Denník N

Babišov hlavný problém nie je, že bol agentom ŠtB, ale že má mentalitu ŠtB

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa niekto ocitol vo zväzkoch ŠtB neprávom, môže sa konečne domôcť skutočnej spravodlivosti u tých, čo ho tam dostali.

Správa, že premiér Andrej Babiš definitívne prehral súd so slovenským Ústavom pamäti národa a že je oprávnene vedený ako agent vo zväzkoch ŠtB, by v Česku  nemusela vyvolať príliš veľkú pozornosť. Babišove hriechy z minula sú drobnosťou oproti tomu, čo stvára teraz.

Niežeby to nebola dôležitá správa. Končí ňou niekoľkoročná snaha veľmi nebezpečného populistu falšovať s pomocou súdov svoje osobné i naše spoločné dejiny. Ešte dôležitejšie by bolo konečné rozhodnutie slovenských súdov, ak by sa ním inšpirovali ich partnerské české inštitúcie. Podobne ako na Slovensku v minulosti, sa v Česku dodnes stáva, že súd na základe pochybnej logiky nariadi sfalšovanie historického dokumentu inštitúcii, ktorej povinnosťou pritom je tieto dokumenty zverejniť v čo najviac autentickej podobe.

Na Slovensku to dlho tiež vyzeralo zle, nakoniec sa však našlo niekoľko slušných ústavných sudcov, ktorí pochopili, že aj keby boli vo zväzkoch ŠtB zámerné klamstvá, problém nerieši to, že ich odtiaľ pre verejnosť vymažeme. A že za nepravosti vo zväzkoch nemôže ÚPN, ale tí, čo tam tieto klamstvá zaniesli: pracovníci komunistických tajných služieb a ich šéfovia.

Ak sa teda niekto cíti byť podvedený, musí zažalovať podvodníkov. Ďalším prínosom rozsudku v kauze Babiš by mohlo byť, že sa bývalí eštebáci už tak nepohrnú klamať pred súdom, aby očistili svojich niekdajších donášačov. Ich tvrdenie, že klamali, ich na rozdiel do minulosti môže dostať do problémov. Poslúži ako priznanie v prípade, že ich niekto zažaluje. Donášači to síce neurobia, ak sa však niekto vo zväzkoch ocitol neprávom, má šancu na skutočnú spravodlivosť.

Babišovým hlavným problémom však nie je to, že bol agentom ŠtB a že o tom klamal. Problém je, že klame vo všetkom a neustále, klamstvami vyhral aj voľby. Katastrofou pre Česko je to, že v jeho čele stojí muž s mentalitou a morálkou ŠtB používajúci metódy ŠtB, aby získal nekontrolovanú moc a oslabil demokraciu. Nehovoriac o tom, že veľkej časti českých voličov morálka a metódy ŠtB nijako neprekážajú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie