Denník N

Kuzminová má štvrtú medailu. V Rusku ju vylúčili z reprezentácie, Slovákov si získala skromnosťou

Foto - TASR.
Foto – TASR.

Anastasia Kuzminová sa po dvojnásobnom materstve dokázala vrátiť do špičkovej formy.

Anastasia Kuzminová vybojovala v Pjongčangu striebornú medailu v stíhačke na 10 kilometrov a získala už svoju štvrtú olympijskú medailu. V rovnakej disciplíne získala vo Vancouveri striebro, ešte má dve zlatá zo Soči a Vancouveru zo šprintu.

Vyhrala suverénna Laura Dahlmeierová z Nemecka, ktorá na olympiáde v šiestich streľbách spravila celkovo len jednu chybu. Tretia skončila Anais Bescondová z Francúzska, ktorá s Kuzminovou tesne prehrala v cieľovej rovinke o 0,2 sekundy. Druhá zo Sloveniek Paulína Fialková spravila v každej streľbe dve chyby a obsadila 38. priečku.

Kuzminová štartovala z 13. miesta so stratou 54 sekúnd, vďaka výbornému bežeckému výkonu sa po polovici pretekov posunula na čelo. V tretej a štvrtej streľbe však spravila tri chyby, celkovo zaváhala štyrikrát, a skončila druhá.

Dramatický súboj o druhú priečku

Kuzminová: Predbehnutie líderky bola chyba

„Teším sa a ďakujem všetkým. Na túto olympiádu som išla preto, aby som obhájila zlato zo šprintu, ale podarilo sa obhájiť striebro z Vancouveru. Strašne sa teším z dnešného výkonu a všetkým ďakujem, že ste mi naďalej verili a neprestali ma mať radi po šprinte. Robila som to pre vás, ďakujem,“ povedala Anastasia Kuzminová pre RTVS v prvej reakcii po zisku striebra.

“Keď som predbehla Dahlmeierovú, tam som spravila najväčšiu chybu. Cítila som sa fyzicky silnejšia, mala som výborne pripravené lyže a na strelnicu som preto prišla premotivovaná a zadychčaná. Nebyť toho, nemuseli z toho byť dve trestné kolá. Možno by som potom mohla bojovať aj o zlato, ale dnes to asi takto malo byť a som neskutočne vďačná za tento výsledok. Stále si myslím, že sa mi to sníva,” dodala.

“Moji drahí, milí kamaráti, priatelia, rodina, všetci, čo ste mi verili. Som vďačná a som veľmi šťastná. Držte palce naďalej, olympiádu ešte máme pred sebou, budem sa ďalej snažiť,” uzavrela s úsmevom Kuzminová.

Foto TASR.

Kuzminová potvrdila skvelú tohtoročnú formu, ktorú nadobudla po materskej prestávke.

Rodená Ruska reprezentuje Slovensko od roku 2008 a odvtedy preň získala viacero úspechov.

V Rusku jej ako perspektívnej pretekárke neponúkli také podmienky ako na Slovensku, už krátko po pôrode na ňu tlačili, aby sa zapojila do tréningu.

V Rusku jej nevyhoveli

Kuzminová začala s biatlonom ako pätnásťročná. Pod dievčenským menom Šipulinová reprezentovala Rusko vo viacerých mládežníckych kategóriách a dosahovala výborné výsledky, vrátane niekoľkých medailí z vrcholných šampionátov.

V roku 2006 debutovala vo Svetovom pohári a ukazovala sa ako perspektívna pretekárka s výborným behom. V priebehu sezóny otehotnela s priateľom a budúcim manželom Danielom Kuzminom a ukončila sezónu 2006/2007.

V apríli sa vzali a o necelý mesiac sa im narodil syn Jelisej. Kuzminová sa chcela vrátiť k súťaženiu v ruskom tíme, no tamojší tréneri a funkcionári nechceli vyhovieť jej materským potrebám.

,,Po narodení syna Jeliseja mi oznámili, že maximálne tri mesiace môžem dojčiť a potom sa musím zapojiť do tréningového procesu. Na to som nebola pripravená. Slováci moje materské potreby pochopili a Jeliseja som dojčila do šestnástich mesiacov, do septembra minulého roku. Mohla som trénovať s manželom, čo mi pomohlo psychicky,“ povedala v roku 2009 pre MY Bystrica.

Kuzminová bola po sporoch s ruským zväzom vyradená z reprezentácie a začala sa obzerať po zahraničnom pôsobení. Jej manžel, bývalý bežec na lyžiach, už predtým žil na Slovensku a mal slovenské občianstvo. Kuzminová sa po vybavení viacerých formalít stala slovenskou reprezentantkou, v slovenskom tíme debutovala v roku 2008.

Úspechy a veľký návrat

Prvý výraznejší výsledok v slovenskej reprezentácii dosiahla Kuzminová trochu prekvapivo priamo na najdôležitejšom podujatí sezóny 2008/2009. Majstrovstvá sveta vtedy hostilo dejisko práve prebiehajúcej olympiády – Pjongčang. Kuzminová vynikla v záverečných pretekoch s masovým štartom, v ktorých získala striebro.

V 2009/2010 smerovala svoje snaženie k olympiáde vo Vancouveri. Napriek zdravotným problémom v príprave na nich zažiarila zlatom v šprinte a striebrom v stíhacích pretekoch.

„Ja som bol presvedčený, že Nasťa je pretekárka par excellence, je perfektne pripravená. Znovu ukázala, že je veľká pretekárka,“ hovoril po zlatých pretekoch pre RTVS vtedajší tréner Juraj Sanitra.

Kuzminová sa zaradila medzi najlepšie biatlonistky sveta, získala prvé víťazstvá vo Svetovom pohári a v roku 2011 bronz na MS v jej obľúbenom šprinte. Tretiu olympijskú medailu pre Slovensko získala na hrách v Soči – v šprinte jej vyšla streľba a obhájila zlato.

Prvé tri biatlonistky v stíhacích pretekoch na OH v Pjongčangu. Foto AP.

Ospravedlnil sa jej aj Lajčák

Počas olympiády v roku 2014 zažila nepríjemnú situáciu, keď médiá prekrútili jej vyjadrenia a urobili z nej držiteľku slovenského pasu ruskej národnosti, ktorá je doma v Rusku. „Som rozhorčený z toho, čo sa deje v slovenskom bulvári a len dúfam, že sa tieto reči k Nasti nedostanú a keď tak jedným uchom dnu a druhým von,” reagoval pre RTVS nahnevaný tréner Sanitra. Kuzminovej sa za prekrútené správy ospravedlnil prostredníctvom blogu aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

V nasledujúcich dvoch sezónach Kuzminová nepretekala, keďže sa jej narodila dcérka Olívia. Vrátila sa v sezóne 2016/2017, no sprevádzali ju zdravotné problémy, a príliš sa jej nedarilo.

Do aktuálnej sezóny však nastúpila vo veľkej forme, začala víťaziť vo Svetovom pohári a smerom k olympiáde sa dostala do výbornej formy.

„Je obdivuhodné, ako sa dokáže Nasťa po toľkých úspechoch stále namotivovať, ale viem, že ešte nejaký nesplnený športový sen má a robí preň všetko na stodesať percent,“ hovorila pre Denník N Kuzminovej tréningová partnerka Natália Prekopová.

Skromná a vďačná

Kuzminová skvelú prípravu pretavila aj do ďalšej olympijskej medaily a svojimi úspechmi zmenila históriu slovenského olympijského športu – na zimných hrách sme nikdy nemali úspešnejšieho reprezentanta.

Okrem medailových úspechov si Slovákov získala aj svojou bezprostrednosťou, skromnosťou a pokorou. „Chcela by som sa ospravedlniť za tie nervy a infarktové stavy, ktoré vyvolávam svojimi výkonmi na strelnici. Určite to nerobím naschvál, ale taký je biatlon,“ napísala v decembri na svojom Facebooku po štvrtom mieste vo francúzskom Annecy.

Štvornásobná olympijská medailistka dáva často najavo, že je vďačná, že na Slovensku dostala možnosť pokračovať v kariére a splniť si športové sny.  

„V čase, keď som prišla na Slovensko, som dokázala nájsť nový potenciál, inú Nasťu. Novú. Za toto všetko sa musím poďakovať Slovensku. Som mimoriadne šťastná, že môžem byť súčasťou slovenskej športovej histórie, že môžem patriť k slovenským športovcom. Bola by som rada, keby som ešte potešila fanúšikov a písala ďalej úspešnú históriu,“ hovorila v decembri médiám podľa webu sport24.pluska.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie