Denník N

Čo by sa dialo so Smerom a s jeho voličmi, keby Fico utiekol

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovensko sa môže dočkať veľkých presunov voličov, tešiť by sa mohol napríklad Danko.

Je to pomerne jednoduché. Nepripravený Smer by sa v lepšom prípade prepadol do druhej ligy, v ktorej by sa mu možno darilo udržať. V horšom by sa rozpadol a do pár rokov by sa podľa vzoru HZDS a SDKÚ stal v podstate bezvýznamným. Toto sú dva základné scenáre pre prípad, že sa Robert Fico nakoniec naozaj pokúsi v roku 2019 stať ústavným sudcom. Dnes s istotou nevieme, či sa tak stane. Vieme len to, že o takejto možnosti naozaj uvažuje.

Prvý scenár by veľmi pravdepodobne nastal, keby po Ficovi prevzal Smer niekto iný než Robert Kaliňák. Následky by nemuseli byť okamžite fatálne, ale časy s 30-percentnou popularitou tam zďaleka nemá kto zopakovať. Následníci by boli radi, keby sa ich percentá po čase pohybovali aspoň tam, kde sú dnes SaS a OĽaNO.

Ani pri tejto alternatíve sa nedá vylúčiť postupné odpadávanie nespokojencov, ale najrýchlejší rozkol by hrozil, keby súčasného predsedu nahradil Kaliňák.

V Smere sa radi tvária ako súdržný tím, ale v skutočnosti majú s ministrom vnútra mnohí problém. S Kaliňákom ako predsedom by koaličný potenciál strany padal k nule, ani preferenciám by sa nedarilo a odpor v štruktúrach by nevyhnutne rástol. A keďže Smer nie je zvyknutý na tento druh problémov, štiepenie by pre nespokojencov bolo prirodzeným východiskom.

V oboch prípadoch by zmeny v strane sprevádzali veľké presuny voličov. Ak si od nich nemá niekto veľa sľubovať, potom sú to SaS a OĽaNO. Prieskumy v minulosti ukázali, že by k nim bol ochotný prestúpiť len zlomok voličov Smeru. Či by dokázali pozbierať viac Spolu a Progresívne Slovensko, je nateraz záhada.

Naopak, ako stávka na istotu sa zdá, že významná časť prívržencov súčasného Smeru by sa bez svojej dlhoročnej istoty presunula do kategórie frustrovaný volič. Už predtým Kotleba s Kollárom Smeru brali práve takýchto ľudí. Z ďalších by sa mohli stať nevoliči. Postficovské zemetrasenie by však mohlo veľmi pomôcť Andrejovi Dankovi. Keď sa prvý rok po voľbách v roku 2016 preferencie Smeru prepadávali, až do jeho výložkovej kauzy na tom najviac zarábala práve SNS. Čosi podobné sa môže zopakovať.

Podstatné je, že akokoľvek sa človek pozerá na budúcnosť bez Fica, žiadne svetlé zajtrajšky pre Smer v nej nevidno. Platí to, aj keby neodišiel už v roku 2019. Aj v takom prípade je ten deň očividne blízko a jemu ide najmä o nájdenie preňho výhodného riešenia. Preto nie je správne snažiť sa urýchliť o rok či dva prirodzený vývoj uzavretím nechutného obchodu so silou precedensu. Človek s Ficovou minulosťou nemá na Ústavnom súde čo robiť, akokoľvek sa dnes zdá, že by takéto riešenie mnohému pomohlo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie