Denník N

Babiš definitívne prehral spor s ÚPN o agenta Bureša

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Krajský súd v Bratislave potvrdil, čo Ústavný súd už povedal vlani. Český premiér Andrej Babiš nemal žalovať Ústav pamäti národa, ale mal tak spraviť pri ministerstve vnútra. Líder ANO už avizoval, že to urobí.

Krajský súd v Bratislave uzavrel spor medzi českým premiérom Andrejom Babišom a Ústavom pamäti národa o to, či bol ako agent Bureš oprávnene vedený vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB). K verdiktu, na ktorý upozornil ako prvý denník SME, pomohlo vlaňajšie rozhodnutie Ústavného súdu.

Hoci pôvodne Babiš spor o agenta Bureša vyhral, boli to práve ústavní sudcovia, kto ho vrátil späť na Krajský súd v Bratislave. „Pre nás a pre Ústav pamäti národa to znamená, že kauza Babiš je právoplatne a definitívne uzavretá. V súčasnosti neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že Andrej Babiš je vedený ako agent Štátnej bezpečnosti neoprávnene,“ komentovali pre SME výsledok sporu právnici ÚPN z advokátskej kancelárie Poláček & Partners.

ÚPN rozsudok privítal, reagoval hovorca Jerguš Sivoš.

Krajský súd v Bratislave rozhodol ešte koncom januára, a to tak, že žalobu Babiša zamietol. Dôvodom bolo to, čo povedal už vlani v októbri Ústavný súd. ÚPN nie je a nebol pôvodcom zásahu do práva na ochranu osobnosti žalobcu, teda súčasného lídra ANO. Už okresný súd mal teda jeho žalobu pred šiestimi rokmi zamietnuť. Ak má niekto niesť zodpovednosť za evidenciu zväzkov ŠtB, malo by to byť ministerstvo vnútra.

Andrej Babiš aj naďalej tvrdí, že nespolupracoval s ŠtB a je pripravený súdiť sa celý život. Ako už avizoval, jeho právnici zažalujú slovenské ministerstvo vnútra prípadne SIS. Hovorí aj o tom, že sa možno obráti na Európsky súd pre ľudské práva.

„Mne to prekáža, nikdy som nespolupracoval, nič som nepodpísal a je to vymyslená záležitosť. Takých ľudí, ako som ja, je tam viac, napríklad otec Adely Banášovej a ďalšie stovky ľudí,“ povedal pre ČTK Babiš.

Už vlani v októbri, hneď po verdikte Ústavného súdu, avizoval, že podá novú žalobu. ÚPN zažaloval v roku 2012 a ústav spor postupne prehrával na okresnom aj krajskom súde. Skúsil sa dovolať na Najvyšší súd, no bez úspechu. Nepomohla ani argumentácia s tým, že ústav nemôže niesť zodpovednosť za to, že zväzky ŠtB zverejnil. Splnil si tak zákonnú povinnosť, no za prácu komunistickej tajnej služby nemôže.

Rovnako Najvyšší súd neuznal ani argument, že bývalí agenti ŠtB, ktorí vypovedali v prospech Babiša, neboli zbavení mlčanlivosti. Procesnú chybu narýchlo senát Jozefa Kolcuna napravil. Dodatočne požiadal o zbavenie mlčanlivosti agentov ŠtB ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý súdu vyhovel.

Ústavný súd v októbri celkovo spochybnil výpovede bývalých príslušníkov komunistickej tajnej služby.

Senát predsedu Ladislava Orosza, sudcu spravodajcu Lajosa Mészárosa a sudkyne Ľudmily Gajdošíkovej povedal, aby súdy vnímali svedectvo eštebákov opatrnejšie. Netreba zabúdať, že sa podieľali na presadzovaní komunistického režimu. „To objektívne vyvoláva pochybnosti o ich dôveryhodnosti,“ vysvetlil Orosz.

Ak podľa neho okresný a krajský súd v kauze Babiš chceli vychádzať z výpovedí príslušníkov ŠtB, mali to dôkladne odôvodniť. Súdy mali vysvetliť, prečo ich považujú za dôveryhodných a ich výpovede za pravdivé. „Dôvody, ktoré k tomu okresný a krajský súd uviedli, považuje Ústavný súd za nepostačujúce a svojvoľné.“

S touto argumentáciou teda môže mať Babiš problém uspieť aj so žalobou proti ministerstvu vnútra. Bývalí eštebáci boli totiž jeho kľúčoví svedkovia.

Český premiér zažaloval ÚPN za to, že podľa zväzkov ŠtB spolupracoval s tajnou službou ako agent pod krycím menom Bureš. Bolo to v 80. rokoch minulého storočia. V tom čase bol zamestnancom podniku zahraničného obchodu Petrimex. V roku 1985 spoluprácu podľa záznamov prerušili, pretože išiel na dlhodobý služobný pobyt do Maroka. Babiš tvrdí, že záznamy sú vyfabulované.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Ústav pamäti národa

Slovensko

Teraz najčítanejšie