Denník N

Zamestnanci charitatívnej organizácie Oxfam si na misiách najímali prostitútky. Oxfamu sa to môže vypomstiť

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Britskej organizácii Oxfam hrozí zastavenie verejného financovania pre obvinenia z najímania prostitútok na Haiti. Pre túto aféru už odstúpil prvý vysoký predstaviteľ Oxfamu.

Je to jedna z najväčších charitatívnych organizácií na svete. Práve teraz však čelí škandálu, ktorý im môže zastaviť financovanie.

V pondelok sa zástupcovia Oxfamu stretli s predstaviteľmi britskej vlády vo veci obvinenia z utajenia sexuálneho škandálu na Haiti. Po zemetrasení na tomto ostrove v roku 2010, ktoré zabilo vyše stotisíc ľudí, tam Oxfam vyslal niekoľko svojich pracovníkov.

Podľa minulotýždňových informácií londýnskeho denníka The Times pracovníci Oxfamu, vrátane vtedajšieho riaditeľa operácie na Haiti Rolanda van Hauwermeirena, si z vily, ktorú prenajímala organizácia, urobili bordel s prostitútkami. Tie sa vraj po dome pohybovali len v tričkách Oxfamu.

Interná politika spoločnosti Oxfam zakazuje „sexuálne zneužívajúce alebo vykorisťujúce činy, ktorých sa dopúšťajú“ jej zamestnanci, vrátane platenia za sex.

Ako píše denník, niekoľko mužov zmenilo ubytovanie na to, čo údajne volali „sklad“. „Tieto dievčatá nosili tričká Oxfamu, behali polonahé a celé to bolo ako orgie z čias (rímskeho cisára) Caligulu,“ napísal Times.

Hrozba pozastavenia verejného financovania

Oxfam získal od britskej vlády v poslednom finančnom roku približne 32 miliónov libier. Britská ministerka pre medzinárodný rozvoj Penny Mordauntová v nedeľu varovala, že Oxfam môže pre tento škandál stratiť milióny libier z verejných financií.

Európska komisia pohrozila, že im môže zastaviť 33 miliónov libier, ktoré ročne dáva organizácii.

Hovorca vlády James Slack podľa CNN povedal, že britská vláda zaujme voči prešľapom a poburujúcemu správaniu zamestnancov spoločnosti Oxfam „prístup s nulovou toleranciou“.

Oxfam môže mať problémy so zákonom aj na Haiti. „Táto ostrovná krajina v Karibskom mori uvažuje o možnosti podania trestného oznámenia“, povedal v pondelok šéf haitskej misie vo Veľkej Británii Bocchit Edmond pre CNN.

Edmond povedal, že zástupcov Oxfamu na Haiti predvolá ministerstvo zahraničných vecí. „Na tento problém sa bližšie pozrieme a verím, že informácie budú šírené a že reálne existujú dôvody na právne kroky,“ dodal Edmond.

Prvá obeť z vrchu

K celej záležitosti sa už vyjadrili aj predstavitelia Oxfamu. Tí nepopreli obvinenia voči zamestnancom, ale odmietli vynaloženie snahy o ututlanie celej aféry. Oxfam uviedol, že ihneď ako sa dozvedel o obvineniach, promptne pristúpil k internému vyšetrovaniu. Vyhodili štyroch zamestnancov a ďalší traja abdikovali sami, vrátane Rolanda van Hauwermeirena.

Obrovský škandál už má aj prvú personálnu obeť na vrchole charitatívnej organizácie. Po pondelkových rokovaniach s britskou vládou Oxfam oznámil rezignáciu zástupkyne výkonného riaditeľa organizácie Penny Lawrenceovej.

„Som veľmi smutná, že som dnes musela abdikovať na svoju funkciu v rámci Oxfamu. Teraz už je jasné, že predkladané obvinenia, zahŕňajúce objednanie prostitútok, boli vznesené ešte predtým, ako bol van Hauwermeiren presunutý na Haiti. V tom čase som bola programová riaditeľka, hanbím sa za to, že sa to stalo pod mojím dozorom, a preberám plnú zodpovednosť,“ oznámila Lawrenceová v pondelok.

V nedeľu vyšli najavo ďalšie obvinenia, na základe ktorých táto organizácia vraj zatajila podobný sexuálny škandál aj v africkom Čade v roku 2006.

Prísnejšie interné postupy

Spoločnosť Oxfam oznámila, že posilní svoje postupy preverovania personálu a plánuje zaviesť novú telefonickú linku pre informátorov, ktorá bude súčasťou balíka reforiem.

„Nestačí, aby sme boli zhrození správaním našich bývalých zamestnancov – musíme sa z toho poučiť a to aj urobíme a využijeme to ako podnet na zlepšenie,“ uviedla vo vyhlásení predsedníčka správcovskej spoločnosti Oxfam Caroline Thomsonová.

Nezisková organizácia Oxfam (Oxford Committee for Famine Relief) bola založená v roku 1942 v anglickom Oxforde. Jej hlavnou úlohou je zmierňovanie chudoby vo svete, v rámci čoho každoročne vydáva závery svojich analýz nerovnosti vo svete tesne pred stretnutím Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie