Denník N

Prokurátorovi Špirkovi, ktorý riešil Kaliňáka, zrušili obvinenie a dali ho na disciplinárku

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 20:40 – Prokuratúra v Banskej Bystrici tvrdí, že prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko spáchal disciplinárne previnenie.

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka prvýkrát obvinili v lete 2016 zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Podľa obvinenia tlačil na svedka daňovej kauzy, aby vypovedal o podvodoch na ministerstve vnútra. Udialo sa to v čase, keď Špirko dozoroval vyšetrovanie obchodu ministra vnútra Roberta Kaliňáka s Ladislavom Bašternákom. Po vznesení obvinenia mu prípad vzali.

Do prípadu zasiahol generálny prokurátor Jaromír Čižnár a obvinenie zrušil. Na jeseň minulý rok však vyšetrovatelia znovu Špirka obvinili, tentoraz už len z prečinu. Špirko podal sťažnosť a prokuratúra v Banskej Bystrici jeho obvinenie znovu zrušila. Denníku N to potvrdil hovorca Ivan Vozár.

„Prokurátor, rozhodujúc sám vo veci, postúpil predmetnú vec disciplinárnej komisii zriadenej na generálnej prokuratúre, keďže výsledky vyšetrovania preukazujú, že ide o skutok, ktorý by mohol byť prejednaný v disciplinárnom konaní,“ napísal Vozár.

Verejnosť museli vylúčiť

Ústne pojednávanie je naplánované nadnes o 11.00 na Krajskej prokuratúre v Bratislave. Hoci konanie pred disciplinárnou komisiou je verejné, ešte pred výsluchom samotného Špirka predseda komisie Ladislav Masár prítomných novinárov vylúčil. Dôvodom bolo, že prokurátor určite spomenie pri svojej obhajobe aj trestné konania, ktoré zrejme ešte nie sú uzavreté.

„Je nepredstaviteľné, aby viedol svoju obhajobu tak, aby nešiel do detailov,“ vysvetlil pri vylúčení verejnosti predseda disciplinárnej komisie. Pripomenul, že prokurátori sú povinní zachovávať služobnú mlčanlivosť.

„Pri dnešnom výsluchu poviem len pravdu,“ potvrdil prokurátor Špirko a vysvetlil, že nemôže oddeliť svoju výpoveď od spomenutých trestných konaní.

Problémové zápisnice

Špirka vinia z prílišnej horlivosti pri vyšetrovaní. Vyťažil vraj informácie od daňového podvodníka Ľuboša Vargu o podozreniach z trestných činov na ministerstve vnútra a potom ich spísal ako jeho trestné oznámenie. Varga ich aj podpísal, no potom podal trestné oznámenie, v ktorom tvrdil, že nevedel, čo robí, a že ho prokurátor podviedol.

Po vznesení obvinenia sa ho zastal aj bratislavský sudca Peter Šamko, ktorý napísal text, že vec nie je trestným činom. Teraz má byť disciplinárne potrestaný za to, že porušil povinnosť vystríhať sa všetkého, čo by mohlo oslabiť dôveru v jeho nestrannosť a povinnosť zachovať mlčanlivosť o veciach, o ktorých sa dozvie pri výkone funkcie.

Disciplinárnym previnením má byť, že Špirko sám spísal zápisnicu o trestnom oznámení, hoci uviedol, že tak urobila zapisovateľka. Zápisnicu jej dal dodatočne podpísať. Okrem toho v nej uviedol, že Varga na podporu svojich tvrdení predložil aj USB kľúč, čo sa rovnako nestalo.

Tretím disciplinárnym previnením má byť, že Špirko na jednom súdnom konaní počas prestávky povedal Vargovmu advokátovi, aby vzhľadom na spoločenský význam výpovede jeho klienta potvrdil novinárom, že sa daná vec vedie na Úrade špeciálnej prokuratúry. Keď to obhajca odmietol, tak mu údajne povedal, že je na ňom, akú formu medializácie zvolí, „ale nech má na vedomí, že jeho klient je operatívne rozpracovaný a je schopný začať s vyšetrovateľom trestné stíhanie“, čítal predseda disciplinárnej komisie, čo sa Špirkovi kladie za vinu.

Po prečítaní toho, čo sa Špirkovi kladie za vinu, čítal predseda komisie aj hodnotenie od jeho „šéfa“, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Vyznelo pozitívne, takže ani samotný Špirko nemal voči nemu žiadne výhrady. Ako dlho jeho vypočutie potrvá a či vôbec disciplinárna komisia dnes konanie uzavrie, nevedel predseda povedať.

Po zhruba deviatich hodinách konania prokurátor Špirko potvrdil, že disciplinárne konanie dnes komisia neuzavrela a odročila ho. Po celý čas ho len komisia vypočúvala. „Zatiaľ nie je čo komentovať. Po skončení bude príležitosť,“ dodal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prokurátor Špirko

Slovensko

Teraz najčítanejšie