Denník N

Už je jasné, že Dankove 13. a 14. platy veľa zamestnancov nedostane

Andrej Danko. Foto – TASR
Andrej Danko. Foto – TASR

„Danko sa nechal oklamať Kažimírom, ktorý sa snaží ochrániť štátnu kasu pred zavádzaním výnimiek,“ komentuje poslanec Mihál podmienky úľav sľúbených predsedom SNS.

SNS už zverejnila návrh, ako majú vyzerať zvýhodnené 13. a 14. platy, o ktorých Andrej Danko hovorí už niekoľko mesiacov. Návrh je postavený tak, že sa dá už teraz predpokladať, že firmy to budú využívať málo.

„Odhadujem, že možno 1 až 2 percentá zamestnancov sa zoznámia s tým, čo je 13. a 14. plat podľa Danka,“ hovorí opozičný poslanec Jozef Mihál.

Dôvod je ten, že takzvané Dankove platy navyše môžu mať len vtedy úľavu od daní a odvodov, keď ich firma vyplatí zamestnancovi vo výške jeho priemerného zárobku. „To si, logicky, nemôže dovoliť žiaden zamestnávateľ, iba ak pôjde o špekulatívne nízky príjem,“ hovorí Mihál.

Čo je nakoniec v návrhu

Dankove 13. a 14. platy majú v zákone platiť od mája, rovnako ako vyššie príplatky za prácu, ktoré navrhol Smer. SNS predložila poslanecký návrh koncom minulého týždňa. Podpísali sa podeň aj niektorí poslanci Smeru, čo sa avizovalo vopred, aj nezaradení poslanci.

Letný ani vianočný plat nebude povinný, vyplácať sa budú v júni a v decembri, ak sa tak zamestnávateľ rozhodne. Jeden aj druhý plat bude postupne daňovo a odvodovo zvýhodnený najviac do výšky 500 eur, ak bude splnených viacero podmienok.

V utorok predložený pozmeňovací návrh má zabezpečiť, že platy navyše s úľavou môžu zamestnancom vyplácať aj vo verejnej správe. „Je to správny krok, bolo by to protiústavné. Akurát so ZMOS-om o tom nerokoval nikto. V podmienkach samospráv je to neuskutočniteľné,“ hovorí Mihál.

Ako zásadná podmienka na výplatu zvýhodnených platov sa ukazuje tá, že firma musí zamestnancovi vyplatiť 13. aj 14. plat minimálne vo výške priemerného zárobku zamestnanca. Ak mu ho vyplatí nižší, alebo napríklad len v decembri, žiadna úľava nebude. „Danko sa nechal oklamať Kažimírom, ktorý sa snaží ochrániť štátnu kasu pred zavádzaním výnimiek,“ povedal Mihál.

Pripomeňme, že na ministerstve financií riešila nastavenie 13. a 14. platov štátna tajomníčka za SNS Dana Meager.

Aké sú ďalšie podmienky

Nárok na zvýhodnený 13. plat bude mať len zamestnanec, ktorý pracuje vo firme aspoň dva roky. To sa bude zisťovať k 30. aprílu. Júnový plat bude v tomto roku oslobodený od zdravotného odvodu a v roku 2019 aj od dane z príjmov. V roku 2021 bude oslobodený aj od sociálnych odvodov.

Nárok na 14. plat bude mať len ten, kto je vo firme aspoň štyri roky a zároveň mu zamestnávateľ dal 13. plat aspoň vo výške jeho priemerného platu. Aj 14. plat bude v tomto roku oslobodený od zdravotného odvodu, v roku 2019 aj od dane z príjmov. V novembri 2019 bude oslobodený aj od sociálnych odvodov.

Odborári sa sťažovali, že podľa pôvodného návrhu sa 13. ani 14. plat nemal zarátavať do priemerného zárobku zamestnanca. No už sa bude. To má vplyv na výšku péenky či náhrady za dovolenku, no zároveň to bude zvyšovať priemerný zárobok zamestnanca na 13. a 14. plat v ďalšom roku. No aj to môže zamestnávateľov odrádzať, aby im ho vyplatili.

Zamestnávatelia vyjadrili pri rokovaniach akurát obavu, aby časom neboli 13. a 14. plat povinné. Letné platy sú vyššie, hýbu sa v priemere okolo 830 až 1100 eur, vianočné platy sú o polovicu nižšie – od 370 do 860 eur podľa typu spoločnosti.

Podľa údajov Platy.sk koncoročné odmeny dostane od zamestnávateľa približne 27 percent pracovníkov. Podiel ľudí s nárokom na 13. plat je ešte nižší – ide o 17 percent Slovákov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie