Denník N

Policajti začali stíhanie proti novinárovi Arpádovi Soltészovi, lebo na Facebooku písal o „bielej spodine“

Arpád Soltész. Foto N – Vladimír Šimíček
Arpád Soltész. Foto N – Vladimír Šimíček

Oznámenie o začatí trestného stíhania zverejnil na Facebooku aktivista Kotlebovej ĽSNS, ktorý stál aj za trestným oznámením.

Protiteroristická jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začala trestné stíhanie namierené voči novinárovi Arpádovi Soltészovi. Dôvodom sú jeho výroky o „bielej spodine“ na Facebooku. Soltész píše pre portál noviny.sk televízie Joj.

Oficiálne je trestné stíhanie vedené vo veci, a teda nestíha ešte Soltésza – kriminálka hovorí o nestotožnenom páchateľovi, ktorý však na Facebooku vystupuje pod menom „Arpad Soltesz“. Sám novinár sa k svojmu profilu na Facebooku hlási.

Polícia vyšetruje jeho príspevok, kde parafrázoval častý obrat v internetových diskusiách, keď niekto napíše, že „nie je rasista, ale“. Soltész napísal, že „nie som rasista, ale vážne nemôžem vystáť bielu spodinu“.

Tento termín použil aj v inej diskusii na Facebooku. Podľa policajného vyšetrovateľa išlo o nenávistné príspevky, ktorými ich autor „hanobil rasu ľudí bielej pleti“.

Soltész: Je to absurdné

Soltész považuje trestné stíhanie za absurdné. „Biela spodina je terminus technicus, ktorý označuje príslušníka bielej majority, ktorý dostal všetky šance na to, aby to niekam dotiahol,“ vysvetľuje novinár použitie termínu.

„Napriek tomu zostal na najnižších priečkach spoločenského rebríčka, lebo mu absolútne chýbajú schopnosti. No aj tak sa cíti nadradený, lebo je biely. Je to typické označenie pre primitívnych rasistov a neonacistov, ktorých naozaj nemám rád.“

Soltész odmieta, že pri jeho výroku išlo o rasizmus. „Ako príslušník privilegovanej bielej majority ťažko môžem haniť alebo znevažovať svoju vlastnú rasu. Znevažoval by som sám seba, to je nezmysel,“ povedal Denníku N.

Biela spodina je podľa neho najlepší možný slovenský preklad anglického slovného spojenia „white trash“. Tento pojem je bežne používaný sociologický termín, ktorého vysvetlenie sa dá nájsť aj na Wikipedii.

Upovedomenie o začatí trestného stíhania pre výroky Arpáda Soltésza. Zdroj – FB

Ako sociologickému fenoménu, ktorý pejoratívne označuje chudobných bielych ľudí, najmä z južných štátov USA, sa mu bežne venujú americké noviny, napríklad Washington Post. Aktuálne sa dostal opäť do textov komentátorov v súvislosti s víťazstvom Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

Niekedy sa tento sociologický fenomén opisuje aj menej pejoratívne, Denník N napríklad po amerických voľbách volil názov „zabudnutá biela väčšina“.

Ľudia z prostredia „white trash“ sú bežne literárnymi hrdinami, spisovateľka Dorothy Allisonová napríklad o tomto prostredí napísala knihu „Parchant z Južnej Karolíny“.

Televízia Joj za Soltészom stojí. „Arpád Soltész svoj status vysvetlil. Vážime si ho ako profesionála a kvalitného novinára, držíme mu palce a vo vzniknutej situácii stojíme za ním,“ napísala hovorkyňa televízie Lucia Kulihová.

Trestné oznámenie od kotlebovcov

Novinár o stíhaní oficiálne nevie. Keďže je vedené len vo veci, polícia ho zatiaľ nekontaktovala. Dozvedel sa o ňom len náhodou, lebo upovedomením o začatí trestného stíhania sa pochválil aktivista Kotlebovej ĽSNS Radovan Hynek, ktorý ho podal.

Hynek bežne na svojich profiloch na Facebooku zverejňuje oslavné obrázky Jozefa Tisa, fotí sa s Marianom Kotlebom aj so známymi radikálmi, ako je Marián Mišún, ktorého stíhali pre pálenie vlajky EÚ.

„To, že náckom sa nepáči takéto označenie, tomu rozumiem. Rozumiem aj tomu, že dávajú takéto trestné oznámenia. Majú smolu v tom, že neexistujú trestné činy nezdvorilosti a arogancie, ktorých som sa určite dopustil – a absolútne mi to neprekáža. Rozumiem, že sa búria a dávajú podnety,“ vraví Arpád Soltész.

„No nerozumiem, že nejaký policajt, ktorý má ukončené aspoň základné vzdelanie, sa tomu za moje dane venuje. Ale nech sa teda venuje, rád si to v prípade potreby obhájim pred súdom,“ povedal ešte novinár.

Ako dodáva, nemieni použiť fintu extrémistov, ktorí pri svojich stíhaniach tvrdia, že na Facebook nič také nenapísali. Takto sa napríklad pri statuse o „lžiach a rozprávkach o 6 miliónoch Židov a mydlách“ bránil poslanec ĽSNS Milan Mazurek.

Arpád Soltész je jeden z najznámejších slovenských novinárov. V 90. rokoch písal o mafii, politike a privatizácii na východe Slovenska. Pracoval pre Košický večer, Korzár, Pravdu, Plus 7 dní a Národnú obrodu a napokon aj pre vznikajúcu Joj.

Keď sa televízia sťahovala do Bratislavy, Soltész sa presťahoval tiež. Investigatívnu žurnalistiku nahradil najmä písaním komentárov. V súčasnosti píše pre Noviny.sk zo skupiny Joj. Vlani vydal knihu s názvom „Mäso – vtedy na východe“, ide o beletrizované zápisky príhod z rokov sledovania východoslovenskej mafie.

Soltész v roku 2013 na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu vyhral kauzu súvisiacu s dlhoročným sporom s právnikom Pavlom Ovšonkom, ktorého spomínal v článku o zmiznutí popradského podnikateľa Vladimíra Bachledu. Ovšonka tvrdil, že ho Soltész dal do priamej súvislosti s Bachledovým zmiznutím, a na slovenských súdoch od Soltésza vysúdil 100-tisíc korún. Súd v Štrasburgu vyhlásil, že slovenská justícia v tomto prípade pochybila, a novinárovi priznal odškodné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie