Denník N

Obžalovaní v kauze Gemerský mlyn: Pokyny chodili z koaličnej rady

Jozef Valo a Ľubomír Neslušan, ktorí sú obžalovaní v kauze Gemerský mlyn. Foto N – Monika Tódová
Jozef Valo a Ľubomír Neslušan, ktorí sú obžalovaní v kauze Gemerský mlyn. Foto N – Monika Tódová

Okresný súd po ôsmich rokoch otvoril kauzu Gemerský mlyn. Nominant SNS Jozef Valo hovorí, že zodpovedný je Smer a Robert Fico.

Okresný súd Bratislava II v utorok po ôsmich rokoch začal pojednávať kauzu Gemerský mlyn. Nominanti SNS vo Fonde národného majetku Jozef Valo a Ľubomír Neslušan sú obžalovaní, že štát pripravili o takmer 5 miliónov eur.

Sudkyňa Michaela Buociková ich poučila, že „priznanie je poľahčujúca okolnosť“, ale obaja tvrdili, že sú nevinní a každé rozhodnutie bolo politické rozhodnutie schválené koaličnou radou.

„Strana Smer mala väčšinu, aj keby sme my ostatní hlasovali proti, Smer si dokázal schváliť ľubovoľné rozhodnutie. Prakticky všetky závažné rozhodnutia boli odobrené zo strany vlády, respektíve koaličnou radou,“ povedal Valo. „FNM bol silný ekonomický nástroj v rukách vlády, je to logické.“

„Bežne prišiel zástupca pána premiéra, doniesol pokyn, ako sa má hlasovať, a tak to fungovalo,“ povedal Valo o odoslaní miliónov na neznámy účet do Švajčiarska.

„Vyjadrenia obžalovanej osoby, za ktorej nomináciu do FNM navyše neniesla zodpovednosť strana Smer-SD, sú absurdné. Pán Valo nimi dosiahol len to, že okrem hlavnej obžaloby bude čeliť aj trestnému oznámeniu za krivé obvinenie,“ napísal Denníku N tlačový odbor úradu vlády.

Na mimosúdnu dohodu nebol dôvod

Súd v utorok vypočúval členov Výkonného výboru FNM, všetci sa vyhovárali, že o veci nič nevedeli, materiál na schválenie miliónov vraj dostali len ráno pred schválením.

Výkonný výbor schválil v roku 2010 mimosúdnu dohodu s firmou Gemerský mlyn, na základe ktorej odišli na účet právnika mlyna Richarda Biročáka 4 milióny 770-tisíc eur. Biročák ich následne poslal na účet belizskej banky vo Švajčiarsku. Kto je majiteľom účtu, sa zatiaľ prokuratúre nepodarilo zistiť, Belize neposkytlo právnu pomoc.

Biročák je bývalý policajt z finančnej polície, kedysi tam robil aj Valo.

Na mimosúdnu dohodu pritom nebol dôvod, pretože FNM starý spor s firmou dovtedy vyhrával a vyzeralo to tak, že uspeje aj na Najvyššom súde.

Zo zasadnutia výboru vyplýva, že šesť členov bolo za, traja boli proti a jeden sa zdržal. Nie je v ňom však napísané, kto ako hlasoval, a hlavne nominanti Smeru to na súde ani nechceli hovoriť. Podľa nich je takáto otázka „nekorektná“ alebo je to „irelevantné“.

Valo, Neslušan, aj nominant SNS Pavel Kusenda tvrdili, že sa na hlasovaní zdržali.

Predseda Výkonného výboru FNM zo Smeru Vladimír Kocourek bol z otázok novinárov podráždený. Na súde odmietol vypovedať a novinárom povedal, aby do toho nemiešali politiku.

Posledné rozhodnutie pred výmenou

Výkonný výbor schválil mimosúdnu dohodu napriek tomu, že existovalo rozhodnutie dozornej rady, ktorá žiadala Kocoureka, aby už výkonný výbor neprijímal žiadne dôležité rozhodnutia, ani neuzatváral nejaké dohody.

K rozhodnutiu výkonného výboru došlo 20. júla 2010 po tom, čo už vznikla nová vláda Ivety Radičovej, ale nestihla ešte vymeniť nominantov vo FNM. Bolo to posledné zasadanie výboru.

„Ten istý deň nariadil vykonanie prevodu v prospech účtu Richarda Biročáka a spôsobil tak FNM škodu veľkého rozsahu a dopustil sa trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,“ povedal prokurátor o Valovi.

Právnik Biročák si nechal odmenu a zvyšné peniaze poslal do Švajčiarska. Komu? Prokuratúra stále čaká na právne stanovisko z Belize.

„Odmietame závery obžaloby, ktorú považujeme za neurčitú a nekonkrétnu. Na hlavnom pojednávaní preukážeme, že obžalovaný neporušil žiadny právny predpis a jeho konanie bolo vedené výlučne v súvislosti s plnením uznesenia, ktoré prijala väčšina členov Výkonného výboru FNM,“ povedal právnik Neslušana a Vala. Podľa neho pred súdom nestoja správni obžalovaní.

Vala do FNM oslovil Ján Slota

Na súde je aj právny zástupca FNM, terajšieho MH Manažmentu, ktorý žiada, aby súd prikázal obžalovaným uhradiť mu celú škodu.

„Keby som nebol podpísal dohodu o mimosúdnom vyrovnaní, porušil by som zákon a vystavoval by som sa trestnému stíhaniu zo strany poškodenej strany, zástupcov Gemerského mlyna,“ povedal Valo na súde, podľa ktorého „orgány činné v trestnom konaní nepochopili princíp fungovania FNM“.

„Každé rozhodnutie výkonného výboru bolo pre ostatných členov záväzné a museli sa ním riadiť,“ dodal.

Právnik FNM neodporúčal fondu uzavretie mimosúdnej dohody, Valo ju aj tak predložil na rokovanie. Na súde povedal, že on bol proti uzavretiu a pri hlasovaní sa zdržal. Prečo potom návrh predkladal, nevysvetlil.

„Stanovisko právnika malo len odporúčací charakter a nemusíme sa ním riadiť, preto som sa pri samotnom hlasovaní zdržal hlasovania. Bolo mi nelogické hlasovať proti vlastnému názoru,“ tvrdil Valo. Presnú sumu na mimosúdnu dohodu vraj určil Kocourek.

„S materiálom som oboznámený nebol, ani sa mi do rúk nedostal,“ prečítal prokurátor Kocourekovu výpoveď v prípravnom konaní.

Valo priznal, že do FNM ho oslovil vtedajší predseda SNS Ján Slota.

Na súde vypovedal aj ďalší nominant Smeru, Ján Vaculčiak. Zapochyboval, prečo sa vôbec prípad rieši ako trestný čin. Ani podľa člena výboru a nominanta Smeru Pavla Čerňanského sa nič závažného nestalo. „Myslím si, že sme ako výkonný výbor konali správne. Som prekvapený, že táto vec sa ťahá doteraz.“

Súd bude pokračovať v máji výsluchom ďalších svedkov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie