Denník N

Mnoho ruských žoldnierov údajne zomrelo po americkom útoku v Sýrii. Kremeľ tvrdí, že o ničom nevie

Ruský pilot Roman Filipov prišiel tento mesiac o život, keď mu zostrelili bojové lietadlo Su-25. Foto – TASR/AP
Ruský pilot Roman Filipov prišiel tento mesiac o život, keď mu zostrelili bojové lietadlo Su-25. Foto – TASR/AP

Americká aj ruská strana podľa agentúry Bloomberg taja detaily zo stretu, ktorý mal byť najvážnejším od studenej vojny. Úmrtie 13 nájomných vojakov potvrdili ruské noviny Novaja gazeta.

„Povedzme to jasne, veľa našich krajanov je v mnohých krajinách sveta,“ povedal nečakane zahmlievavo hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, keď sa ho spýtali na údajné vysoké straty medzi ruskými žoldniermi, ktorí bojujú na strane diktátora Baššára Asada v Sýrii. Malo k nim dôjsť tento mesiac po útoku koalície pod vedením Spojených štátov amerických. 

Podľa Peskova ide o informáciu, ktorú treba preveriť.  

Ak by sa potvrdila, išlo by jeden z najdramatickejších stretov v nekončiacej sedemročnej vojne v Sýrii. Došlo k nemu v období, keď Izrael prišiel o stíhačku F-16 počas masívnych útokov na sýrske protiletecké batérie a ruský pilot zahynul, keď sýrski džihádisti  zostrelili jeho bojové lietadlo Su-25.

O tom, čo sa špekuluje už niekoľko dní, v utorok podrobnejšie opísala svetová agentúra Bloomberg. O ruských stratách písali aj New York Times s tým, že presné číslo sa nevie.  

„Viac ako dvesto žoldnierov, najmä Rusov, zomrelo pri neúspešnom útoku na základňu, ktorú majú v regióne Deir Ez-zúr bohatom na ropu pod kontrolou americké a hlavne kurdské jednotky,“ napísal Bloomberg.

Americké úrady o incidente oficiálne hovorili ako o boji so sýrskymi provládnymi jednotkami, ktoré mali prísť o približne sto vojakov.  Ruské noviny Novaja gazeta napísali, že pri útoku Američanov minulý týždeň zomreli 13 Rusi a ďalších 15 bolo zranených. Ruská strana vraj americkej tvrdila, že na mieste jej vojaci nie sú. 

Podľa ruského analytika Jurija Barmina sýrsky prezident Asad chce, aby táto oblasť zohrala kľúčovú rolu vo financovaní rekonštrukcie Sýrie.

Ak by sa údaje o zrážke medzi Rusmi podporujúcimi Asada, a Američanmi na strane jeho odporcov potvrdili, išlo by o niekoľkonásobne väčšie straty, než je celková bilancia mŕtvych ruských vojakov (vyše 40) od septembra 2015, keď sa Kremeľ zapojil do sýrskej vojny. 

Žoldnieri z Wagnera

Podľa Bloomebergu mali byť medzi obeťami najatí vojaci platení spoločnosťou Wagner. Tucty ďalších sú podľa agentúry ošetrovaní v nemocniciach v Petrohrade a Moskve.

Firma Wagner je ruskou obdobou americkej kontroverznej spoločnosti Blackwater, ktorá si po škandáloch počas americkej invázie v Iraku zmenila meno.

Medzi bojovníkmi Wagneru sú aj takí, čo pred tým bojovali na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny. Útočiť mali podľa agentúry za podpory delostrelectva, raketových systémov a mínometných granátov.

Mená štyroch ruských žoldnierov, ktorí mali zahynúť po americkom útoku, zverejnili ruskí vyšetrovatelia CIT (Conflict Intelligence Team). O ďalších menách hovorila aj mimoparlamentná strana Iné Rusko či server RBK. „Chodil tam na základe svojho kontraktu ako kedysi na Ukrajinu,“ povedala pre RBK priateľka mŕtveho žoldniera Igora Kosoturova. Agentúre Reuters zase potvrdili úmrtie vojaka Vladimira Loginova z Kaliningradu jeho známi z kozáckeho hnutia.

Ruské ministerstvo poprelo, že by išlo o jej operáciu. Americký minister obrany Jim Mattis útok, ktorý sa mal odohrať pár kilometrov východne od rieky Eufrat v „dekonfliktnej zóne“, označil za „mätúci“.

Stret ako vo vietnamskej vojne

Verzií je viac. Na jednej strane je Kremeľ, ktorý tvrdí, že o zbabranom útoku nič nevie.

Pentagón o ňom oficiálne hovorí ako o odpovedi na nevyprovokovaný útok.

Vláda v Sýrii zase tvrdí, že americké jednotky útočili na sýrske provládne sily, a ich prítomnosť v oblasti je podľa nej dôkazom, že v krajine sú kvôli ekonomickým záujmom, a nie pre boj proti teroristom z Dáišu.

Podľa ruských expertov oslovených Bloombergom sa taký krvavý konflikt medzi bývalými rivalmi zo studenej vojny odohral naposledy vo vojne vo Vietname. Obe strany sa pritom snažia držať detaily v tajnosti, aby podľa Bloombergu nezvýšili napätie v konflikte.

„Je to veľký škandál a dôvod na akútnu medzinárodnú krízu, ale Rusko sa bude tváriť, že sa nič nestalo,“ citoval Bloomberg bývalého ruského diplomata Vladimira Frolova.

Ako pripomenul izraelský denník Haarec, účasť Ruska vo vojne v Sýrii nie je doma populárna a Kremeľ sa snaží znižovať oficiálne straty.  

Zrážka, o ktorej detailoch sa len špekuluje, tiež ukazuje, že aj po siedmich rokoch vojny, ktorá vyháňa Sýrčanov za hranice, ostáva vyriešenie konfliktu v nedohľadne.

V priestore proti sebe stoja na jednej strane sýrske vládne jednotky za podpory Ruska aj Iránu, proti nim rebeli rôznych druhov podporovaní koalíciou pod vedením USA, tie podporujú aj Kurdov, proti ktorým na severe zase útočia Turci a k tomu všetkému džihádisti a teroristi bojujúci proti asadovským silám aj jej odporcom.

Cez víkend sa pritom do vojny vážne zapojil aj Izrael v reakcii na zachytený iránsky dron na vlastnom území. Pri masívnom útoku na sýrsku protileteckú obranu, ktorej súčasťou sú ruské protiraketové systémy, prišli o stíhačku F-16.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie