Denník N

Polícia odporučila stíhanie izraelského premiéra za úplatky. Prečo teda neodstúpil?

Izraelské voľby sa označujú aj za referendum o premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Foto – AP
Izraelské voľby sa označujú aj za referendum o premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Foto – AP

Izraelský premiér odráža korupčné aféry útokmi na médiá aj políciu. Za korupciu skončil vo väzení aj jeho predchodca Ehud Olmert.

Viac ako rok vyšetrovala izraelská polícia premiéra Benjamina Netanjahua pre podozrenia, že bral úplatky, korumpoval a nechal sa korumpovať, ako aj zneužíval svoju moc a úrad na vybavovanie „láskavostí“ pre svojich priateľov z biznisu a médií.

V utorok večer polícia oznámila, že v dvoch oddelených prípadoch – v Kauze 1000 a Kauze 2000 – má dosť dôkazov na to, aby odporučila jeho trestné stíhanie. Posledné slovo však má generálny prokurátor Avichai Mendelblit.

Ten o prípadoch, ktoré narušili stabilitu izraelskej vlády a dôveru ľudí v politikov i policajný aparát, môže rozhodovať týždne až mesiace.

Netanjahu s najväčšou pravdepodobnosťou zostane počas tohto obdobia premiérom. Krátko po tom, v 13-minútovom televíznom prejave, Izraelčanom oznámil, že nemieni rezignovať. Opakoval, že je obeťou štvavej kampane a všetko, čo robil, robil vždy len pre Izrael.

Bibi, obeť komplotu

Nateraz sa zdá, že ho držia nielen veľmi lojálni poslanci z jeho strany Likud, ale aj koaliční partneri. Netanjahu má stále dosť vysokú podporu časti verejnosti, pretože veľmi dobre „predáva“ príbeh o tom, ako proti nemu snujú siete policajní vyšetrovatelia, liberálne médiá, jeho politickí oponenti a on a jeho rodina sú pod sústavným tlakom.

Netanjahu má problémy aj s manželkou Sarou, ktorá sa vo viacerých súdnych procesoch bráni obvineniam bývalých zamestnancov rezidencie premiéra zo zlého zaobchádzania z jej strany. Trápenie má aj s dospelým synom Yairom. Ten rozširoval na sociálnych sieťach ultrapravicové konšpirácie a využíval auto a služby ochranky premiéra na svoje nočné výlety po striptízových baroch.

Izraelskí komentátori si myslia, že Netanjahuovi po utorkovom oznámení polície hrozí podobný osud ako jeho predchodcovi Ehudovi Olmertovi. Toho v roku 2012 v jednom prípade, a v roku 2014 v inom prípade, odsúdili na 19 mesiacov väzenia, napokon si odsedel 16 a pol mesiaca, keď mu skrátili trest zo zdravotných dôvodov.

Netanjahu, ktorý bol v čase prepuknutia jeho aféry lídrom opozície, ako jeden z prvých volal po Olmertovom odsúdení.

O čo ide?

O Netanjahuovi polícia vedie v súčasnosti tri spisy – Kauzu 1000, Kauzu 2000 a Kauzu 3000. Prvé dva už uzavrela a posiela ich generálnemu prokurátorovi.

Kauza 1000 sa týka úplatkov, ktoré Netanjahu a jeho manželka Sara v podobe luxusných darov vo výške milióna šekelov, štvrť milióna eur, prijali od hollywoodskeho producenta Arnona Milchana a austrálskeho podnikateľa Jamesa Packera. Netanjahu mal za to intervenovať u vtedajšieho amerického ministra zahraničia Johna Kerryho, aby izraelskému občanovi Milchanovi pomohol so získaním amerických víz, a zasadzovať sa za legislatívne zmeny, čo by obom podnikateľom uľahčili ich podnikanie v Izraeli. Najvážnejšie z tohto balíka sú zrejme premiérove pokusy presadiť zákon, aby izraelskí občania, čo sa vrátia domov zo zahraničia, nemuseli desať rokov platiť dane z príjmu, čo by veľmi pomohlo Milchanovi.

Kauza 2000 ukazuje, ako sa Netanjahu snažil ovplyvniť izraelské noviny, aby písali v jeho prospech. Na stretnutí s vydavateľom najčítanejšieho a momentálne protivládneho izraelského denníka Jediot Achronot Arnonom Mozesom mu Netanjahu ponúkal, že presadí zákon proti konkurenčnému denníku Israel HaYom, ak Mozesove noviny začnú o ňom a jeho kabinete písať pozitívnejšie. Israel HaYom, vydávaný premiérovým podporovateľom Sheldonon Adelsonom, sa rozdávajú bezplatne, čo ohrozuje ďalších vydavateľov. Premiér sľuboval zákon, ktorý by zakázal noviny zadarmo.

Kedže Milchan a Mozes s premiérom podľa polície na korupčných schémach aktívne spolupracovali, odporučila aj ich trestné stíhanie.

Nateraz neuzavretý spis Kauza 3000 sa týka podozrení, že Netanjahu vedel o korupčnom pozadí nákupu nemeckých ponoriek pre izraelskú armádu. Podľa niektorých názorov ide o vôbec najväčší korupčný škandál v pomerne bohatej izraelskej histórii nekalého správania politikov a ďalších verejných činiteľov.

Čo bude?

Aj keď po Netanjahuovej okamžitej rezignácii volá celá izraelská opozícia a časť verejnosti, nie je nateraz pravdepodobné, že Netanjahu by do rozhodnutia generálneho prokurátora rezignoval. Nenariaďuje to ani zákon, podľa ktorého musí premiér rezignovať, až keď bude usvedčený z trestného činu.

Generálny prokurátor si uvedomuje výbušnosť celej situácie, ale dáva jasne najavo, že nebude pod tlakom a rozhodne sa, až keď si spisy poriadne naštuduje.

Už dnes je zrejmé, že nech sa rozhodne akokoľvek, jedna strana bude vždy jeho názor považovať za spolitizovaný.

Celá vec stavia Netanjahua do ošemetnej situácie. Kedže sa musí spoliehať na lojalitu svojich koaličných partnerov, je ľahšie ovplyvniteľný a bude musieť byť menej razantný. Hoci Izrael nebude prvou krajinou, kde premiérovi hrozí trestné stíhanie, Netanjahu bude tiež oslabený na medzinárodnom poli.

Riadne voľby sú v Izraeli naplánované na jeseň 2019, Netanjahu je izraelským premiérom od roku 2009, predtým bol predsedom vlády aj v rokoch 1996 až 99.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie