Denník N

Ako slovenská pravica a ľavica „vylepšujú“ dôchodkový systém

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zachovať súčasné parametre systému a neprijímať opatrenia, ktoré znižujú jeho udržateľnosť do budúcnosti, je veľmi dobré riešenie.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Slovenská ekonomika zažíva zlaté časy. Pracuje a do Sociálnej poisťovne posiela odvody rekordných 2,5 milióna ľudí. Tí istí ľudia platia aj zdravotné odvody, dane z príjmu a (prostredníctvom nákupov v obchode) aj daň z pridanej hodnoty a spotrebné dane. Verejné financie sa nám utešene zotavujú. Ak súčasná konjunktúra ešte rok-dva potrvá, možno sa dočkáme aj prebytku vo verejných financiách.

Súčasné ekonomické hojno zvádza k presvedčeniu, že zlaté časy tu budú naveky. Do volieb zostávajú (už len) dva roky. Je úplne normálne, že každý politik chce vo svojom kresle sedieť aj v ďalšom volebnom období. Slovenská populácia starne. Čoraz viac ľudí rozmýšľa o tom, ako budú žiť na dôchodku. Nastavenie dôchodkového systému je dôležité pre čoraz väčšiu skupinu voličov. Láska ide cez žalúdok. Pokušenie „vylepšovať“ dôchodkový systém je čoraz väčšie. Populistické riešenia sa nám hrnú zľava i sprava.

Nápad sprava

Neoliberálna „pravica“ už napríklad zaznamenala víťazstvo v „slobodnom nakladaní“ s úsporami v druhom pilieri. To znamená, že tieto nezdanené úspory (ktoré svojimi odvodmi a daňami tvoria firmy aj ľudia, čo nie sú v druhom pilieri) môže časť sporiteľov minúť, na čo bude chcieť.

Aby bolo jasné: je správne, že ľudia si sporia v druhom pilieri na dôchodok. A je takisto správne, že sporia s daňovým zvýhodnením. Úspory by však mali pokryť riziko dlhovekosti. Prostredníctvom anuity by sa mali použiť na výplatu doživotného dôchodku. Presne tak, ako je to v prvom pilieri. A nemali by sa minúť na dary vlastným deťom či kúpu zájazdu.

Kontra zľava

„Ľavica“, samozrejme, nemôže zaostať. Kontruje návrhmi na fixovanie veku odchodu do dôchodku a/alebo na nižší vek odchodu do dôchodku pre ženy. Argumentuje sa, že mnohí ťažko pracujúci sú na pokraji fyzických síl a nemôžu robiť do 65. či dokonca 67. roku života. Ženy by zas mali byť odmenené za materstvo. Skorší odchod do dôchodku vraj môže zvýšiť ochotu žien mať viac detí.

Suchým faktom je, že ľudia sa dožívajú čoraz dlhšieho veku. Ak zafixujeme vek odchodu do dôchodku napríklad na 65 rokov, potom budú naši dôchodcovia poberať dôchodok čoraz dlhšie a dlhšie. Dôchodky bude musieť niekto zaplatiť. Bude v našej ekonomike pracovať stále viac a viac ľudí? Do dôchodku odchádzajú silné demografické ročníky z 50. rokov. Na trh práce prichádzajú veľmi slabé ročníky narodené po roku 1995. Každý rok nám tak na trhu práce vzniká diera 20- až 40-tisíc ľudí.

Ak chceme dotovať vyššie a dlhšie dôchodky, potom budeme musieť každý rok doviezť rovnaký počet Srbov či Ukrajincov. Toto konštatovanie platí aj pre úvahy o „preddôchodku“. Ľudia, ktorých pošleme na preddôchodok, nebudú platiť dane ani odvody. Iba spotrebúvať zdravotné služby. Na ich miesta budú musieť nastúpiť cudzinci. Nič proti tomu. Sociálne odvody platené Srbmi sú také isté ako tie, ktoré platia Slováci. Treba to však jasne povedať.

Počet narodených detí nijako nesúvisí s vekom odchodu do dôchodku. Závisí najmä od nízkeho vzdelania a chudoby. Nie náhodou majú najväčšiu plodnosť tie najchudobnejšie národy a etniká. U nás sú to Rómovia. Vo vyspelých krajinách Európy pôrodnosť najlepšie podporujú služby pre zamestnané ženy. Vládou dotované jasle, škôlky a tiež flexibilný pracovný čas pre matky. Nemusíme za každú cenu vymýšľať niečo iné.

Majú čo robiť

Znamená to, že pre dôchodkový systém nemôžu politici urobiť vôbec nič? Zachovať súčasné parametre systému a neprijímať opatrenia, ktoré znižujú jeho udržateľnosť do budúcnosti, je veľmi dobrým riešením. Tieto parametre, mimochodom, prijala predošlá vláda, a urobila dobre.

Môžu politici urobiť aj nejaké aktívne opatrenia? Určite áno. Aby sme udržali vysoké počty zamestnaných ľudí, musíme viac podporiť zamestnávanie vo veku 65+. Ak je niekto naozaj zodratý z fyzicky namáhavej práce, jeho stav môže zhodnotiť posudkový lekár a navrhnúť invalidný dôchodok. V našej ekonomike však rastie podiel duševných a odborných pracovníkov. Mali by sme im umožniť, aby pracovali čo najdlhšie. Po prekročení oficiálneho veku odchodu na dôchodok môžu dostať rôzne daňové a odvodové úľavy. Môžeme zákonom upraviť rôzne formy práce na skrátený úväzok, flexibilný pracovný čas či viac voľna na regeneráciu a návštevu lekára pre starších pracovníkov. Zamestnávatelia môžu dostať podporu pri organizovaní kurzov počítačovej gramotnosti a iných kurzov pre starších pracovníkov. Všetky aktívne opatrenia by mali mať jeden cieľ: udržať čo najviac ľudí v práci. Nie ich stade poslať preč.

Čo budeme robiť, keď sa dobré časy skončia? Keď prílev peňazí do Sociálnej poisťovne klesne, no stúpnu nám výdavky na dôchodky a zdravotnú starostlivosť? Dôchodkový systém a relácia Modré z neba nie sú tie isté veci. Dôchodkový systém musí ktosi zaplatiť a musí byť udržateľný počas desaťročí. Nielen, keď je „hojno“. Nekazme to, čo funguje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie