Denník N

Sulík: Robert Fico sa musel načisto zblázniť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dnešok sa zapíše ako deň, keď dal Fico odvolať Figeľa, lebo pre štát zaistil nižšie ceny.

Tri roky sa prizerá, ako Široký tuneluje Váhostav, ako rastie strata a ako Váhostav plánuje túto stratu riešiť na úkor stoviek malých dodávateľov. Tri roky nerobí vôbec nič, lebo ľudia tvoriaci hodnoty mu vždy boli ukradnutí.

Lenže potom sa situácia zvrtne a z prieskumu mu vypadne, že nenaštve len pár stoviek priamo postihnutých dodávateľov a že by teda mal niečo urobiť. Podľa tisíckrát osvedčených marketingových pravidiel začne hľadať vinníka a obviní Jána Figeľa, že to všetko kvôli nemu, lebo donútil tú partičku nesvojprávnych chudákov menom manažment Váhostavu znížiť ceny, a preto je Váhostav v strate, a preto živnostníci nedostanú peniaze.

Potiaľto je to starý dobrý Fico, ako ho roky poznáme. Vždy s perfektne nastaveným marketingom a vždy slovne mimoriadne zdatný. A spočiatku sa aj zdalo, že mu to opäť raz prejde, lebo veď problém rozpoznal, vinníka našiel a riešenie prisľúbil. A keďže je pred voľbami, tak sa pre istotu ešte aj jemne dištancoval od Širokého.

Lenže „nasierací“ faktor kauzy Váhostav bol príliš veľký na štandardné postupy.

Po prvé je v tom priamo namočený Široký, bývalý eštebák držiaci Fica pevne za citlivú časť tela.

Po druhé, sú v tom schránkové firmy, ktoré sú počas tejto schránkovej vlády prakticky všade. 

Po tretie, obete nie sú hnusní kapitalisti jazdiaci na Mercedesoch, ale bezbranní malí živnostníci, ktorých Váhostav dostal v príliš veľa prípadoch do existenčných problémov.

Po štvrté, ako vinníka si vyberie Jána Figeľa, ktorého si pre jeho nekonfliktnosť roky vyberal ako diskusného partnera do televíznych relácií.

A tak osvedčené metódy zlyhali, horúčka neutícha, z bežnej kauzy sa stáva kauzisko. Na toto nie sú smeráci aj s ich marketingom zvyknutí. Toto nie je piešťanské „cétečko“, kde Pavol Paška bol (i keď až na druhý pokus) ideálny vinník. Toto je len a len o Ficovi a Širokom a o nikom inom.

Kaliňák, Paška, Kažimír, dokonca ani ten Počiatek, ktorý je z titulu funkcie ministra dopravy pre túto kauzu príslušný, sa ho nezastane. Všetci čušia ako vši pod chrastou a škodoradostne sa prizerajú. Tu je pes zakopaný, a preto Robert Fico prepadá panike. V tomto boji je úplne sám a chýba mu protivník.

Udalosti navyše nasledujú tak rýchlo, že najdôležitejší politický nástroj Roberta Fica – marketingový prieskum – je nepoužiteľný. Zozbierať dáta a vyhodnotiť ich trvá celé dni. Tu rozhodujú hodiny. A tak zažívame veci nevídané: Robert Fico prepadá do bezhlavého akcionizmu a ako splašené kura hádže do pľacu riešenia pre živnostníkov, ktorých okradol Široký. Včera sme si mohli vypočuť tri. Najprv 40 percent, potom 50 percent a teraz 50 percent ihneď a zvyšok o pár rokov. Lenže to ani zďaleka nestačí, lebo prečo nie sto percent, prečo nie aj Doprastav, TSS Grade, Ekostav a ďalší a prečo by toto mal platiť štát?

Do toho všetkého odvolávanie Jána Figeľa. Robert Fico sa musel zblázniť – to mi ako prvé bleslo hlavou. Je on normálny? Jána Figeľa s výzorom farára, ktorý je ako vinník nepoužiteľný? A k tomu s odôvodnením, pri ktorom rozum ostane stáť? Veď si to nechajte v pokoji rozpustiť na jazyku:

Figeľ je na vine, lebo pre štát dojednal nižšie ceny oproti tým, ktoré vznikli za Fica a boli brutálne predražené. Toto je niečo natoľko absurdné, že aj jednoduchší volič Smeru začne pochybovať, či stojí na správnej strane.

V tomto momente je druhoradé, že sa Fico pripravil o koaličného partnera, lebo veď ráta s SNS, ktorú mu TA3 pripravuje (hoci ani tento plán nemusí vyjsť, lebo Kotleba). Podstatné je niečo iné: Robert Fico vytvoril z Jána Figeľa perfektnú obeť, priam martýra.

Jedna vec je totiž obviniť a nakydať, nech ten druhý musí vysvetľovať, že to bolo úplne inak – keď je obvinení veľa, už sa ani nevie, za čo všetko, ale pachuť ostane. Kategoricky iná vec je vytvoriť skutky, ktoré sa zapíšu do histórie, najmä ak sa dejú prvýkrát. V tomto prípade si po dnešku celý národ bude pamätať, že Fico nechal odvolať Figeľa z postu podpredsedu parlamentu, lebo Figeľ dojednal nižšie ceny pre štát.

To, samozrejme, nepostačí ani nepomôže. Živnostníci vďaka odvolanému Figeľovi viac peňazí mať nebudú a Široký sa naďalej bude rehotať z Bahám. To je asi, ako keď pri „cétečku“ Fico v prvom pokuse odvolal Zmajkovičovú a Zvolenskú. Tiež to nestačilo, musel padnúť Paška. Tu by mal padnúť Široký, napríklad tak, že si posedí pár dní vo vyšetrovačke. Lenže to by ohrozil Robert Fico celý Smer a najviac seba samého. Takže: Robert Fico sa nezbláznil, on len prepadol panike, lebo zrazu je úplne sám.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Váhostav

Komentáre

Teraz najčítanejšie