Denník N

Štvrtok: Poslanci sa viac ako o Figeľovi hádali o vzťahu Širokého a Smeru

Odvolávanie lídra KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu sa natiahlo do piatku. Podľa premiéra Fica má prevziať politickú zodpovednosť za kauzu Váhostav. Tu je prehľad prvého dňa odvolávania.

Sledujte piatkovú minútu po minúte

  • Poslanci na návrh Smeru rokovali o odvolaní Jána Figeľa. Schôdzu prerušili o 19.00 a pokračovať budú v piatok od 9.00 h.
  • Ak vládna strana Figeľa odvolá, opozícia stiahne svojich ľudí z postov v parlamentných výboroch.
  • Fico obviňuje Figeľa, že môže za nízke ceny, ktorými Váhostav vyhral tendre na stavby diaľníc.
  • Poslanci v rozprave často nehovoria o Figeľovi, ale o vzťahu Smeru a Širokého. Často ide len o hádky a útoky medzi poslancami.

19:02 Laššáková prerušila schôdzu. Poslanci budú pokračovať zajtra o 9. hodine. Minútu po minúte sme ukončili.

19:01 Poslanci na seba útočia. Cicoň povedal, že Galko je tranzistor. Galko mu odkázal, že Cicoň je smerácky mopslík.

18:55 Asistentkou poslankyne vládnej strany je Širokého nevesta Jana. Je veľmi šikovná, vyzná sa, chváli si ju Darina Gabániová. Tvrdí, že rodina Širokých jej nikdy nekázala, ako má hlasovať. Prečítajte si o tom viac. 

18:51 Predseda SaS Richard Sulík by chcel podľa jeho straníckeho kolegu Galka vystúpiť na rokovaní. Ale keďže  nie je možné, aby poslanec Európskeho parlamentu vystúpil v domovskom parlamente, Galko číta Sulíkov text, ktorý uverejnil aj na Denníku N. 

18:41 Figeľ v pléne dlho nevydržal. Už odišiel.

IMG_1202
Figeľ bol v sále zhruba hodinu, už odišiel. Foto N – Tomáš Benedikovič

18:37 „V tejto sále sa problémy riešia až vtedy, keď sa dostanú do médií a môžu mať vplyv na preferencie,“ hovorí v rozprave Miroslav Kadúc z OĽaNO. Odvolávanie Figeľa je podľa neho bez vecného základu.

18:27 Figeľ sa prišiel poradiť s Pellegrinim. Na mieste pre podpredsedu parlamentu neostal.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

18:23 Do rozpravy sa teraz môžu prihlásiť poslanci ústne. V pléne vystúpi ešte 23 poslancov.

18:19 O odvolaní Figeľa sa dnes nebude hlasovať. Poslanci by mali rokovať do 19. hodiny. Pokračovať by mali zajtra od 9. rána.

Figeľ už počúva poslancov, ktorí ho odvolávajú. Foto N - Tomáš Benedikovič
Figeľ už počúva poslancov, ktorí ho odvolávajú. Foto N – Tomáš Benedikovič

18:17 Ján Figeľ, ktorého dnes poslanci odvolávajú z funkcie podpredsedu parlamentu, prišiel do pléna. Od rána tu nebol.

18:15 „Stratili sa tu tradičné hodnoty,“ hovorí Dušan Jarjabek zo Smeru.

18:12 Jozef Viskupič z OĽaNO hovorí, že ak Smer odvolá Figeľa, z parlamentu sa stane bábkové divadlo. „Budete predsedami a podpredsedami bábkového divadla.“

17:58 Hrušovský žiada, aby Smer stiahol odvolávanie Figeľa. „Ak siahnete na predsedu, siahnete na stranu. Možno si ani neuvedomujete, aké následky to môže znamenať. A najmä v čase, keď vrcholí politická súťaž medzi stranami,“ dodal.

17:54 „Chcem sa zaručiť za pána Figeľa,“ hovorí Pavol Hrušovský (KDH). Pripomína, že keď Figeľa zvolili za podpredsedu parlamentu dostal 114 hlasov zo 144 poslancov.

Hrušovský sa zastáva Figeľa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Hrušovský sa zastáva Figeľa. Foto N – Tomáš Benedikovič

17:45 „Týmto psychiatrickým vystúpením ste si ma dokázali získať,“ reaguje Oto Brixi zo Smeru na Hraška. „Toľko negativizmu, populizmu a plytkej zloby, ktorú ste z vašich úst vypustili sa ani Goebbelsovi nepodarilo.“

17:33 „Antonín Cicoň zo Smeru reaguje na Hraška: „Tu je dôkaz ako jeden poslanec môže klesnúť, aby si udržal priazeň Matoviča.“

17:20 Hraško vo svojom príhovore hovorí vtipy, nik v sále sa nesmeje.

17. 19 KDH chce ukázať, kto zaplatí dlhy za Širokého infografom. bilbord

17:18 Už len nápad nezmyselne odvolať Figeľa pripravil Fica o právo hnevať sa na prirovnania k Mečiarovi, píše Roman Pataj.

17:17 „Za tunelovanie Váhostavu môže Figeľ?“ pýta sa Hraško. Smeráci kričia, že vinný je Hraško. „Ha ha, akí ste hlúpi,“ odpovedá im Hraško. Fico je podľa neho KAZ – teda klamár, alibista a zbabelec.

17:09 „Teraz Smer ukazuje ako to bude s výstavbou a verejným obstarávaním,“ hovorí Igor Hraško z OĽaNO. Ako to bude s vymožiteľnosťou práva a platením DPH.

„Ak bude Fico so Smerom pri moci aj naďalej. Toto je ukážka podpora podnikania. Toto je smerácky záujem o malých a stredných podnikateľov. Toto sú smerácke istoty právneho štátu,“ kričí Hraško.

„Smer schvaľuje zákony, ktoré podporujú nenažrancov.“ Dodáva, že je tu problém v tunelovaní firmy Váhostav.

17:03 V pléne to po chvíli opäť vrie. Matovič reaguje na Blahu, označuje ho ako zlodeja a „vychcanca“. Laššáková ho kára. Na Blahu reaguje aj Šípošová: „Kričali ste na mňa.“ Blahu charakterizujú urážky a nadradenosť, dodala. „A ja pekne na vás hovorím, takmer matersky,“ dodala Šípošová.

16:52 „Dôvody sú uvedené v dôvodovej správe,” povedal poslanec Jozef Valocký na to, prečo chce Smer odvolať Jána Figeľa. Prečítajte si, či poslanci Smeru vedia, za čo chcú Figeľa odvolať. 

Smer chce zaplatiť dlhy Váhostavu z verejných financií, ale aby to ešte nebolo málo, tak z peňazí, ktoré sú primárne určené pre Fond na ochranu vkladov….

16:44 „Pán Figeľ vám môže vadiť, môže vám byť nesympatický, ale nemôžete povedať, že nič neurobil,“ hovorí poslankyňa OĽaNO Janka Šípošová. Naráža na jeho aktivity pred vstupom Slovenska do Európskej únie.

16:36 „Je to veľmi, ale veľmi nepravdepodobné,“ pochybuje poslanec Mosta-Híd František Šebej o tom, že sa predsa niekto z opozície do tandemu k Smeru nájde. Čítajte, kto by mohol so Smerom utvoriť po dnešku koalíciu.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

16:33 „Figeľ by si mal ako kresťan priznať, že urobil chybu pri nastavovaní cien. Pán podpredseda Figeľ, bolo by dobré, keby ste prišli, aby ste povedali, čo som povedala, aby sme toto hašterenie mohli skončiť,“ povedala poslankyňa Smeru Eva Hufková.

16:29 V trakte predsedu parlamentu je Robert Fico. TV Markíza a Joj, ktoré si s ním cez hovorkyňu dohodli rozhovor, za ním pustili. Keď sa chcel pridať Denník N, nepustili ho.  Okrem Fica je u Petra Pellegriniho aj Kaliňák. Či premiér vystúpi v rozprave, nie je jasné. Prejav si ale chystá Figeľ.

16:19 V pléne sa hovorí veľa o Jurajovi Širokom. Kto to je a ako zbohatol. Prečítajte si jeho veľký profil.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

16:06  Hlina dal návrh, aby bol niektorým poslancom obmedzený prístup na internet. Pellegrini o tom hlasovať nedal.

16:05 Gibalová reaguje: „Viete, že musíte telom aj dušou chrániť majetok Širokého. Pán Kolesík dojíma ma vaša katechéza, ale škoda, že to nie je z vašej hlavy, ale z Wikipédie.“

16:03 Kolesík vysvetľuje Gibalovej, čo je farizej. Číta to z Wikipédie.

16:01 Poslankyňa KDH Monika Gibalová povedala, že po včerajšku už nikoho ani nenapadne zatúžiť po studenom Ficovom politickom objatí. Blaha zo Smeru na to reagoval, že si vydýchla celá slovenská ľavica.

Do pléna prišiel Robert Kaliňák. Iní ministri tu nie sú. Foto N - Tomáš Benedikovič
Do pléna prišiel Robert Kaliňák. Iní ministri tu nie sú. Foto N – Tomáš Benedikovič

15:59 V pléne sa na chvíľu ukázal prvý predstaviteľ vlády – prišiel minister vnútra Robert Kaliňák.

15:56 Andrej Kolesík sa našiel. Poobede prišiel do parlamentu, zbalil časopis ExtraPlus a ťuká si do iPadu.

15:49 Dušan Jarjabek hovorí, že Váhostav nemôže byť politicky prišívaný nejakej strane. „Ani meno Široký nemôže byť prišívané nejakej politickej strane. Ide o politické zneužitie nejakej témy.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

15:48 „Naši priatelia zo Smeru naučili pána Širokého podnikať tak, že uzatvorí zmluvu a potom k tomu dodá tučné dodatky,“ hovorí Gábor Gál z Mostu-Híd.

15:44 Poslancovi Antonovi Martvoňovi chýba odvolávaný podpredseda Ján Figeľ. Ten do pléna ešte neprišiel. Poslanci KDH na Martvoňa kričia. „Vyveďte ho zo sály, veď stratil rozum,“ kričí Brocka z KDH.

Ste sami vo vláde a chcete byť sami aj v parlamente, povedal v pléne poslanec KDH Pavol Abrhan. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ste sami vo vláde a chcete byť sami aj v parlamente, povedal v pléne poslanec KDH Pavol Abrhan. Foto N – Tomáš Benedikovič

15:32 „Keď sme tu boli po nociach, pani Laššáková tu sedela celý čas, nemohla ani na záchod chodiť,“ hovorí Alojz Hlina a pýta sa, ako bude Smer riadiť schôdze, keď opoziční poslanci nebudú mať podpredsedu parlamentu. „Obchádza ma mráz,“ dodal. Prepálili ste to.

15:24 „Nastúpili ste cestu HZDS po noci dlhých nožov. Nezúčastnime sa takéhoto hlasovania. Ak chcete, rozhodnite si to sami,“ hovorí Abrhan. „Občania rozhodnú, či chcú vládu Juraja Širokého,“ dodal.

15:21 Podľa poslanca Smeru Jozefa Valockého je dôvodom na odvolanie podpredsedu parlamentu nízka vysúťažená cena diaľníc, kauzy exministra Uhliarika aj „celkový stav pána Figeľa“. Po otázke, v akom stave je Figeľ, sa opravil, že myslel celkový stav KDH.

15:18 „Pán predseda, ja som vás volil. Boli ste aj mojim predsedom parlamentu. Vy už nechcete byť predsedom všetkých poslancom Národnej rady?“ pýta sa Abrhan z KDH. Reaguje tak na to, že Pellegrini opozičných poslancov neinformoval o tom, že chce pridať bod odvolávania na rokovanie parlamentu. „Považujem to za nekorektný prístup.“ Tento prístup bude podľa opozičného poslanca spájaný s Pellegriniho menom. „Ste sami vo vláde a chcete byť sami aj v parlamente,“ dodal.

15:14 „Som sklamaný. Čakal som od nového pána predsedu, že naplní svoje slová o novej politickej kultúre,“ hodnotí Petra Pellegriniho Pavol Abrhan z KDH. „V tejto sále už raz prebehla noc dlhých nožov a bol som presvedčený, že sa to už nemôže zopakovať. Žiaľ toto moje presvedčenie sa nenaplnilo,“ dodal.

15:08 Grémium skončilo. Do pléna prišiel šéf parlamentu Peter Pellegrini. „Aby sme zadosťučinili kolegom, otváram bod Hodina otázok,“ povedal. Neboli predložené žiadne otázky, a preto Pellegrini informoval vládu, že nie je potrebná prítomnosť premiéra či ministrov. Schôdza by mala pokračovať odvolávaním Figeľa.

[poll id=“73″]

15:00 Jána Figeľa chce Smer odvolať z postu podpredsedu parlamentu. Čo má vlastne v tejto funkcii na starosti? Vysvetľuje Miro Kern.

14:51 Poslanecké grémium znamená, že sa stretnú šéfovia poslaneckých klubov a vedenie parlamentu. Idú sa rozprávať o tom, či Smer neporušil zákon tým, že dnes do programu nezaradili hodinu otázok. Tá by znamenala, že by sa pred poslancov musel postaviť premiér alebo člen vlády, ktorého by tým poveril. Fico ani žiaden minister do pléna dnes neprišiel. Grémium nemá určené trvanie.

14:46 Abrhan: „Upozorňujeme vás, že porušujete zákon, a vy pokračujete, aj keď porušujete rokovací poriadok.“ Navrhol zvolať poslanecké grémium za kluby OĽaNO, KDH a Most-Híd, Laššáková ho zvolala.

14:43 Abrhan a Číž sa hádajú v pléne. „Hanbite sa,“ kričí stojaci Abrhan na Číža. Opoziční poslanci chcú, aby bola hodina otázok.

14:41 Martvoň sa ospravedlnil Gáborovi Grendelovi, že použil jeho meno na politické účely.

14:37 Dušanovi Jariabkovi zo Smeru sa tento štýl rozpravy nepáči. „Ale nezaviedol to pán Martvoň. Vrcholne s tým nesúhlasím, je to parlamentnú klebetenie.“

14:35 Janka Šipošová z OĽaNO sa hanbím za to, čo sa v pléne deje. „Sme tu ako kofy na trhu alebo ako manželia v rozvodovom konaní.“

14:33 „Pán kolega, hanbite sa,“ reagoval Alojz Přidal (KDH) na vystúpenie Antona Martvoňa.

14:28 Lipšic reaguje na Martvoňa: „Vytiahnuť ťažkú rodinnú situáciu Gábora Grendela na pôde parlamentu to tu ešte nebolo.“ Jeho bývalá manželka dnes pacuje pre firmu Juraja Širokého. Odišla od Grendela v máji 2010, povedal Lipšic. „Toto vytiahnuť v parlamente je duševné mrzáctvo a vás považujem za duševného mrzáka. A ak by ste v sebe mali štipku cti, čo sa obávam, že nemáte, tak by ste sa Grendelovi verejne ospravedlnili, lebo je to čestný muž. Nesiahate mi ani o členky. Svojim charakterom rozhodne nie.“

V pléne odvolávajú Jána Figeľa, ten do sály neprišiel. Foto N - Tomáš Benedikovič
V pléne odvolávajú Jána Figeľa, ten do sály neprišiel. Foto N – Tomáš Benedikovič

14:24 „Smer so Širokým má minimálne toľko spoločné, čo KDH. Takže nič,“ hovorí Martvoň

14:12 Pavol Zajac (KDH) si s Miroslav Čížom vysvetľujú vedenie KDH. Hlina diskutuje s Laššákovou ohľadne toho, či má byť v pléne vláda. Hľadá to v Rokovacom poriadku.

14:10 Podpredsedníčka parlamentu Laššáková vyhlasuje 10 minútovú prestávku, poslanci KDH totiž pokrikujú na Martvoňa.

14:09 Anton Martvoň sa snaží dokázať prepojenie KDH a Juraja Širokého. Gábor Grendel bol v roku 2011 hovorcom ministerstva vnútra, ktoré viedol Daniel Lipšic. Jeho manželkou bolo podľa Martvoňa Michaela Grendelová, ktorá je dnes hovorkyňou spoločnosti Juraja Širokého. Dodal, že už sa rozviedli.

14:08 Hodina otázok nebude. Laššáková to odôvodňuje tým, že včera do 12. neboli predložené otázky. Alojz Hlina sa sťažuje, že v pléne nie je vláda.

13:59 Moral & Banal vtipne o dnešnom odvolávaní Figeľa v parlamente:

13:22 Iveta Radičová na Facebooku vysvetľuje, prečo je odvolávanie Jána Figeľa absurdné:

13:16 „S takouto politikou sa nedá spolupracovať, lebo to by bolo kolaborantstvo,“ uviedol Ján Figeľ na otázku RTVS o možnej spolupráci so Smerom po parlamentných voľbách.

12:52 Smer skúma, čo všetko je KDH, okrem pokorného pritakávania premiérovi takmer každú nedeľu vo verejnoprávnej televízii, ešte ochotné zniesť. Skutočnú dilemu budú kresťanskí demokrati riešiť až potom, keď Smer jeho predsedu v parlamente odvolá, píše Peter Spáč.

12:51 Europoslanec Ivan Štefanec (nezávislý) má na dnes dohodnutú návštevu eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej. Chce ju poprosiť, aby Európska komisia preskúmala, či návrh zákona o reštrukturalizácii od vlády Roberta Fica je v súlade s legislatívou EÚ o poskytovaní štátnej pomoci.

12:24 Odvolávaný Ján Figeľ sleduje dianie v pléne v televízii zo svojej poslaneckej kancelárie.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

12:19 Poslanci išli na obednú prestávku, vrátiť by sa mali po jednej poobede.

12:09 Nicholsonová (SaS) sa pýta poslancov Smeru, odkiaľ premiér Fico získal peniaze na 20-tisícové hodinky „ktorých má asi päť“, autá a byt. „Keď bol posledné roky len poslancom či premiérom,“ dodala. „Musí kradnúť,“ uzavrela.

12:08 Robert Fico sa musel zblázniť, píše Richard Sulík. Dnešok sa zapíše ako deň, keď dal odvolať Figeľa, lebo pre štát zaistil nižšie ceny.

12:07 Brocka (KDH) chce ísť na obed, tlieska počas faktickej poznámky Mariána Radošovského.

12:00 Hlina hovorí, že peniaze z bánk, ktoré chce Fico použiť na vyplatenie malých veriteľov Váhostavu, sú na stabilizáciu bankového sektora a pre fond na ochranu vkladov. „Raz sa môže stať, že niekto z vašich kamarátov položí banku, ľudia prídu do fondu a tam nič nebude, pretože z nich chcete zaplatiť dlhy Širokého.“

11:56 „Po tomto môžu so Smerom vládnuť len tí, ktorí chcú páchať alebo zakrývať korupciu,“ povedal pre Denník N odvolávaný Ján Figeľ.

11:55 Lucia Žitňanská z Mostu-Híd na Facebooku napísala,  ako tlak verejnosti aj opozície prináša svoje výsledky. Chcú v ňom pokračovať, aby si premiér osvojil ďalší návrh.

11:53 „Žasnem, kam až táto debata došla. Vyvodzujeme tu zodpovednosť za čosi veľmi problematické spred vyše troch rokov. Je to tak absurdné, že nerozumiem, o čom ste teraz diskutovali,“ povedal František Šebej na vystúpenie poslanca Smeru Petráka. Smer podľa neho narúša dôveru k parlamentu. „Nemôžeme takto trestať skutočné alebo domnelé prešľapy z minulosti, keď sa nám to hodí. Dopúšťate sa chyby, ktorá tu bude, ako je tu s nami prešľap ohľadne poslanca Gauliedera.“

11:50 Smer často vyčíta opozícii, že za jej vlády prijali zákon o reštrukturalizácii, ktorý umožnil Váhostavu postupovať tak, ako postupuje. „Ak sa vám nepáčili zákony o reštrukturalizácii, boli ste sedem rokov vo vláde a mohli ste to zmeniť,“ hovorí Lipšic.

11:39 Do sály prišla aj poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová, ktorá kvôli kauze CT musela odstúpiť z postu podpredsedníčky parlamentu. Na chvíľu si sadla na svoje bývalé miesto.

IMG_1021
Pellegrini a Zmajkovičová. Foto N – Tomáš Benedikovič

11:38 Ľubomír Petrák zo Smeru chce spochybniť spájanie Smeru s Váhostavom Juraja Širokého: „Váhostav staval za Dzurindovej, Ficovej aj Radičovej vlády. Staval aj pre starostov a primátorov KDH. Táto jednoduchá komunikačná skratka neplatí a je len zavádzaním spoločnosti.“

11:31 „Poškodzovanie malých veriteľov je svinstvo a treba to zamedziť,“ hovorí Ľubomír Petrák zo Smeru. Rozpráva o ľudských tragédiách, napríklad o svojom švagrovi, ktorému nezaplatili a dostal infarkt, ktorý neprežil.

11:30 Alojz Hlina na Facebooku zverejnil dôvodovú správu k odvolávaniu Jána Figeľa:

11:26 Hlina ďakuje Smeru: „Možno som jednoduchší, nikdy som sa na nič nehral. Ani poľnohospodársku som neskončil. Som rád, že sociálna demokracia dovolí aj jednoduchším ľuďom byť v parlamente. Považujem si to.“

11:15 Poslanec Smeru Ľuboš Blaha útočí na Alojza Hlinu: „V parlamente môžu sedieť aj jednoduchší ľudia a vy viete zabaviť ľudí, aj keď toto nie je kabaret ani gay bar. Nemusíte nám stále vyčítať, že máme vzdelanie.“ Hovorí, že by KDH malo využiť odvolávanie Figeľa a dať za podpredsedu parlamentu Alojza Hlinu.

11:13 „Odvolávanie podpredsedu parlamentu je prejavom arogancie a poukázanie na to, že Pellegrini alebo Paška, Smer sa správa rovnako arogantne,“ hovorí Zsolt Simon. „Mečiar mal svojho Rezeša. Fico má svojho Širokého,“ dodal.

11:10 Eugen Jurzyca na Facebooku písal o tom, aký je rozdiel medzi Smerom a opozičnými stranami:

11:01 „Váhostav sa stane fenoménom, stane sa symbolom, ako to tu funguje. Už nehovoríme o poškodených, ale o podstate vášho podnikania a práce,“ hovorí opozičný poslanec Alojz Hlina.  Smer sa podľa neho toho bojí a nechce to dovoliť. „Preto chcete dať dole Figeľa. Ak by nebol Figeľ, sú schopní odvolávať Jurinovú, že číta z papiera,“ dodal Hlina. Takto chce podľa neho Smer tému Váhostavu prekryť. „Smer vie počítať. Ale tu ste sa precenili. Táto rovnica má vysoký potenciál, že sa vám vymkne z rúk. Neprekryjete to.“

Odvolávaný podpredseda parlamentu Ján Figeľ v parlamente nie je. Foto N - Miro Kern
Odvolávaný podpredseda parlamentu Ján Figeľ nie je v sále. Foto N – Miro Kern

10:53 Lipšic navrhol, aby cez obednú prestávku dostali poslanci kurz z verejných financií. „Aby tu nezneli ekonomické tupiny, ako to teraz,“ hovorí. Reaguje na to, že peniaze z odvodu bánk nie sú podľa poslancov Smeru verejné financie. „Sú to peniaze ľudí,“ dodáva. Predseda parlamentu Peter Pellegrini nedal o návrhu hlasovať. „Klamete. Môžem vám to vysvetliť pán Lipšic cez prestávku. Hláste sa u mňa.“

10:49 „Vy sa bojíte zlepenca opozičných strán a zlepenca oligarchov sa nebojíte,“ pýta sa Július Brocka poslanca Dušana Bublavého (Smer). Zachraňujete oligarchu Širokého, nie živnostníkov, odkazuje ďalším poslancom Smeru.

10:46 Poslanci Smeru aj opozície sa v diskusii stále častejšie pohrávajú s menami aktérov tejto schôdze. Figeľove fígle a Širokého široké možnosti už vyzerajú mierne obohrato.

10:45 V pléne si poslanci skáču do reči. „Vy máte tie kresťanské tradície, tak ma nechajte dohovoriť,“ hovorí poslankyňa Mária Janíková (Smer). „Keď sa budete večer modliť, pripomeňte si tých ľudí, čo to nemajú zaplatené,“ odkázala KDH.

10:29 Július Brocka (KDH) sa pýta: „Kto by ešte po tomto mohol ísť so Smerom do vlády?“ Brocka si myslí, že Smer chce odvolať Figeľa, lebo prekazil kšeft s diaľnicami.

Opozičný poslanec Daniel Lipšic (NOVA) priniesol ďalší transparent, kde reaguje na stránku Váhostavu Mrzinasto.sk. Foto N - Tomáš Benedikovič
Opozičný poslanec Daniel Lipšic (NOVA) priniesol ďalší transparent, kde reaguje na stránku Váhostavu Mrzinasto.sk. Foto N – Tomáš Benedikovič

10:08 Do parlamentu dorazil bývalý redaktor STV z čias Mečiara, spoluautor Fašírky, kandidát SNS a vydavateľ Extra plus Pavel Kapusta. Nesmelo postáva vo vestibule. Asi sem prišiel robiť žurnalistiku. Andrej Kolesík, ktorý mal na stole práve časopis Extra Plus, s ním ale nie je.

10:01 Štefanovi Kuffovi prekážajú v parlamente oplzlé slová. A za posledné dni ich bolo v parlamente dosť, dodal.

9:54 Osuský reaguje na Číža: „Hovoríte o tuposti. Pred 24 sekundami ste povedali na moju adresu slovo stoka. Toľko ku kultúre vašej osobnosti.“

9:53  Reční podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer). Jeho vystúpenia tradične vyvolávajú viac emócií v opozícii. Jána Figeľa stihol premenovať na Fígľa, dlho ale prekvapivo nehovoril.

9:50 Poslanec Smeru Anton Martvoň je podľa Lucie Nicholsonovej (SaS) uštekaný, prázdny a smrad.

9:46 Eugen Jurzyca: „Figeľ urobil taký tlak, že mu podľahol aj podpredseda vlády Robert Kaliňák, ktorý má na starosti verejné obstarávanie.“ Práve ten totiž odôvodňoval novinky vo verejnom obstarávaní  práve nákupom za najnižšie ceny, dodal.

9:44 Alojz Hlina sa rozčuľuje nad dôvodovou správou k odvolávaniu Figeľa. „Rozmýšľam, o čom sa tu dokážeme rozprávať. Čo ste schopní doniesť a ešte sa pritom vážne tváriť. To, čo by jeden nikdy neveril, vy ste naozaj dali do dôvodovej správy ako dôvod na odvolanie, že s plným vedomím. Ešte ste to zdôvodnili. Viem, že niektorí vaši majú s plným vedomím problém. On s plným vedomím tlačil, aby boli ceny nižšie oproti štátnej expertíze.“

9:36 „Ideme tu odvolávať niekoho za to, že šetril verejné financie. To je asi najväčšia brutalita, ktorú som v parlamente zažil,“ hovorí Jozef Viskupič (OĽaNO).

9:31 V pléne to zatiaľ poslancami Smeru neprekypuje. Nie je ich tu ani desať. Chýba aj Andrej Kolesík. Na jeho stolíku leží časopis Extra plus, ktorý je blízky SNS a priestor dáva aj ortodoxným komunistom.

IMG_0996
Stôl Andreja Kolesíka. Foto N – Tomáš Benedikovič

9:25 „Kde Široký vstúpi, tráva nerastie,“ hovorí v parlamente Osuský. „Kto má dnes dôveru k Váhostavu mal by navštíviť psychiatra,“ dodal.

9:18 „Gauner Figeľ donútil zrejme Juraja Širokého, aby podpísal tieto katastrofálne zmluvy tak, že Široký bol natiahnutý na škripci a na oboch nohách mal španielske čižmy. No nepodpíš. Podpíšeš,“ hovorí Peter Osuský v pléne.

Poslancov v pléne veľa nie je. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslancov v pléne veľa nie je. Foto N – Tomáš Benedikovič

9:13 Aj keď schôdza začala pred štvrť hodinou, v pléne je zatiaľ menej ako 20 poslancov zo 150. Z vlády nie je na rokovaní ešte nik.

9:09 „Smer nie je schopný povedať, že Juraj Široký už nie je jeho kamarát,“ hovorí Martin Poliačik (SaS) v pléne.

9:00 Začala sa schôdza parlamentu, na ktorej Smer pokračuje v odvolávaní podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH). Ak by sa to vládnym poslancom podarilo, opozícia stiahne svojich ľudí  z postov v parlamentných výboroch. Išlo by o:

  • Erika Jurinová, OĽaNO, podpredsedníčka parlamentu
  • Peter Pollák, splnomocnenec vlády pre menšiny
  • Július Brocka, KDH, podpredseda mandátového a imunitného výboru
  • Alojz Přidal, KDH, predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií
  • Miroslav Kadúc, OĽaNO, podpredseda ústavnoprávneho výboru
  • Ján Hudacký, KDH, predseda hospodárskeho výboru
  • Martin Fecko, OĽaNO, predseda výboru pre pôdohospodárstvo
  • Elemér Jakab, Most-Híd, podpredseda výboru pre verejnú správu
  • Tibor Bastrnák, Most-Híd, podpredseda výboru pre zdravotníctvo
  • František Šebej. Most-Híd, predseda zahraničného výboru
  • Martin Fronc, KDH, podpredseda výboru pre vzdelávanie
  • Jozef Viskupič, OĽaNO, podpredseda výboru pre kultúru a predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ
  • Rudolf Chmel, Most-Híd, predseda výboru pre ľudské práva
  • Pavol Abrhan, KDH, podpredseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS
  • Gábor Gál, Most-Híd, podpredseda výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ

Čo sa stalo včera: 

  • Poslanci v stredu ráno začali rokovať o odvolaní ministra zdravotníctva Čisláka.
  • Odvolávanie ešte doobeda prerušili, aby mohli rokovať o kauze Váhostav.
  • Fico po kritike a mediálnom tlaku expresne prerobil plány, ako pomôcť obetiam firmy Juraja Širokého.
  • Chce tiež nechať odvolať Figeľa z funkcie podpredsedu parlamentu, vraj nútil Váhostav stavať lacno.
  • Ak Smer Figeľa odvolá, KDH, Obyčajní ľudia a Most-Híd stiahnu svojich ľudí z postov vo výboroch parlamentu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie