Denník N

Tlak od kolegov a súperov, výber nástupcu a reforma Európskej únie. Čo čaká Angelu IV

Angela Merkelová. Foto – TASR/AP
Angela Merkelová. Foto – TASR/AP

Štvrté funkčné obdobie bude pre Angelu Merkelovú náročné.

Trvalo to síce až štyri mesiace, no Angele Merkelovej sa podarilo úspešne ukončiť koaličné rokovania. Ak 464-tisíc členov Sociálnodemokratickej strany (SPD) odsúhlasí pokračovanie veľkej koalície (hlasuje sa poštou, výsledok by mal byť známy 2. marca), Merkelová bude kancelárkou štvrtýkrát v rade.

Môže tak vyrovnať rekord svojho mentora Helmuta Kohla, ktorý bol pri moci 16 rokov.

Štvrté funkčné obdobie bude pre Merkelovú zrejme posledné. A už komplikované debaty o novej koalícii ukázali, že s veľkou pravdepodobnosťou bude aj najťažšie.

„V oblasti zahraničnej politiky budú najväčšími výzvami francúzske návrhy reformy EÚ, úspešné zvládnutie brexitu a otázka vzťahov s Ruskom. Na pozadí bežnej agendy však kľúčovou otázkou bude, ako sa úspešná kancelárka politicky zachová po uplynutí svojho mandátu,“ povedal pre Denník N Marek Lenč z Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB.

1. Boj v strane

O Kohlovi sa hovorí, že prepásol správny moment na svoj odchod. Niektorí členovia CDU si to myslia aj o svojej aktuálnej šéfke. Pravdou však je, že Merkelová v strane nemala plnohodnotného nástupcu, ktorý by po nej mohol prebrať líderský post a viesť úspešnú predvolebnú kampaň.

Či je to chyba strany alebo Merkelovej, ktorá všetkých zatieňovala a potenciálnych vyzývateľov včas odstavila, nie je až také podstatné. Dôležité pre kresťanských demokratov je, aby v najbližších štyroch rokoch našli nového lídra.

Jedným z hlavných favoritov na tento post je Jens Spahn (hoci Merkelová preferuje skôr predsedníčku sárskej vlády Annegret Kramp-Karrenbauerovú). V minulom funkčnom období pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií a v strane zastupuje konzervatívnejšie a pravicovejšie krídlo.

Spahn je známy tým, že predstavuje opozíciu voči Merkelovej a vymedzoval sa voči nej aj počas koaličných rokovaní.

Prvú predbežnú koaličnú dohodu medzi CDU/CSU a SPD označil za rovnakú ako pred štyrmi rokmi. „Myslel som si, že prídeme s niečím novým,“ povedal v polovici januára.

Merkelová musela počas koaličných rokovaní so sociálnymi demokratmi urobiť ústupky, aby dosiahla dohodu. SPD presadila do programu viac míňania, ľavicové politiky a mala by dostať post ministra financií. Okrem toho, že tento post je považovaný za druhý najdôležitejší, to znamená, že sociálni demokrati budú mať viac priestoru na to, aby sa snažili naplniť svoj program (navyše by mali mať aj ministerstvo práce a rodiny).

Jej súperi a potenciálni nástupcovia to môžu pri vnútrostraníckej debate využiť. Tlak na to, aby dala najavo, či a kedy skončí, bude preto narastať. Ak sa nerozhodne v správnom čase, tlak sa môže zmeniť na nepríjemný boj v strane.

A to by mohlo znamenať aj jej predčasný koniec.

Alternatívou je aj jej dobrovoľný odchod v polovici funkčného obdobia. Lenč si však myslí, že Merkelová svoje štvrté funkčné obdobie zvládne, hoci členovia CDU nie sú nadšení z rozdelenia ministerských postov.

„Kohlov príbeh vynúteného politického konca, za ktorým stála práve Merkelová, môže byť pre ňu silným momentom, ktorý by nerada aj sama zažila,“ vraví.

Dodáva však, že spomínané ústupky môžu byť veľmi dobre premysleným ťahom Merkelovej. „Dala SPD takú dohodu, ktorú mladí socialisti len ťažko zastavia, keďže jej znenie musia ešte odobriť všetci stranícki členovia SPD. Ak by hlasovali proti, pravdepodobne by nastali nové voľby, a to by bol pre Merkelovú politický vabank, možno aj koniec. Krátkodobo možno teda spravila veľké ústupky, ktoré jej však umožnia dovládnuť.“

2. SPD jej bude dýchať na krk

Sociálni demokrati sa po minuloročných voľbách vyjadrili jasne. Oznámili odchod do opozície. Pokračovanie veľkej koalície odmietli, hoci Merkelová od začiatku dávala najavo, že je mu naklonená.

Veľká koalícia im škodila, nevedeli sa v nej poriadne presadiť, Merkelová ich zatienila a dokázala si prisvojiť aj agendu sociálnych demokratov.

Pôvodný plán preto bol ísť do opozície, nabrať nové sily a vymedzovať sa voči vládnej politike a kancelárke. Na tom mal byť postavený úspech v ďalších voľbách, v ktorých by navyše SPD mohla čeliť oslabeným kresťanským demokratom bez Merkelovej.

Nestalo sa, sociálni demokrati sa po krachu rokovaní medzi CDU/CSU, liberálmi a Zelenými rozhodli zachovať zodpovedne a s Merkelovou rokovali. Ich otočka sa hneď prejavila na poklese preferencií a spokojní s ňou neboli ani mnohí členovia strany.

SPD sa preto bude snažiť, aby bola nasledujúce štyri roky viditeľnejšia. Vďaka tomu, že bude ovládať kľúčové ministerstvá, má na to dobrú príležitosť.

Zároveň bude vyvíjať väčší tlak na Merkelovú, hlavne ak sa ukáže, že jej pozícia v strane slabne. Sociálni demokrati majú šancu byť vyrovnanejším partnerom, čo budú chcieť využiť.

„Je to jediná možnosť, ako vrátiť stranu späť do predošlých pozícií. SPD urobila dobrú koaličnú dohodu. Navyše Schulz odchádza z čela strany, čo je pre neho aj stranu dobrá správa,“ hovorí Lenč.

V septembri 2017 totiž vo voľbách zaznamenali najhorší výsledok v histórii a pád by mohli zastaviť, ak sa im podarí presadiť čo najviac bodov z ich agendy.

3. Silní populisti

Život Merkelovej skomplikuje aj Alternatíva pre Nemecko (AfD). Pravicovo-populistická strana sa prvýkrát dostala do Spolkového snemu, a ak sa veľká koalícia stane realitou, bude najsilnejšou opozičnou stranou.

AfD tak bude mať veľký priestor, ktorý bude chcieť využiť hlavne na kritiku vládnej politiky. Dnes je už etablovanou stranou, má zastúpenie v 14 zo 16 spolkových krajín a silná pozícia v celonárodnom sneme jej môže pomôcť získať ďalších voličov.

Ich správanie v Bundestagu má strážiť mimoriadne rešpektovaný a obľúbený bývalý minister financií Wolfgang Schäuble. Ak však Merkelová nechce o štyri roky odchádzať s vedomím, že AfD, ktorá rástla vďaka kritike kancelárky, je ešte silnejšia ako krátko po migračnej kríze, jej vláda bude musieť urobiť viac.

Týka sa to najmä tém, ktoré AfD priniesli najväčšiu popularitu – migranti, sociálna nerovnosť a eurokríza.

Zároveň si musí dať pozor, aby jej sesterská strana nepreberala rétoriku AfD. Konzervatívnu bavorskú CSU tento rok čakajú krajinské voľby a jej dominanciu ohrozuje práve AfD. Vo voľbách do Bundestagu tu získala 12,4 percenta (nárast o 8,1 percenta), zatiaľ čo CSU stratila 10,5 percenta.

Lenč si myslí, že ak chce vláda zastaviť vzostup AfD, musí venovať viac pozornosti jej voličom a problémom, ktoré ich trápia. „V mnohých oblastiach nová nemecká vláda nastavuje konzervatívnejšie politiky, čo môže istú časť voličov prilákať späť,“ hovorí.

4. Reforma EÚ

Veľmi dôležité pre to, ako bude Merkelová vnímaná o štyri roky, bude, či sa aspoň čiastočne podarí zreformovať Európsku úniu. Tejto úlohy sa po minuloročnom zvolení ujal Emmanuel Macron. Francúzsky prezident však dlho čakal na partnera.

Merkelová je človek, s ktorým by si mal v mnohých témach rozumieť. Do hry určite vstúpia aj Martin Schulz a nový minister financií za SPD (mal by ním byť starosta Hamburgu Olaf Scholz).

Bývalý šéf europarlamentu Schulz by sa v novej vláde mal stať ministrom zahraničných vecí a na nemeckej zahraničnej politike sa určite prejavia jeho silné proeurópske postoje.

Ak bude Macron hovoriť o hlbšej integrácii, silnejšej Únii, Schulz bude zrejme za. Rezort financií ovládaný SPD môže byť viac naklonený aj Macronovým návrhom na spoločný rozpočet alebo ministra financií eurozóny.

Merkelová bude zrejme už tradične pragmaticky hľadať najpriechodnejšie a najreálnejšie riešenia tak, aby nepomohla AfD. Jej pozícia pri rozhodovaní však už bude slabšia.

„Merkelová už nebude môcť robiť európsku politiku tak, ako ju robila doteraz, keď prakticky rozhodovala o všetkom sama,“ povedal pre Deutsche Welle Josef Janning z think tanku ECFR.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire vo štvrtok povedal, že prioritou by mali byť banková únia a prísnejšie daňové pravidlá pre veľké technologické firmy. Francúzsko-nemecká spolupráca je podľa neho pre Európu veľmi dôležitá a Le Maire tvrdí, že je nevyhnutné, aby vzťahy medzi týmito dvoma štátmi boli stabilné a priateľské.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie