Denník N

Lastovičky sú už tu, výkyvy počasia zmiatli sťahovavých vtákov

Foto - TASR
Foto – TASR

Studený marec a rýchle oteplenie poplietli niektorých vtákov. Lastovičky sa už na Slovensko z juhu vrátili, známa orlica Anička je ešte na ceste z Afriky.

Premenlivé marcové počasie spôsobilo, že na našom území boli v posledných dňoch aj vtáky, ktoré tu byť nemali. Chladné marcové dni vyhovovali severským vtákom, ktoré u nás ostali zimovať dlhšie – napríklad pinka severská či drozd červenkastý. Ešte v apríli tu zostávali aj myšiaky severské, ktoré zväčša odlietajú v marci.

Naopak, teplé dni k nám pritiahli prvých afrických migrantov – lastovičky a bociany. Prekvapujúce bolo aj pozorovanie orla krikľavého, ktorý zimu trávi v subsaharskej Afrike a na Slovensko zvyčajne prilieta až začiatkom apríla.

„Kým prvá skupina vtáctva tu už nemala byť, ďalšia tu bola vzhľadom na teploty v pomerne nepriaznivých podmienkach. Týka sa to najmä hmyzožravých druhov, ako sú lastovičky alebo penice,“ hovorí Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Teplomilné vtáky odlietajú na juh za potravou a priaznivejšími životnými podmienkami. Sťahovať sa začínajú v auguste, posledné druhy odlietajú v októbri. Medzi najznámejšie sťahovavé vtáky patria lastovičky, bociany, škorce či škovránky. Jesenná migrácia je pomalšia, vtáky sa zastavujú na miestach bohatých na potravu, kde zotrvajú aj niekoľko týždňov. Pri ich jarnom návrate, keď sa rozmnožujú, víťazia hormóny nad potravou, a preto je táto migrácia kratšia a energeticky náročnejšia.

Na ceste z Afriky do Európy je už aj slávna orlica Anička, ktorej pohyb môže verejnosť na internete sledovať vďaka solárnej GPS vysielačke. Na jej hniezde vo Vysokých Tatrách ochranári už v marci nainštalovali kamerový systém.

Naopak, zimu u nás prežívajú operenci zo severu, ktorým vyhovuje miernejšie podnebné pásmo. Teploty pár stupňov pod nulou sú znesiteľnejšie ako silné zimy vo Švédsku alebo v Rusku. Prvé havrany, kavky i niektoré druhy kačíc môžeme vidieť už koncom septembra, Slovensko opúšťajú začiatkom marca.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie