Denník N

Česi chcú meniť referendum, je obava, že by sa ľahšie spustilo hlasovanie o EÚ a NATO

Zeman dáva Babišovi čas. Foto – TASR/AP
Zeman dáva Babišovi čas. Foto – TASR/AP

Možnosť vyhlásiť referendum o veciach ako odchod z EÚ a NATO jednoduchšie chcú okamurovci a komunisti, Andrej Babiš je proti.

Podpora novej vlády Andreja Babiša vzniká pomaly. Okrem neustálych rokovaní medzi hnutím ANO a ostatnými stranami však v Poslaneckej snemovni prebieha aj debata o zákone o všeobecnom referende. To, ako tento zákon dopadne, ukáže, čo sú ochotné jednotlivé strany obetovať pre účasť na moci.

O referende rokujú štyri strany a hnutia, ktoré sa v októbri dostali do dolnej komory parlamentu. Hnutie ANO si prizvalo okamurovcov, komunistov a Pirátov. Finálne podmienky ešte nie sú známe, ANO odmieta do zákona zaradiť možnosť vyhlásenia referenda o zahraničnopolitických otázkach, teda aj o vystúpení z NATO a EÚ, zatiaľ čo komunisti a SPD by radi túto možnosť mali.

Pridanie prvkov priamej demokracie do českého systému potrebuje ústavný zákon. Ak si zoberieme strany, ktoré to majú dlhodobo v programe, Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru a komunisti, spolu s vládnou stranou ANO nemajú dostatok hlasov. Chýbajúcich päť hlasov im môžu dodať tri strany.

Poslanec za Pirátov Mikuláš Ferjenčík v rozhovore pre Český rozhlas vysvetľoval, prečo sú to práve Piráti, kto s nimi rokuje. „Ľudovci, aj napriek tomu, že v programe referendum majú, po voľbách sa na to veľmi netvária. A nie je úplne jasné, kto za sociálnych demokratov teraz rozpráva.“

Stranu ČSSD čaká 18. februára zjazd, na ktorom si zvolia svojho nového predsedu.

Pirátske zapaľovače

Najväčším problémom možného zákona o všeobecnom referende je možnosť vyhlásenia ľudového hlasovania o zahraničnopolitických otázkach.

Kým Tomio Okamura, ktorý stojí za aktuálnym návrhom ústavného zákona, tlačí na možnosť zvolania referenda o vystúpení z EÚ a NATO, Babiš túto možnosť odmieta a komunisti podporujú Okamuru. Piráti sa v tomto kvartete postavili do úlohy, ako ich predseda Ivan Bartoš hovorí, strážneho psa.

Piráti navrhujú dve rôzne úrovne referenda, zavádzané v intervaloch niekoľkých rokov. Najprv by mohli byť referendá o iba vnútroštátnych otázkach, napríklad regulácia fajčenia či odvolanie prezidenta. „My navrhujeme, aby toto referendum mohlo byť zvolané jednoduchšie, stačilo by sto- až dvestopäťdesiattisíc podpisov,“ opisoval Ferjenčík v Českom rozhlase. Stačilo by menšie kvórum, aby bolo platné, ktoré by zodpovedalo účasti v komunálnych voľbách.

Ako o druhej úrovni referenda rozprávajú o takzvanom ústavnom referende. Práve to by sa malo týkať aj zahraničnopolitických otázok. „Navrhujeme, aby sa možnosť vyhlásiť takéto referendum odložila o pár rokov, kým sa zabehnú procesy v bežnom referende, kým sa doladia pravidlá na kampaň a podobne,“ dodal Ferjenčík. Okrem toho navrhujú viac podpisov na vyhlásenie, ale aj vyššie kvórum.

„Pokiaľ by návrh Tomia Okamuru bol nejaká divokosť, a on také veci ponúka ako na bežiacom páse, Piráti ruku za to nedvihnú,“ povedal Bartoš v DVTV.

„Snaha o zodpovedný prístup je zjavná, lenže pôsobí (to) ako nápad rozdať predškolákom zapaľovače s detskou poistkou a dúfať, že sa nikomu nepodarí ochranu odistiť,“ okomentoval český magazín Reportér rokovanie Pirátov.

„Realita je nasledujúca: veľká časť verejnosti nie je (ani) v najmenšom kvalifikovaná na priame rozhodovanie o zásadných a komplexných problémoch štátu. Ľudia, ktorí nedokážu pochopiť večerné správy a veria v chemtrails a plochú Zem, nemajú určovať základné prvky národnej bezpečnosti.“

Kto pôjde s ANO?

Možní partneri pri rokovaní o vláde sú dlhodobo známi. Najčastejšie sa hovorí práve o xenofóbnej strane Tomia Okamuru a o komunistoch. K možnej koaličnej vláde sa začínajú prikláňať aj sociálni demokrati. Obe strany však čakajú na stranícky zjazd ČSSD, ktorý sa bude konať 18. februára v Hradci Králové v rovnakej sále, v ktorej bol pred 25 rokmi zvolený za predsedu strany Miloš Zeman.

V piatkovom vydaní českého Denníka E15 sa priamo menovali ambície sociálnych demokratov na päť ministerstiev, s čím pravdepodobne aj pôjdu do rokovania.

Delegáti na zjazde si budú voliť nové vedenie strany, stranu teraz vedie poverený úradujúci predseda Milan Chovanec, bývalý minister vnútra vo vláde Bohuslava Sobotku. Milan Chovanec vyvolal záujem odborníkov a novinárov po tom, čo sa objavil vo volebnom štábe Miloša Zemana po druhom kole. Mnohí predpokladali, že je to skrytá deklarácia podpory Babišovej vlády, pre dlhodobo fungujúci pakt Zeman-Babiš.

Milan Chovanec na predsedu strany kandiduje, jeho najväčším súperom je Jan Hamáček, bývalý predseda Poslaneckej snemovne počas Sobotkovej vlády. Kým Chovanec sa viackrát vyjadril, že chce do vlády s ANO, v prípade výhry Hamáčka smerovanie ČSSD až také isté nie je.

Čo však nie je isté ani v prípade výhry Chovanca, pretože Andrej Babiš sa o ňom vyjadril, že by s ním za žiadnych okolností do vlády nešiel. Po tomto odkaze kurz zmenil aj samotný Chovanec, ktorý teraz hovorí, že by sa po zvolení sústredil na prácu pre stranu.

Jediným „spojencom“ Babiša medzi kandidátmi na predsedu strany tak ostáva bývalý juhočeský krajský predseda Jiří Zimola, ktorého podpora medzi delegátmi však nie je dostatočná. Denník E15 napísal, že sa v radoch ČSSD špekuluje o tom, že by Zimola mohol podporiť Hamáčka.

Zemanov prejav

Otázky vyvoláva aj návšteva zjazdu ČSSD prezidentom Milošom Zemanom. Chystá si prejav, v ktorom však nechce ani jedného z kandidátov na predsedu strany podporiť.

Za jeden z rokovacích manévrov Babiša komentátori a politici považujú jeho nedávne vyhlásenie, že ak dôveru nezíska ani jeho druhá vláda, bude presadzovať, aby sa konali predčasné voľby. Pričom Babiš donedávna tvrdil, že predčasné voľby nepovažuje za vhodný prostriedok, pretože je to prejav neúcty k voličom.

Posledné prieskumy naznačujú, že ak by sa konali predčasné voľby teraz, vyhralo by ich znova ANO s takmer identickým výsledkom, aký získalo v októbri. ČSSD by posilnilo, Okamurovo SPD by, naopak, výrazne stratilo. Predčasné voľby by sa podľa slov Babiša mohli konať na jeseň, keď si v Česku budú voliť mestských poslancov a tretinu hornej komory parlamentu – Senátu.

Na rokovanie s inými stranami neexistuje podľa Babiša možnosť. „ODS povedala, že si to ich voliči neprajú a ostatní to podmieňujú tým, že ja tam nebudem. Ale hnutie ANO jasne povedalo, že bez Babiša vo vláde nebudeme,“ povedal po večeri s prezidentom. Dodal, že nič iné než rokovanie s SPD a komunistami im neostáva. „Nikdy nebola reč o tom, že by boli vo vláde.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie