Denník N

Sulík s Matovičom podpísali komunálnu koalíciu bez KDH, vravia, že to nie je nepriateľský krok

Foto - TASR
Foto – TASR

SaS a OĽaNO pôjdu do komunálnych volieb spolu, s ostatnými stranami chcú rokovať v nasledujúcich týždňoch. Hlina im už skôr odkázal, že dohody robia tí, ktorí sú pri stole, ostatní končia na jedálnom lístku.

Sloboda a solidarita (SaS) a hnutie OĽaNO Igora Matoviča v piatok predstavili dohodu o spoločnej koalícii pre komunálne voľby. Podpísali ju Igor Matovič a Veronika Remišová za OĽaNO a Richard Sulík s Ľubomírom Galkom za SaS.

„Skratky strán znamenajú v komunálnych voľbách menej ako v parlamentných voľbách,“ povedal Igor Matovič. „Napriek tomu sme sa rozhodli byť zodpovední a pomôcť našou podporou dobrým ľuďom, ktorí chcú spravovať veci vo svojich mestách a obciach.“

Matovič povedal, že dve najsilnejšie opozičné strany chcú zopakovať úspech zo župných volieb. „Výsledok bol úžasný, možno sme ani taký nečakali. Dokázali sme prečísliť Smer, ľudia ocenili našu spoluprácu,“ povedal Matovič.

Matovič: Nič nepriateľské

SaS a OĽaNO odkazujú na úspešný spoločný postup zo župných volieb v novembri 2017. Vtedy sa však k pôvodnej dvojkoalícii pridalo vo všetkých krajoch aj Kresťansko-demokratické hnutie Alojza Hlinu.

Pravicové koalície vtedy dohromady získali 105 župných poslancov, Smer len 89. No pri bližšom pohľade sa ukázalo, že najúspešnejšou z trojice pravicových strán bolo KDH, ktoré nominovalo takmer 50 zvolených poslancov; Matovičovo OĽaNO získalo niečo vyše dvadsať a Sulíkova SaS pätnásť župných zastupiteľov.

Predseda KDH Alojz Hlina už pred niekoľkými dňami kritizoval fakt, že SaS a OĽaNO rokujú o dvojkoalícii a jeho hnutie neprizvali na rokovania od samotného začiatku. „Tí, ktorí sedia pri stole, robia dohody. A tí, ktorí pri stole nesedia, sa zvyknú ocitnúť na jedálnom lístku,“ povedal nedávno Novému času.

Igor Matovič v piatok povedal, že ho podobné Hlinove vyjadrenia zaskočili. „Nie je to nepriateľský krok voči KDH, ako sa to snažilo KDH interpretovať už pred Vianocami,“ vysvetlil s tým, že pri župných voľbách postupovali SaS a OĽaNO spoločne.

Čiže, najprv vyrokovali dvojkoalíciu, ku ktorej sa po troch mesiacoch od prvej dohody pridalo aj KDH. Lídri SaS a OĽaNO si na spoločnej tlačovke dali záležať, aby zdôraznili, že sú otvorení spolupráci s ďalšími demokratickými stranami.

„Už ma kontaktujú, bolo to niekoľko politických strán, ktoré netrpezlivo čakali na tento okamih. Verím, že výsledkom bude čo najviac širokých koalícií v čo najväčšom počte miest a obcí,“ vyhlásil napríklad Ľubomír Galko zo SaS.

Richard Sulík spomedzi strán, s ktorými je v kontakte, menoval len hnutie Sme rodina Borisa Kollára. Zo spolupráce vylúčil Smer a ĽSNS Mariana Kotlebu a dodal, že podobnú požiadavku budú mať aj na ďalších možných partnerov. „Boli by sme radi, ak by sa každá opozičná demokratická strana k nám pridala,“ zdôraznil Sulík.

Kandidát v Bratislave zatiaľ neznámy

SaS a OĽaNO zatiaľ nechcú hovoriť o konkrétnych kandidátoch. Najočakávanejšou je ich nominácia na primátora Bratislavy. Strany sa už dohodli, že vhodného človeka vyberie OĽaNO.

Na novinársku otázku, či sú súčasní poslanci Ján Budaj a Gábor Grendel už mimo, a kandidátom bude vajnorský starosta Ján Mrva, Igor Matovič povedal: „V niečom ste sa trafili, v niečom ste mimo.“

Mrva prekvapil v boji o bratislavského župana, získal vyše 16 percent, aj keď mu predvolebné prieskumy predpovedali výsledok pod 10 percent.

Lídri opozície neboli konkrétnejší ani v iných mestách. Pripustili však, že niekde podporia aj súčasných nezávislých primátorov. „Nepôjdeme nič lámať cez koleno, keď vieme, že primátor robí dobre svoju robotu, nebudeme silou mocou konkurovať,“ povedal Matovič.

Pripustil, že o takomto postupe môže opozícia uvažovať napríklad v Trenčíne, kde je primátorom Richard Rybníček, či v Trnave, kde radnici šéfuje Peter Bročka.

SaS a OĽaNO vyberajú svojho kandidáta aj v Nitre. „Máme dvoch kandidátov, ktorí by vedeli zamiešať karty,“ povedal Matovič.

Obe strany hovoria, že chcú spolu postupovať aj v ďalších voľbách. „Mala by nasledovať spolupráca v prezidentských voľbách a parlamentných voľbách. Je to prvý krok k tomu, aby sme postupne dali Slovensku nádej na zmenu vo veľkých voľbách,“ dodal líder OĽaNO.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie