Denník N

Duce v kine, fašisti vo vláde

Čo myslíte, kto z relevantných talianskych politikov označil útok v mestečku Macerata za fašistický teroristický čin? Nikto.

Mala to byť komédia, na ktorej sa Taliani dobre pobavia. Vo filme Sono tornato (Som späť) režisér Luca Miniero oživil Benita Mussoliniho, ktorý sa ocitá v uliciach Ríma v roku 2018 a zisťuje, že jeho vízie sa skončili úplne inak. Na satire podľa vzoru nemeckého hitu Je tu zas! sa však Taliani dva týždne pred voľbami v kinách veľmi nesmejú. A ja im rozumiem.

Taliansko mám rád, hovorím taliansky a ako novinár som tam rád cestoval. V roku 2008 som priamo z Ríma reportoval o voľbách, v ktorých sa po páde Prodiho vlády vrátil na scénu Silvio Berlusconi so všetkým, čo dnes tak komplexne stelesňuje Donald Trump. A aj keď už vtedy koketoval so xenofóbnymi podivínmi z Ligy severu, k nálepke fašistu mal na hony ďaleko. To, čo však tentoraz združil pod svojou predstavou „pravého stredu“, sú naozaj xenofóbne supersily. Pri aktivitách krajne pravicovej Ligy severu s otvorene fašistickou straničkou Bratia Talianska je aj Da Kotlebov kód v podobe 1488 iba hlúpym výkrikom do tmy.

Fratelli, ako si vravia v Taliansku, sa totiž otvorene hlásia k už neexistujúcej neofašistickej strane MSI, ktorá po vojne povstala z popola Mussoliniho fašizmu. Jej líderka Giorgia Meloni nielenže nedávno zvolala svoj predvolebný míting rovno do mesta Latina, ktoré dal v roku 1932 vybudovať Mussolini, ale na pódiu jej dokonca asistovala Duceho vnučka Rachele. Na stranu majú napojenia rôzne fašistické hnutia, ako napríklad CasaPound, ktorej členovia v januári pochodovali ulicami Ríma so zdvihnutými pravicami a neváhali v Ostii zmlátiť novinára, ktorý o nich písal.

Taliani sa dlho tvárili, že v krajine, kde Lex Scelba zakazuje ospravedlňovať zločiny fašizmu, ale netrestá jeho propagáciu, je táto retroúchylka len zanedbateľným prejavom antiestablišmentských nálad. Streľba na imigrantov pred dvomi týždňami v mestečku Macerata však ukázala, že Taliansko čelí oveľa vážnejšiemu problému. Luca Traini, inak neúspešný volebný kandidát Ligy severu, ktorý pálil z auta na šesticu Afričanov, pri zatýkaní kričal „Taliansko Talianom“ a neodpustil si fašistický pozdrav. Čo myslíte, kto z relevantných politikov označil tento útok za fašistický teroristický čin? Nikto. Keď Roberto Saviano, inak autor známej knihy o neapolskej mafii Gomora, upozornil na to, že v strachu pred stratou xenofóbneho elektorátu hazardujú demokratické sily v krajine s identitou Talianska a jej hodnotami, ušla sa mu len spŕška diskutérskych pľuvancov.

Aj preto sa teším na Minierov film. Veľa v ňom nakrúcal na skrytú kameru a reakcie obyčajných ľudí na falošného Mussoliniho boli autentické. „Naháňali mi strach,“ priznal sa 56-ročný Massimo Popolizio, ktorý si zahral Duceho. Na antifašistickú demonštráciu v Macerate, ktorú zvolali po streľbe na Afričanov, však prišlo 15-tisíc ľudí. A to dáva nádej, že aj po 4. marci ostane pre Talianov Minierov film iba komédiou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie