Denník N

Čert ani Vašečka nespia, pokušenie je obrovské (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Choleva, Korda, Stach a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Prešľap týždňa

Daniel Lipšic minulý rok zverejnil a upozornil na rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého v prípade vratiek DPH nie je možné uplatniť inštitút účinnej ľútosti. Polícia dospela k záveru, že v „prípade Bašternák“ ide o trestný čin daňového podvodu. A pán Bašternák údajne prejavil ľútosť. Nad výsledkom vyšetrovania? Pretože voči výsledku vyšetrovania by si ju uplatniť nemal môcť. Či v tomto prípade sa to smie? U nás je všetko možné.

Podcenená udalosť

Rôznymi spôsobmi sa meria dôveryhodnosť politiky, médií a inštitúcií. Všímame si rebríček politikov, pričom najvyššia miera dôvery dosahuje sotva štvrtinu občanov. Prehliadame fakt, že dôvera k politickým stranám, politikom a vláde je nízka a sústavne klesá. Preteky vo vzájomnom urážaní nezvýšia dôveryhodnosť nikomu. Všetci účastníci politického zájazdu do krajiny opovrhovania ostatnú odvrhnutí.

Podcenená udalosť II

Dataizmus – v skratke vplyv novej techniky na náš život – môže mať aj vtipný efekt. Nórska 109-členná športová delegácia si objednala 15 000 vajíčok. Kuchári totiž využili internetový preklad objednávky a ten 1500 preložil ako 15000. Našťastie mohli obrovskú zásielku vrátiť. Fakt sa na tie algoritmy nemožno spoliehať.

Udalosť týždňa

Nemôžem si pomôcť, ale titulky o šoku zo snehu v Európe, na Slovensku a tobôž v Bratislave začiatkom februára ma rozosmiali. Aký šok – veď je zima. Keby to napísali v júni – prosím. Tu už aj normálne počasie vnímame nenormálne.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Podcenená udalosť

Zdá sa, že nový generálny riaditeľ RTVS varí verejnoprávnu žabu príliš rýchlo – po niekoľkých mesiacoch vyskočili z hrnca dvaja ťažiskoví ľudia televízneho spravodajstva Juraj Rybanský a Boris Chmel. Prvý zo zdravotných dôvodov, druhý zo súkromných. Podľa môjho predpokladu (hraničiaceho s istotou) hlavným dôvodom je udržanie si osobnej integrity – ani jeden z tých dvoch pánov zjavne nechce, aby sa z neho v RTVS zakrátko stala k(K)apusta.

Prešľap týždňa

Poľsko. Posilňovať národnú hrdosť zákonom, ktorý zakazuje hovoriť o tienistých stránkach národnej pospolitosti, je scestné. Iste, vyhladzovacie nacistické tábory v okupovanom Poľsku neboli poľské, ale na jednej strane poľskí napomáhači holokaustu a na druhej poľskí „spravodliví medzi národmi“ áno. U nás by, „našťastie“, taký zákon nemal šancu: koncentráky, ach, pardon, pracovné tábory Sereď, Nováky, Vyhne či vraždenie v Kremničke a Nemeckej – to všetko bolo až príliš slovenské.

Zhnusenie týždňa

Policajná konfrontácia Pavla Ruska s Mikulášom Černákom a Milošom Kaštanom. Neviem, do akej miery klamú mafiáni a do akej Rusko, no jedno mi je jasné: ak si majiteľ súkromnej televízie išiel overovať informácie, či existuje objednávka na jeho diskreditáciu či likvidáciu, do centrály mafiánskych bossov, až dodatočne mi naplno dochádza vtedajší šialený obraz televízie, ktorej som držal palce, a obraz krajiny, v ktorej sme pred dvadsiatimi rokmi žili. Už nežijeme?

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Keď k politickej kariére pristupujete tradične a konzervatívne, tak vstúpite do strany, zvolia vás do parlamentu, pracujete vo výboroch, ak sa strane darí, stanete sa ministrom, až napokon je z vás Margaret Thatcherová alebo Angela Merkelová. V KDH o pozíciu predsedu budú súperiť dvaja kandidáti. Jeden je členom dva roky, druhý dva dni. Vitajte vo svete slovenského konzervativizmu.

Prešľap týždňa

Sú ľudia, na ktorých by ste chceli zabudnúť. Pred desiatimi rokmi som si pustil televíziu a videl som, ako Milan Blaha robí hanbu formátu televízna diskusia. Čas bežal a tento traumatický zážitok som vytesnil. Ale Milan Blaha sa vrátil. Zvolili ho do rady pre vysielanie a retransmisiu. Hroby sa otvárajú.

Citát týždňa

„Nie som nadšený z toho, ako funguje, ani z jeho minulosti, ale je to relevantná politická sila, má lepšie preferencie ako KDH a v Národnej rade sa venuje veciam, ktoré sú konštruktívne – exekúcie, sociálne veci,“ povedal o bývalom vekslákovi, ktorý ma desať detí s deviatimi ženami, kandidát na predsedu Kresťanskodemokratického hnutia.

 

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente

Udalosť týždňa

„Nový začiatok pre Európu.“ Presne tak znie prvý z nadpisov koaličnej zmluvy, ktorá má 177 strán a ktorú (zatiaľ podmienečne) tento týždeň uzavreli CDU, CSU a SPD. Detail stranou: dve najsilnejšie strany v Nemecku povedú ženy. Angela Merkelová (CDU) a Andrea Nahlesová (SPD).

Podcenená udalosť 

Dobré veci sa dejú, dobré veci sa však aj prehliadajú. Skúsme jednu neprehliadnuť: europarlament tento týždeň odhlasoval zrušenie geoblokovania. Znie to nanajvýš nevábne, skúsme si to však vysvetliť. Ukázalo sa, že 63 % online obchodov v EÚ vám nedovolí nakúpiť na svojej stránke, pokiaľ nepochádzate z krajiny alebo fyzicky nie ste v krajine, kde obchod sídli. Radšej váš nákup zablokujú alebo presmerujú na inú stránku v krajine, „kam patríte“. Toto bude odteraz zakázané a online obchody v EÚ budú musieť zaobchádzať so všetkými nakupujúcimi rovnako a poskytnúť im prístup k tým istým cenám aj podmienkam predaja.

Citát týždňa

„Hlavnou nevýhodou pri práci pre štát nie je ani tak mizerný príjem, ako nedostatok kontinuity a s tým súvisiaci premárnený čas, keďže aj pri najlepšom úmysle je vynaložená snaha skôr či neskôr zmarená niekým, kto príde po vás. Preto je moja odpoveď jasné nie.“

Ľuboš Lopatka, bývalý šéf Sociálnej poisťovne

 

Radovan Choleva, politický konzultant

Udalosť týždňa

Dobrou správou tohto týždňa je, že na opravu vysokoškolských internátov pôjde 50 miliónov eur. Otto von Bismarck raz povedal, že ľudia budú lepšie spať, ak nebudú vedieť, ako sa pre nich pripravujú klobásy a zákony. To isté platí o plnení predvolebných sľubov. Ficova vláda najprv v reakcii na pripomenutie tohto svojho sľubu študentom odkázala, že to bolo ešte v čase jednofarebnej vlády a že teda pre tú súčasnú to už neplatí. Po ďalšom tlaku Fico oznámil, že na internáty pôjde 10 miliónov. Študentský džavot neutíchol, tak prišiel s vyjadrením, že vláda preplatí všetky faktúry za obnovu internátov do konca roka, ale viac sa už urobiť, prisámbohu, nedá. Dva dni nato premiér kapituloval a po stretnutí s rektormi prisľúbil celú pôvodnú sumu. Platí teda vyššie napísané, že na opravu vysokoškolských internátov pôjde 50 miliónov eur, a to je pre študentov dobrá správa.

Podcenená udalosť

Podľa prieskumu agentúry Scio, ktorej testy nahrádzajú alebo dopĺňajú na niektorých českých a slovenských univerzitách prijímacie pohovory, „zo študentov slovenských vysokých škôl sú výrazne lepší tí uchádzači, ktorí chcú ísť študovať do Česka, než uchádzači, ktorí plánujú ostať na Slovensku“. Takáto správa by mala vyraziť poistky u všetkých slovenských politikov, od posledného komunálneho poslanca až po najväčšiu kanceláriu na úrade vlády. Nedá sa to okomentovať trefnejšie, ako to urobil riaditeľ českého Strediska vzdelávacej politiky Jan Koucký: „Vysávame slovenské mozgy. Slováci sú v tomto smere vlastne chudáci.“

Mediálny prešľap

Zvolenie Milana Blahu do Rady pre vysielanie a retransmisiu. Tentokrát je to však prešľap poslancov koaličných aj opozičných, ktorí tomu mohli zabrániť, ale nízkou účasťou na hlasovaní nezabránili. Odhliadnuc od toho, že je to otec poslanca Ľuboša Blahu (za to ani jeden z nich nemôže), tento človek písal za socializmu pre oficiálny týždenník ÚV KSS, za mečiarizmu pre Slovenskú republiku a teraz bude posudzovať objektivitu verejnoprávnych a súkromných televízií. Nie je to zemetrasenie s vysokou magnitúdou, ale takéto upratovanie „našich ľudí“ by si už poslanci v roku 2018 mohli odpustiť.

Citát týždňa

„Ľudia mi hovoria, že som autentickejší kresťan ako Hlina.“

Richard Vašečka

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Časť kresťanských demokratov sa asi nikdy nepoučí. Po katastrofálnom volebnom výsledku sa na ich čelo postavil Alojz Hlina. Za dva roky sa mu – aspoň podľa prieskumov – podarilo vyhrabať z úplného dna na pozíciu, z ktorej by sa toto hnutie mohlo dostať do parlamentu. Lenže čert nespí a pokušenie odtrhnúť jablko je obrovské. Ukazuje sa, že nespal ani poslanec Richard Vašečka, ktorého do parlamentu už dvakrát dostali Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Zrazu pocítil neodolateľné nutkanie zlepšiť „kresťanský imidž“ KDH a rozhodol sa, že najlepšie sa to dá urobiť z pozície jeho predsedu. Niežeby na to ako novopečený člen hnutia nemal právo. Ale súdnemu človeku zostáva stáť rozum nad tým, že časť členov KDH sa ho rozhodla podporiť. Po blížiacom sa sneme bude jasné, či zvíťazil „akčný“ Hlina alebo „viac kresťanský“ Vašečka. Jedno je však jasné už dnes. U niektorých ľudí spasiteľská túžba po funkciách dokáže zatemniť nielen zdravý rozum, ale i elementárnu slušnosť a pokoru.

Prešľap týždňa

Na ministerstve obrany sa dejú divné veci. Podozrivé nákupy, obstarávania, utajené obchodné rokovania – to všetko svedčí o tom, že SNS si z tohto ministerstva chce urobiť dojnú kravu (a aj sa jej to darí). A nielen to. Štátny tajomník, ktorého na ministerstvo nominoval Most-Híd, verejne hovorí o nezhodách a o tom, že naši spojenci v NATO nadobúdajú dojem, že začíname mať bližšie do Moskvy ako do Bruselu.

Podcenená udalosť

V Bratislave nasnežilo. Pár centimetrov. Tentoraz sa meteorológovia nemýlili a presný čas, kedy začnú padať prvé vločky, dokázali predpovedať s presnosťou takmer na minútu už niekoľko dní vopred. Výsledok? Firma, ktorá sa má v hlavnom meste starať o čistenie ulíc, opäť nestihla zareagovať. Doprava skolabovala, ľudia meškali do práce a dokonca sa podarilo ochromiť aj rokovanie parlamentu. Magistrát by si mal konečne na podobné práce nájsť niekoho, kto je schopný dodržať to, k čomu sa v zmluvách zaviazal. Lenže to by na čele mesta musel stáť niekto iný ako dnešný „fešácky“ primátor.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie