Denník N

Smiali sa jej, že je z kukuričných polí. Úspešná Velez-Zuzulová so slzami v očiach ukončila kariéru

Foto TASR - Martin Baumann
Foto TASR – Martin Baumann

Velez-Zuzulová absolvovala sobotné prvé kolo slalomu v nemeckom Ofterschwangu v ľudovom kroji a definitívne sa rozlúčila s kariérou.

Tímová súťaž v paralelnom slalome bola poslednými pretekmi pre slovenskú lyžiarku Veroniku Velez-Zuzulovú. Slováci v nej vypadli už v osemfinále s Nemeckom.

Rozlúčku s kariérou absolvovala v nemeckom Ofterschwangu. Prvé kolo slalomu tu Velez-Zuzulová odjazdila v ľudovom kroji a na svahu sa niekoľkokrát zastavila, aby poďakovala otcovi, manželovi aj fanúšikom.

Tí z kukuričných polí

Velez-Zuzulová debutovala vo Svetovom pohári ako 16-ročná a osemnásť rokov pretekala na najprestížnejších medzinárodných podujatiach. Postupne sa zlepšovala a pre slovenské lyžovanie vybojovala úspechy, o akých sa mu roky ani nesnívalo.

Za jej výsledkami je aj obetavý príbeh jej otca, ktorý robil kvôli jej kariére v lete výškové práce a všetky zarobené peniaze minul v zime.

Je trochu paradoxom, že najlepšia lyžiarka v histórii samostatného Slovenska pochádza z Bratislavy. Jej otec a tréner Timotej Zuzula tam založil prvý súkromný lyžiarsky klub na Slovensku a priviedol dcéru k lyžovaniu.

Velez-Zuzulová začínala lyžovať bez akéhokoľvek zázemia a finančnej podpory. „Keď sa končil socializmus, ešte boli tréningové centrá mládeže, no nás tam nechceli, ani nás neprijali. Hovorili nám, že sme z kukuričných polí,“ povedal Denníku N v rozhovore Zuzula.

Keďže na Slovensku Zuzulovcov nechceli, hľadali možnosti v zahraničí. Trénovať chodili do rakúskeho Semmeringu, lyže Zuzula kupoval za pár šilingov v tamojších požičovniach. Spolu s dcérou a ďalšími deťmi z klubu jazdil Zuzula na Škode 120.

„S vozením detí na svah sme sa striedali rodičia. Ráno prišli deti do Petržalky, večer sme ich vrátili. Ja som mal škodovku, ostatní mali citroëny, seaty či favoritky,“ spomínal otec úspešnej slalomárky.

Auto sa pre Zuzulovcov v tých časoch stávalo niekedy aj nocľahom, peniaze na zimu zháňal Timotej Zuzula vždy v lete. „Nemal som stále zamestnanie, v zime som sa venoval len lyžovaniu. Mimo sezóny som robil výškové práce. Natieral som komíny, plechoval kostoly. Všetky peniaze som potom minul v zime,“ povedal nám.

Veronika Velez-Zuzulová:

Vo Svetovom pohári jazdila od roku 2000 a získala 30 pódiových umiestnení (5 víťazstiev), všetky v slalome. V celkovom hodnotení slalomu skončila dvakrát tretia a dvakrát druhá. Zúčastnila sa na štyroch olympiádach, jej najlepším výsledkom je 10. miesto zo slalomu vo Vancouveri 2010. Pretekala aj na ôsmich MS, v roku 2015 skončila v slalome štvrtá, v roku 2017 získala striebro v tímovej súťaži.

Dlhé čakanie na víťazstvo

Prvé body vo Svetovom pohári získala Velez-Zuzulová už ako 16-ročná, ako juniorka dosiahla veľký úspech, keď sa v roku 2002 stala majsterkou sveta v slalome. V roku 2004 skončila po prvý raz na pódiu vo Svetovom pohári.

V priebehu nasledujúcich rokov získala pre Slovensko niekoľko ďalších pódiových umiestnení, no v istých chvíľach hrozilo, že ďalšie bude pridávať ako reprezentantka inej krajiny. Mohli za to dlhodobé trenice s domácou lyžiarskou asociáciou, ktoré sa naposledy vyhrotili počas minulej sezóny.

„Bez debaty pociťujem väčšiu podporu zo zahraničia. Tam rozumejú tomu, čo všetko som si prežila a preskákala, a oceňujú, akým spôsobom som sa dostala naspäť do prvej pätnástky slalomu. Na Slovensku ma veľa vecí mrzí a už som sa k tomu viackrát vyjadrila,“ hovorila v roku 2012 podľa TASR.

Práve v roku 2012 v rakúskom Semmeringu sa jej po trinástich druhých a tretích miestach konečne podarilo vyhrať preteky Svetového pohára. Do svojej najlepšej formy sa dostala po tom, čo začala trénovať vo Francúzsku, odkiaľ pochádza jej manžel Romain Velez.

„Únik do Francúzska po skončení minulej zimy mi mimoriadne prospel a pomohol. Izolovala som sa od všetkého, čo mi podrážalo kolená,“ dodala podľa TASR.

Medaila neprišla

Po prvých víťazstvách musela pre zranenie nútene vynechať sezónu 2014 a prišla o olympiádu v Soči. Po návrate sa však dostala naspäť medzi absolútnu špičku, a nebyť skvelej Mikaely Shiffrinovej, bola by útočila na malý krištáľový glóbus za slalom.

Velez-Zuzulová patrila v posledných rokoch k najlepším slalomárkam, no na veľkých medzinárodných podujatiach mala vždy smolu. Po tom, čo chýbala na olympiáde v Soči, skončila na MS 2015 na štvrtom mieste.

Ešte nešťastnejšie pre ňu skončil slalom na vlaňajších MS v St. Moritzi. Po prvom kole bola tretia a v druhej jazde siahala aj vyššie, no o medailu ju pripravil špicar a vypadnutie. „Toto bude bolieť asi ešte dlho,“ napísala vtedy na Facebooku.

Sklamanie si vynahradila v tímovej súťaži, kde spolu s Petrou Vlhovou, Matejom Falatom a Andreasom Žampom vybojovali pre Slovensko prvú medailu z MS v alpskom lyžovaní. Na individuálnu medailu však chcela naposledy zaútočiť na olympiáde.

V príprave na aktuálnu sezónu si však ťažko zranila koleno, kvôli olympiáde podstúpila neštandardnú operáciu, no tréningový ani súťažný výpadok jej nedovolil konkurovať tým úplne najlepším.

V slalome obsadila sedemnáste miesto a v tímovej súťaži vypadlo Slovensko hneď v osemfinále s Nemeckom.

Veľkú individuálnu medailu, ktorú by si zaslúžila, tak napokon nezískala.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veronika Velez-Zuzulová

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie