Denník N

V koalícii ani v opozícii už nepočítajú s tým, že by Kiska ešte kandidoval, KDH hľadá vlastného kandidáta

Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident súkromne hovoril lídrom opozície, aby si radšej hľadali vlastného kandidáta na prezidenta.

Bude Andrej Kiska opäť kandidovať za prezidenta? Pravdepodobnosť, že už nebude, je podľa informácií Denníka N blízka k 100 percentám.

Kiska sa od konca minulého roka stretol s lídrami väčšiny strán okrem kotlebovcov. Od decembra im postupne v súkromných debatách najprv vravel, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou mandát obhajovať nepokúsi. V neskorších debatách im potom hovoril približne túto vetu: „Nepočítajte so mnou, hľadajte si kandidáta.“

Hlina: Od stretnutia s Kiskom hľadáme vlastného kandidáta

Podobné rozhovory Denníku N potvrdzujú ľudia z koalície, opozície a aj od prezidenta. Nechcú však o tom hovoriť verejne.

Predseda KDH Alojz Hlina sa s Kiskom stretol ako jeden z posledných pred zhruba dvoma týždňami. „Nebudem sa vyjadrovať k súkromnej komunikácii s pánom prezidentom. Vašou nápovedou však môže byť, že sa KDH od toho momentu rozhodlo intenzívnejšie hľadať kandidáta na prezidenta,“ odvetil Hlina na otázku, či aj jemu Kiska povedal, aby s ním ako s kandidátom nepočítali.

Platí však, že definitívne rozhodnutie by mal prezident oznámiť v marci, teda zhruba rok pred voľbami.

Stretnutie s Ficom a Dankom

Web aktuality.sk v utorok napísal, že Kiska údajne na niekoľkohodinovom stretnutí informoval Roberta Fica a Andreja Danka, že na post hlavy štátu už viac kandidovať nebude. Toto stretnutie sa naozaj uskutočnilo zhruba pred desiatimi dňami. Nie je však jasné, čo presne im prezident povedal – či hovoril o istote, že kandidovať nebude. Ani v koalícii však už nepočítajú, že Kiska svoje rozhodnutie zmení.

Denník Pravda sa pri informácii, že Kiska nebude kandidovať, odvoláva na vysoko postaveného politika z prostredia vládnej koalície. Tomu údajne povedal, že nechce kandidovať z rodinných dôvodov.

Hoci ľudia v okolí Andreja Kisku predpokladajú, že kandidovať nebude, je pod silným tlakom, aby to ešte prehodnotil. Prehovoriť sa ho snažili aj niektorí opoziční politici.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie