Denník N

Prezident Kiska otvoril slovenský dom na olympiáde, pochodeň niesol aj Lajčák (+ fotogaléria)

Andrej Kiska pred slovenským domom. foto - TASR
Andrej Kiska pred slovenským domom. foto – TASR

Olympiáda sa začala aj v slovenskom dome, opäť ho zabezpečuje agentúra Roko.

Slovenský dom v dejisku zimnej olympiády Pjongčang 2018 oficiálne otvoril prezident Andrej Kiska. Stalo sa tak pred pravým poludním kórejského času (pred štvrtou hodinou rannou SEČ).

S prezidentom bol pri otvorení šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, ambasádor slovenskej výpravy Pavol Hurajt i lotyšský prezident Raimonds Vejonis.

Zariadenie je v prímorskom meste Kangnung, prišli aj predstavitelia priemyslu a obchodu Kórejskej republiky.

„Olympijské hry sú veľký sviatok športu, počas ktorého majú ľudia k sebe bližšie. Som veľmi rád, že aj v dejisku týchto hier je ten kúsok Slovenska zastúpený Slovenským domom, ktorý sem prináša kus fantastickej kultúry, hudby a vôbec atmosféry. A tiež gastronómie a, samozrejme, borovičku,“ hovoril prezident.

Slovenský dom na olympiáde má už po ôsmy raz na starosti agentúra Roko, v minulosti prepojená s Rezešovcami a Michalom Gučíkom s väzbami na SNS. Tentoraz na to už nedostane peniaze od štátu, napísal denník SME.

Kiska prišiel pozdraviť aj českých športovcov do českého domu, na olympiádu neprišiel český prezident Miloš Zeman, napísalo iDnes.

Kiska bude v dejisku hier do stredy 14. februára: „Bol by som veľmi rád, keby som pred odchodom domov videl niekoho na pódiu, ideálne na najvyššom stupienku. Pôjdeme na biatlon, na slalom. Budeme mať slovenské vlajky a povzbudzovať, dúfam, že zažijeme moment slovenskej radosti. Zakričím si, veľmi rád povzbudzujem, moja dcéra roky rokúce súťažne lyžovala, teším sa, že teraz budem práve s ňou povzbudzovať naše lyžiarky. Uvidím prvý zápas našich hokejistov. Vo štvrtok som ich bol povzbudiť v šatni, trocha som sa s nimi porozprával. Sú plní odhodlania zabojovať, takže si držme prsty.“

Prezident letel na olympiádu vládnym špeciálom spolu s niektorými hokejistami aj s generálnym manažérom reprezentácie Miroslavom Šatanom.

Fotografie zo slovenského domu

Slovenský dom otvorili aj ukážkou taekwonda. foto – tasr
Slovenský olympijsky dom na 23. ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. foto – tasr
Členka Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková a predseda Valného zhromaždenia OSN a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. foto – tasr
Prezident Andrej Kiska, prezident SOV Anton Siekel, primátor mesta Kangnung Choi Myeonghee a slovenský veľvyslenc v Južnej Kórei Milan Lajčiak. foto – tasr
Slovenský olympijský dom. foto – tasr
Olympijskú pochodeň niesol aj Miroslav Lajčák ako predseda Valného zhromaždenia OSN, odovzdával si ju s prezidentom MOV Thomasom Bachom. foto – tasr

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie