Denník N

V najväčších bratislavských nemocniciach stále nie je wifi, inde po Slovensku ich už predbehli

Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje projekt, aby boli nemocnice pre pacientov príjemnejšie. Súčasťou má byť aj dostupné pripojenie na internet.

Na internet sa dnes pripojíte v mnohých kaviarňach, vlakoch alebo na námestiach. Nemocnice v tomto stále zaostávajú.

V čakárňach ambulancií, ale ani na lôžku v nemocničnej časti najväčšej Univerzitnej nemocnice v Bratislave si čas surfovaním na internete neskrátite. Univerzitná nemocnica totiž zatiaľ nemá wifi pripojenie a iné nemocnice po Slovensku ju už v tomto predbehli.

Z ôsmich majú wifi v šiestich

Niektoré štátne nemocnice sú na tom lepšie ako bratislavská, ale vo väčšine z nich sa pripojíte len v niektorých častiach alebo na nadštandardných izbách, za ktoré si musíte priplatiť.

Problém je, že mnohé z veľkých fakultných nemocníc sú pavilónového typu – znamená to, že majú viacero budov v areáli, a preto niekde pripojenie pacienti využiť môžu, inde nie.

Denník N oslovil viaceré veľké štátne nemocnice a ústavy. Z ôsmich, ktoré odpovedali, mali zavedené wifi v šiestich. V Univerzitnej nemocnici v Bratislave a vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb sa zatiaľ pacienti na internet nepripoja.

Východoslovenský ústav už pracuje na tom, aby sa pacienti v nemocnici na internet mohli pripojiť. V decembri minulého roka ukončili verejné obstarávanie a našli poskytovateľa. Čakajú, že tento mesiac by už mohla byť wifi v nemocnici spustená. Nad tým, že by pripojenie spoplatnili, neuvažujú. Pripojiť by sa mali pacienti po novom na lôžkach, ale aj v čakárňach ambulancií. Ústav zaplatil za výstavbu a zriadenie wifi siete 20-tisíc eur, mesačne budú za internet platiť sto eur.

Foto – davitydave/Flickr.com

Ministerstvo na internet prispeje

Bratislavská nemocnica sa spolieha na pomoc od ministerstva zdravotníctva. To má projekt Pacientsky orientované zdravotníctvo, v ktorom chce dať nemocniciam peniaze na internetové pripojenie v priestoroch nemocníc či jednotný vizuál internetových stránok, aby sa na nich pacient jednoduchšie orientoval. Projekt má štyri časti – ľudské zdroje, technológie, vizuál nemocnice a hygienické štandardy. Detaily ministerstve nepovedalo, chce ich zverejniť nasledujúce týždne.

Cieľom projektu má byť, podľa hovorkyne Zuzany Eliášovej, aby boli pacienti a návštevníci nemocníc spokojnejší a aby nemocnice, ktoré patria pod ministerstvo, verejnosť lepšie vnímala. Vlani mohli nemocnice čerpať na modernizáciu 70 miliónov eur zo štátneho rozpočtu, toľko ministerstvo sľubuje aj tento rok.

Na peniaze z projektu sa spoliehajú aj iné nemocnice. Napríklad Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch chce z projektových peňazí zaplatiť pokrytie wifi na lôžkových oddeleniach aj ambulanciách. Dnes je bezplatné pripojenie len vo vestibule nemocnice a na nadštandardných izbách.

Viaceré nemocnice tvrdia, že aj dnes sa môžu pacienti v niektorých častiach pripojiť. Vo Fakultnej nemocnici v Trnave chcú pokrytie rozšíriť, lebo je dnes len na niektorých oddeleniach. V nitrianskej nemocnici je pripojenie približne na 50 percent. Nemocnica sa skladá z viacerých pavilónov.

„Oslovili sme viacero dodávateľov, ktorí odhadli náklady na kompletné pokrytie nemocnice na zhruba 400-tisíc eur, čo je z nášho pohľadu neprimerane vysoká suma za službu nesúvisiacu s poskytovaním zdravotnej starostlivosti,“ povedal riaditeľ nemocnice Kamil Koleják.

Bratislavský Národný ústav srdcových a cievnych chorôb má stopercentné pripojenie na troch oddeleniach, na ostatných je pokrytie nižšie. Ani bratislavská Detská fakultná nemocnica nemá úplne pokrytie, dá sa pripojiť napríklad v onkologických ambulanciách, klinike detskej hematológie a onkológie či na ortopedickej klinike.

„Plánujeme zaviesť bezplatné wifi pripojenie v celej nemocnici v rámci celkovej rekonštrukcie nemocničnej siete, ktorá je už zastaraná a neumožňuje nám plošné zavedenie wifi,“ tvrdí nemocnica.

V banskobystrickej Fakultnej nemocnici sa dnes dá pripojiť v budove polikliniky, v čakárňach ambulancií a na urgentnom príjme. Nemocnica sľubuje, že v dohľadnom čase sa budú môcť pacienti pripojiť aj v návštevnej hale. Úplné pripojenie bude realitou až pri celkovej rekonštrukcii nemocnice. Zatiaľ nemocnica zaplatila 840 eur za routre a mesačne platia za internet v celej nemocnici 300 eur.

Z nemocníc Penty sa nepripojíte v Topoľčanoch

V najväčšej sieti súkromných nemocníc Svet zdravia, ktorú vlastní Penta, je 17 nemocníc. Pacienti, ktorí sú v nemocniciach hospitalizovaní, tam majú možnosť pripojiť sa na wifi.

Výnimkou je nemocnica v Topoľčanoch, kde ešte wifi prístupná na lôžkových oddeleniach nie je. Svet zdravia ju sľubuje v priebehu tohto roka.

Ani v nemocniciach, ktoré spravuje Penta, však nie je internet všade, v mnohých čakárňach pri ambulanciách sa pacienti nepripoja.

Za pripojenie na internet si podobne ako v štátnych nemocniciach nepýtajú poplatky ani v súkromnej sieti. Výnimkou je Železničná nemocnica v Košiciach, ktorá wifi spoplatňuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie