županom, kandidovať na predsedu strany nebude. Majerský porazil v prešovskom kraji Petra Chudíka zo Smeru.

V strane teraz prebiehajú okresné snemy, Hlina každý z nich navštevuje.

V stredu večer nezdvíhal mobil. Počas vedenia Hlinu KDH významne stúpli preferencie a podľa nich to dnes vyzerá tak, že strana, ktorá sa v roku 2016 nedostala do parlamentu, by dnes mala 7,4 percenta a 12 poslancov. V novembri jej agentúra Focus namerala 7,2 percenta, v septembri 6,4 percenta a v júni 5,7 percenta.

Vašečka pre Aktuality povedal, že pod vedením Hlinu je KDH málo kresťanské a málo demokratické. „Ten štýl, napríklad dôstojnosť človeka, mám taký pocit, že to veľa súčasnému predsedovi nehovorí, mám pocit, že z KDH sa stáva strana jedného muža.“ Vašečkovi sa nepáči, že Hlina chodí po Slovensku a rozdáva letáky o sebe. „Stále viac sa snaží obmedzovať v štruktúrach vplyv členov. Dokáže byť nepríjemný, aj osobný,“ hovorí o Hlinovi Vašečka.

Poslanec hovorí, že na kandidatúru predsedu ho oslovilo „veľmi veľa ľudí z KDH“. OĽaNO podľa neho nie je zlé, ale v KDH môže robiť kresťanskejšiu politiku. Vašečka tiež povedal, že „ak by kandidoval Milan Majerský, tak by som nekandidoval“.

„OĽaNO nie je zlé, ale keď som prijal prvýkrát ponuku, tak som to vnímal tak, že môžem kandidovať ako nestraník a nezávislá osoba,“ povedal tiež Vašečka. „Pokiaľ OĽaNO začalo naberať charakter kompaktnej protestnej strany založenej na veciach, ktoré nie sú pre mňa srdcové, tak som pochopil, že ak chcem kresťanskú politiku presadzovať, KDH je pre mňa prijateľnejšie. Nemyslím si, že reprezentujem voliča OĽaNO, v KDH si myslím, že reprezentujem voliča KDH,“ hovorí Vašečka.

Poslanec nevylúčil, že z OĽaNO sa k nemu pridajú ďalší. „V tejto chvíli idem len ja sám a potom uvidíme. Mám v OĽaNO veľmi veľa blízkych ľudí aj politicky, aj osobne. V tejto chvíli neviem povedať, ako sa to bude vyvíjať.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

KDH

Slovensko

Teraz najčítanejšie