Denník N

Shiffrinová nie je taká suverénka, ako sa zdá, pred pretekmi trpela úzkosťami

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

V januári jej odhadovali útok na päť medailí, pred olympiádou však ukázala, že nie je stroj.

Byť slalomárkou v ére Mikaely Shiffrinovej je frustrujúce. Akokoľvek sa snažíte, Američanka je v cieli väčšinou o viac než sekundu rýchlejšia. „Všetky z nás chcú jazdiť rýchlejšie, ale ona je na inej úrovni,“ povedala pre Associated Press Švédka Frida Hansdotterová.

Jedinou pretekárkou, ktorá sa dokázala v tejto sezóne v slalome aspoň priblížiť fenomenálnej Shiffrinovej, je Petra Vlhová. Slovenka Shiffrinovú porazila o jednu desatinu sekundy v úvodnom slalome sezóny v Levi a poriadne ju potrápila aj v paralelnom slalome v Courcheveli, ktorý prehrala o štyri stotiny sekundy.

Stále len 22-ročná lyžiarska hviezda Shiffrinová suverénne vedie Svetový pohár, vyhrala aj päť obrovských slalomov či dokonca zjazd, a o veľký krištáľový glóbus by ju mohlo pripraviť len zranenie. Výkonnostne jasne dominuje, no pred vrcholom sezóny ukázala, že nie je stroj, ktorý bezchybne vyhrá každé preteky.

V priebehu ôsmich dní nedokončila tri zo štyroch posledných pretekov pred olympiádou.

Najskôr v superobrovskom slalome v Cortine d’Ampezzo minula bránu, potom v Kronplatzi spadla v obrovskom slalome. Vo svojich posledných pretekoch pred Pjongčangom, slalome v Lenzerheide, spravila chybu tesne pred cieľom a darovala víťazstvo Petre Vlhovej.

Pred pretekmi vraciavala

Shiffrinová patrí k najsledovanejším športovcom na olympiáde a je pod veľkým tlakom médií a priaznivcov. „Nie som neporaziteľná. Bojujem každé jedny preteky a potom začnem počúvať od ľudí, že je to nuda, pretože Mikaela všetko vyhráva. No, dnes to nudné nie je,“ hovorila pre Associated Press po tom, ako v Taliansku nedokončila dvoje preteky po sebe, čo sa jej stalo prvýkrát od roku 2011.

Shiffrinová minulý rok získala svoj prvý veľký krištáľový glóbus a štvrtý malý glóbus za slalom, a na majstrovstvách sveta vybojovala zlato v slalome a striebro v obrovskom slalome. Aj keď väčšinou jazdí suverénne, málokedy robí chyby a na prvý pohľad vyzerá sebaisto, zápasila vlani okrem súperiek aj s úzkosťami pred pretekmi.

Podľa denníka The Denver Post dokonca pred jednými z pretekov jej fyzioterapeut zabránil kameramanovi, aby Shiffrinovú nasnímal, ako od nervozity vracia. „Minulý rok som mala problémy so stresom a s nervozitou,“ povedala Shiffrinová na začiatku aktuálnej sezóny.

„Zatiaľ som tú úzkosť necítila. Nemyslím si, že sa budem cítiť tak, že by som mala na štarte vracať,“ dodala Američanka, ktorá problémy počas minulej sezóny riešila stretnutiami so športovým psychológom.

Na preteky chodí s mamou

Shiffrinovej rodičia boli v mladosti lyžiarmi, na svahoch sa objavoval aj jej brat, no ani zďaleka nedosahoval sestrine výsledky, a tak so športom skončil. Rodičia však odmalička rozvíjali Mikaelin talent, jej súčasný tréner Mike Day ju po prvý raz videl jazdiť v pretekoch 14-ročných slalomárok a pre Washington Post spomínal, že vyhrala s rozdielom 10 či 12 sekúnd.

Shiffrinovej mama Eileen kvôli dcére skončila s prácou zdravotnej sestry a cestuje s ňou na každé preteky. S Mikaelou je aj v Pjongčangu. „Ona ma pozná najlepšie. Odtiahne ma nabok a povie mi, aby som sa vrátila k dobrým tréningom spred niekoľkých týždňov,“ povedala Shiffrinová pre Bleacher Report.

Ako mladá lyžiarka Shiffrinová obdivovala bývalú rakúsku hviezdu Marlies Schildovú. Strávila hodiny sledovaním jej videí, a keď vo Svetovom pohári po prvý raz stála na pódiu po jej boku, povedala Schildovej, že je jej veľká fanúšička.

Shiffrinová v tejto sezóne už preskočila svoj vzor v počte víťazstiev vo Svetovom pohári, no v slalome na ňu stráca ešte päť triumfov. Ak preskočí Schildovú aj v ňom, stane sa najúspešnejšou slalomárkou v histórii.

Keď Shiffrinová začala pretekať vo Svetovom pohári, veľmi blízkou osobou sa jej stala aj Slovenka Veronika Velez-Zuzulová. „Zuzu bola vždy akoby môj malý mentor. Je to úžasná slalomárka, a keď som prišla do kolotoča Svetového pohára, veľmi mi pomáhala. Bola vždy milá a ochotná,“ povedala Shiffrinová pre denník SME.

Mikaela Shiffrinová. Foto AP.

Chcela päť zlatých

Americká lyžiarka je pod drobnohľadom americkej verejnosti od svojich šestnástich rokov, keď sa stala najmladšou americkou šampiónkou v slalome. Ešte ako 16-ročná sa po prvý raz dostala aj na pódium vo Svetovom pohári. V rakúskom Lienzi štartovala s číslom 40, pri jazde stratila chránič, no po prvom kole bola dvanásta. Druhou jazdou sa vyšvihla na tretie miesto a odvtedy je novou slalomovou kráľovnou.

Už ako 17-ročná sa po prvý raz stala majsterkou sveta v slalome a získala prvý malý krištáľový glóbus v rovnakej disciplíne. O rok neskôr sa na olympiáde v Soči stala najmladšou zlatou medailistkou v slalome v histórii. Ako 18-ročná nadelila druhej Marlies Schildovej vyše pol sekundy.

Krátko po pretekoch podľa New York Times povedala, že sníva o zisku piatich zlatých medailí na ďalšej olympiáde. „Znie to bláznivo,“ dodala vtedy Shiffrinová. V decembri a januári mala Shiffrinová takú formu, že zisk piatich medailí sa nezdal nepravdepodobný ani veľkým lyžiarskym osobnostiam.

„Myslím si, že je možno najlepším lyžiarom, akého som kedy videl. Myslím, že má šancu v každej disciplíne, do ktorej nastúpi. Povedal by som, že pravdepodobne získa dve zlaté, a jej cieľom môže byť päť medailí. Pri jej najlepších výkonoch môžu byť tri až štyri z nich zlaté,“ povedal pre Reuters legendárny zjazdár Bode Miller.

Slalom okrem nej vyhrala len Vlhová

Ak sa však Shiffrinovej podarí vyrovnať sa s očakávaniami a vyhne sa takým chybám, aké robila na konci januára, bude na olympiáde v Pjongčangu minimálne v technických disciplínach veľmi ťažko poraziteľná.

Ako prvý pôjdu lyžiarky 14. februára slalom, na ktorý nadviaže o deň neskôr obrovský slalom. Zo siedmich obrovských slalomov v tejto sezóne Shiffrinová dokončila šesť, štyrikrát sa umiestnila na pódiu a dvakrát triumfovala.

Nerátajúc neolympijský paralelný slalom, tak aj v slalome štartovala sedemkrát, šesťkrát dokončila a päťkrát jednoznačne vyhrala. Jedinú prehru v priamom súboji v slalome utrpela na začiatku sezóny v Levi od Petry Vlhovej.

Vlhová je v aktuálnej sezóne taktiež jedinou ženou okrem Shiffrinovej, ktorej sa podarilo vyhrať slalom. Na olympiáde tak bude pravdepodobne najväčšou Shiffrinovej vyzývateľkou. Podľa slov Vlhovej kondičného trénera Šimona Klimčíka je pre slovenskú lyžiarku Američanka veľkou rivalkou v pozitívnom zmysle.

„Sú rovesníčky, Mikaela už za sebou má viacero víťazstiev. Peťa sa na ňu stále chce doťahovať,“ povedal Klimčík Denníku N v novembrovom rozhovore po tom, čo Vlhová dokázala Shiffrinovú poraziť.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Životy žien

Rodina a vzťahy, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie