Denník N

Smial sa mu celý svet, teraz je hviezda. Chlapec zo známej fotky sa podieľal na štarte rakety Falcon Heavy

Tomas Czajka je druhý zľava. Foto - om.edu.pl
Tomas Czajka je druhý zľava. Foto – om.edu.pl

Poliak Tomasz Czajka pracuje pre spoločnosť SpaceX, má na starosti vývoj leteckého softvéru.

Ak pravidelne používate sociálne siete, určite ste niekedy videli fotku štyroch mladých chlapcov so sprievodným textom „brutálna párty informatikov“ alebo „párty fakulty aplikovaných vied“. Fotka patrí medzi legendárne „meme“, ako vtip sa stala známa po celom svete.

V skutočnosti sú na nej štyria poľskí chlapci a vznikla v roku 1997 vo vedeckom tábore v dedine Zwardoń neďaleko slovensko-poľských hraníc. Kým u nás sme ju ironicky nazývali párty informatikov, v Poľsku chlapcov prezývali „svetríková štvorka“.

Tamojšie weby ešte pred niekoľkými rokmi písali o tom, že z chlapcov, ktorým sa smeje celý svet, sú úspešní inžinieri.

Najviac sa venovali Tomaszovi Czajkovi. Ten v tom čase pracoval pre Google a chystal sa prejsť do spoločnosti SpaceX. A práve vďaka tomu je dnes Czajka opäť slávny.

Úspešný inžinier

Poľský softvérový inžinier sa totiž podieľal na vývoji rakety Falcon Heavy, ktorá v utorok absolvovala úspešný štart. Raketa súkromnej spoločnosti Elona Muska by v budúcnosti mala zohrať významnú rolu pri kolonizácii Mesiaca a Marsu.

Na to, že na jej úspešnom štarte má zásluhu aj poľský chlapec, jediný, ktorý na známej fotke nemá okuliare, upozornil server gazeta.pl.

O úspechu poľského informatika informovalo na Twitteri aj Poľské centrum digitálnych projektov.

To, že pracuje pre SpaceX, Czajka potvrdzuje aj na svojom profile na LinkedIne. Predtým pracoval šesť rokov v Googli.

Profil ukazuje, že pravdu mali čiastočne aj ľudia, ktorí fotku štyroch mladých Poliakov používali ako vtip. Síce až po tom, čo fotografia vznikla, no Czajka naozaj vyštudoval informatiku vo Varšave.

Okrem toho študoval aj na Purdue University v americkej Indiane.

Podľa portálu benchmark.pl sa už od útleho veku zaujímal o počítače a pravidelne chodil na informatické súťaže. Počas svojho štúdia dokonca vyhral množstvo programovacích súťaží, dokonca aj medzinárodnú súťaž, kde bolo hlavnou cenou 50-tisíc dolárov, a bol vyhlásený za „najlepšieho študenta informatiky na svete“.

Dnes patrí medzi popredných technikov spoločnosti Elona Muska, známeho vizionára a priekopníka nových technológií.

Prelomová raketa

Štart rakety Falcon Heavy, ktorú vyvinula práve Space X, v utorok sledoval celý svet. Najvýkonnejšia raketa súčasnosti vyštartovala z floridského mysu Canaveral a na obežnú dráhu vyniesla elektromobil Tesla Roadster.

Na palube auta je aj výtlačok kultového sci-fi románu Stopárov sprievodca galaxiou a uterák s nápisom „Don’t Panic“ (z angl. Nepanikárte), sloganom známym z tohto diela britského spisovateľa Douglasa Adamsa.

Cieľom utorňajšieho štartu bolo otestovať raketu pred tým, ako sa začne komerčne využívať. Elon Musk varoval, že vesmír je nevyspytateľný a test sa nemusí vydariť, no Falcon Heavy napokon zaznamenala úspech.

Problém nastal iba pri návrate centrálnej časti rakety, ktorá sa zrútila do Atlantického oceánu. Zvyšné dve časti pristáli na Floride.

„Mal som pred očami obrázok gigantickej explózie na štartovacej plošine. Našťastie sa to nestalo. Bláznivé veci sa stávajú skutočnosťou,“ komentoval štart rakety Musk.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie