Denník N

Koalícia chce bojkotovať výbor pre kontrolu NBÚ, pokým ho povedie Ľubomír Galko

Ľubomír Galko. Foto – TASR
Ľubomír Galko. Foto – TASR

Vládni poslanci preložili debatu o podozreniach zo zneužívania vojenského spravodajstva z čias Galkovho vedenia rezortu obrany na budúcu schôdzu. Argumentovali tým, že podpredsedovi SaS diagnostikovali rakovinu.

Vládni poslanci budú bojkotovať zasadnutia parlamentného výboru pre kontrolu Národného bezpečnostného úradu, pokým ho povedie podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Tri koaličné kluby – Smeru, SNS a Mosta-Híd – Galka vyzvali, aby sa vedenia výboru vzdal. Dôvodom sú uniknuté informácie z obžaloby pätice Galkových podriadených z čias, keď počas Radičovej vlády šéfoval ministerstvu obrany.

Z obžaloby vyplýva, že Galkovi podriadení žiadali súd o súhlas s odpočúvaním viacerých ľudí na základe falošných dôvodov a v skutočnosti im išlo o zisťovanie názorov na politikov alebo stranu SaS. Samotný Galko obžalovaný nie.

Parlament sa mal v stredu kauzou zaoberať, tento bod programu však koaliční poslanci preložili na budúcu schôdzu. Dôvodom bolo, že Nový čas priniesol správu, že Galkovi diagnostikovali rakovinu hrubého čreva. Lekári mu nádor odstránili a histológia ukázala, že bol zhubný.

Galko oznámil, že neodstúpi. „Tá výzva je smiešna. Neprichádza to do úvahy. Svoju robotu si plním poctivo,“ uviedol Galko. Zároveň uviedol, že za súčasného zdravotného stavu je funkcia predsedu výboru na konci jeho hodnotového rebríčka.

Galko: Nie ste moji lekári

Preloženie programu na Facebooku už dopoludnia avizoval Erik Tomáš, poslanec Smeru a mediálny poradca premiéra Fica.

„Aj keď načasovanie medializácie informácií o vážnom ochorení Ľubomíra Galka je minimálne zvláštne, pevne verím, že ani on nie je taký cynik, aby si to celé vymyslel,“ vysvetľoval to Tomáš. „Zdravie je to najcennejšie, čo máme, a určite je dôležitejšie ako politika, či mnoho iných vecí. Želám skoré uzdravenie, pán Galko.“

Galko počas rokovania parlamentu poslancom odkázal, že je pripravený sa hájiť a preloženie programu nepotrebuje. „Chcel by som požiadať kolegov z koalície, aby neriešili môj zdravotný stav. O mňa sa starajú lekári, vy nie ste moji lekári,“ odkázal podpredseda SaS koalícii.

Koaliční poslanci majú v osobitnom výbore na kontrolu NBÚ väčšinu, z trinástich poslancov sú siedmi zo Smeru, z Mosta-Híd a SNS. Medzi šesticou opozičných poslancov je aj Martin Beluský z Kotlebovej ĽSNS.

Ak vládni poslanci naozaj nebudú na výbor chodiť, nebude uznášaniaschopný. Výbor sa schádza minimálne raz za štvrťrok, jeho zasadnutia sa neverejné a členovia musia zachovávať mlčanlivosť. Jeho úlohou je kontrola činnosti NBÚ, ktorý má na starosti ochranu utajovaných skutočností, šifrovú službu či kybernetickú bezpečnosť Slovenska.

Fico útok začal už v utorok

Premiér Fico k oživenej kauze zneužívania Vojenského obranného spravodajstva zvolal tlačovku už v utorok. SaS označil za stranu, ktorá ohrozuje demokraciu.

„Dnes nepochybujem, že ak by SaS bola vo vláde, tak budú odpočúvať ľudí. Budú šmírovať po účtoch, lebo to urobili. Nemám pochybnosti, že táto strana je pripravená zatvárať ľuďom ústa. Dnes chcem označiť túto stranu za riziko pre demokraciu na Slovensku,“ vyhlásil premiér Fico.

„Je to škandál, ktorý sa dotýka demokracie. Chcem zdôrazniť, že my sme nikdy tento problém nemali. Nikto nás nemôže obviniť, že by sme robili kroky, ktoré by šli proti demokracii, ale ak je tu strana, ktorá nemá problém zneužiť mocenské nástroje, ako je odpočúvanie, na svoju vlastnú ochranu, je to niečo, čo je v mojom svete politika absolútne neakceptovateľné.“

SaS označila vyjadrenia Roberta Fica na adresu strany za nechutné. „Je nechutné, že takéto obvinenia prináša človek, ktorý býva v byte daňového podvodníka, silovo obsadil všetky pozície v štáte,“ povedala podpredsedníčka strany Jana Kiššová.

„Tento človek nás má školiť o demokracii? Človek, ktorého strana nie je založená na žiadnej ideológii, ale vybudoval ju s jedinou DNA – šliapať po demokracii na každom jednom kroku,“ dodala Kiššová.

„Idú po mne ako po údenom. Mstia sa za mimoriadnu schôdzu k modernizácii armády, mstia sa za moju angažovanosť v odhaľovaní a pranierovaní ich špinavých biznisov,“ napísal Galko po Ficovej tlačovke na Facebooku.

„Lenže ja som čestný človek a navyše za mnou stoja slušní ľudia. Tomuto oni nerozumejú, nevedia si ani predstaviť, že také niečo ako súdržnosť môže existovať.“

Zneužívanie VOS, kauza z roku 2011

Kauza zneužívania Vojenského obranného spravodajstva siaha do roku 2011, keď bol Ľubomír Galko (SaS) ministrom obrany. Po jej prevalení ho premiérka Iveta Radičová z funkcie odvolala, aj keď jej vláda už bola v demisii, keď nezískala dôveru pri hlasovaní o eurovale.

Z obžaloby, ktorá v posledných dňoch unikla do médií, a má ju k dispozícii aj Denník N, vyplýva, že Galkovi podriadení žiadali súd o súhlas s odpočúvaním viacerých ľudí na základe falošných dôvodov. Skutočným dôvodom bolo zisťovanie názorov na politikov alebo stranu SaS. Obžalovaná je pätica Galkových podriadených.

VOS napríklad odpočúvala kamionistu Petra Červenku. V žiadosti na súd bolo uvedené, že ohrozuje vojensko-hospodárske záujmy krajiny. „Odpočúvanie bolo zamerané na monitorovanie názorov a vyjadrení záujmovej osoby smerujúcej k politickej obrane SaS,“ píše sa v obžalobe.

Podobne VOS klamala aj v prípade odpočúvania Michala Gučíka, ktorý teraz robí poradcu Andrejovi Dankovi. V žiadosti o odpočúvanie bolo, že Gučík zasahuje do tendrov na obrane. V skutočnosti však podľa obžaloby bolo odpočúvanie zamerané „na monitorovanie vzťahu záujmovej osoby k politickým subjektom a poskytovania im mediálnej podpory v TA3 a jeho vzťahu k viacerým podnikateľom“.

Galko vždy obvinenia popieral, odkazoval na to, že odpočúvania povolil súd. „Kľúčové je, že odposluchy boli vykonávané so súhlasom súdu. Ak ich chce niekto spochybniť, nech to urobí na súde. Chodím po regiónoch a na túto kauzu sa ma nikto nepýta,“ vysvetľoval.

V obžalobe sa však píše, že podľa názoru prokurátora obvinených nemôže zbaviť trestnej zodpovednosti skutočnosť, že súd žiadostiam o odpočúvania vyhovel, pretože boli účelové a nepravdivé.

Podpredseda SaS mal v stredu 14. februára narodeniny, oslávil 50 rokov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ľubomír Galko

Slovensko

Teraz najčítanejšie