Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O antisemitizme a Sorosovi v britskej tlači

George Soros, najväčší zákulisný hráč už aj podľa Roberta Fica. Foto – TASR/AP
George Soros, najväčší zákulisný hráč už aj podľa Roberta Fica. Foto – TASR/AP

Britský denník Daily Telegraph mal minulý týždeň na prvej strane veľký titulok, ktorý v preklade znie: „Muž, ktorý porazil britskú centrálnu banku, pomáha sprisahaniu proti brexitu“. Ide o amerického finančníka Georgea Sorosa (maďarského a židovského pôvodu), ktorý venoval – verejne – 400-tisíc libier na kampaň za opakovanie referenda o brexite.

Komentátor denníka Guardian Rafael Behr je jedným z mnohých, ktorí so zdesením pozorujú novú vlnu antisemitizmu v britských médiách a na sociálnych sieťach a v tomto komentári článok analyticky rozoberá. Faktom je, že žiadna jednotlivá veta nie je sama osebe nepravdivá a o Sorosovom židovskom pôvode sa v článku tiež nepíše – napriek tomu je text antisemitský a podporuje konšpiratívne teórie. Daily Telegraph sú pritom seriózne (konzervatívne) noviny s tradíciou výkladnej skrine britskej žurnalistiky – preto taký šok.

Sorosa si Briti veľmi dobre pamätajú ako finančníka, ktorý zarobil miliardu libier v roku 1992 tým, že stavil na prudké oslabenie britskej libry, a je považovaný za hýbateľa tohto pádu (odtiaľ titulok o mužovi, ktorý porazil britskú centrálnu banku).

V článku, ktorého spoluautorom je Nick Timothy, bývalý poradca premiérky Theresy Mayovej, sa napríklad píše, že jeho nadácie na podporu otvorenej spoločnosti sú „obviňované zo zvrhnutia vlád v Gruzínsku a na Ukrajine“ a že hoci to Soros popiera, „nezabránilo to zákazu týchto nadácií v Rusku a v Uzbekistane“. Čitateľ má získať dojem, že ak Sorosa napríklad v Rusku považujú za nepriateľa, niečo na Sorosovi určite nebude v poriadku.

A keď takýto človek, ktorý útočil na britskú libru, strká nos do britských záležitosti ohľadom brexitu, zaváňa to konšpiráciou proti Británii.

Britská tlač tak klesla na úroveň poľskej či maďarskej vlády a ich médií, pre ktoré sa stal Soros úhlavným nepriateľom (maďarská vláda dala vytlačiť množstvo bilbordov so Sorosovou tvárou, ktoré ho obviňujú, že chce Maďarsko zaplaviť imigrantmi, a na kampani skvele zarábajú reklamné agentúry blízke premiérovi Viktorovi Orbánovi); antisemitský podtext je tam úplne zreteľný.

Soros je vyhlásený za nepriateľa aj v tábore voličov Donalda Trumpa: bol obviňovaný z toho, že financoval protitrumpovské demonštrácie (pravdou je, že vo volebnej kampani podporoval Hillary Clintonovú a podporuje aj občianske aktivity na obranu demokracie v USA).

Keď sa to všetko zráta, zdá sa, že Soros je naozaj veľmi zamestnaný muž, ktorý nerobí nič iné, než že pracuje na zvrhnutí svetového poriadku, píše ironicky Behr.

Sorosov dar odporcom brexitu je verejný a vôbec nie je taký veľký (iní – britskí – sponzori dali viac), ale zapadá do konšpiračnej nálady, ktorej podlieha mnoho Britov pod vplyvom fake news a manipulácie najmä britského bulváru.

Článok v Daily Telegraphe je svedectvom, že antisemitizmus v Británii opäť silne ožíva. Mediálny obraz Sorosa je v Británii akousi inkarnáciou Rothschilda z 19. storočia – všemocného Žida, ktorý nemá vlasť, stelesňuje putujúci, predátorský kapitál, je nepriateľom ľudstva.

Tento obraz mali editori Daily Telegraphu nepochybne na pamäti a zneužili ho bez toho, aby museli spomenúť Sorosov židovský pôvod. Behr píše, že správny titulok, ktorý by zodpovedal obsahu článku, by znel „Zakuklený židovský finančník konšpiruje proti Británii“.

Lenže to by bolo na seriózny denník predsa len priveľa. Napriek tomu je zrejmé, že prinajmenšom dve skupiny čitateľov článok v duchu takého titulku presne pochopili. „Jednou skupinou boli antisemiti, druhou Židia. Prvá skupina sa tešila, druhá zamrzla hrôzou,“ píše Behr a na adresu Daily Telegraphu dodáva slávne „j’accuse“ (žalujem).

[Kúpte si knihu historičky Anne Applebaum Súmrak demokracie, v ktorej vysvetľuje, prečo sa elity v demokratických krajinách začali prikláňať k nacionalizmu a autoritárstvu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Antisemitizmus

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie