Denník N

Schulzovou nástupkyňou v SPD má byť energická ľavičiarka Andrea Nahlesová

Andrea Nahlesová. Foto – AP
Andrea Nahlesová. Foto – AP

Andrea Nahlesová bude prvou predsedníčkou v 155-ročnej histórii nemeckej sociálnej demokracie.

Ani minister zahraničných vecí, ani predseda nemeckej sociálnej demokracie.

„Odchádzam z tohto postu bez pocitu horkosti či nevraživosti. SPD potrebuje osobnostnú a programovú obnovu,“ povedal Martin Schulz (62), keď neustál tlak, ktorému v poslednom čase čelil. Bývalému šéfovi Európskeho parlamentu vyčítali okrem iného časté zmeny názorov.

Schulz teraz dúfa, že týmto krokom sa jeho spolustraníci zamerajú viac na vnútrostranícke referendum o koaličnej zmluve s Merkelovej úniou CDU/CSU, ktoré skončí zajtra a jeho výsledok oznámia v nedeľu.

Nezhody v rámci strany

Či sa vyhnú personálnym rozbrojom, je otázne. Úvahy o tom, že by SPD ako úradujúca predsedníčka viedla Andrea Nahlesová, podľa niektorých nezodpovedajú stanovám strany, pretože doteraz nebola podpredsedníčkou SPD.

A práve jeden z podpredsedov by mal podľa kritikov stranu dočasne viesť až do zjazdu, ktorý sa uskutoční 22. apríla vo Wiesbadene. Tým dočasným predsedom bude hamburský primátor a doterajší podpredseda Olaf Scholz.

Kto je pravdepodobná nová predsedníčka strany, ktorú navrhol aj samotný Martin Schulz?

Andrea Nahlesová sa narodila 20. júna 1970 v Mendigu a vyštudovala germanistiku a politické vedy na Univerzite v Bonne. Pochádza z hlboko veriacej katolíckej rodiny a zo skromných vidieckych pomerov. S obľubou zdôrazňuje, že v politike zastáva predovšetkým záujmy obyčajných ľudí.

V nemeckých médiách sa objavuje historka, podľa ktorej sa Nahlesovej v čase jej maturity pýtali, čím chce byť. Údajne odpovedala, že „ženou v domácnosti alebo spolkovou kancelárkou“.

Do SPD vstúpila v osemnástich rokoch. Vo Weileri, kde vtedy bývala, SPD nemala svoju organizáciu, preto ju tam energická Nahlesová založila. V strane následne vystriedala rôzne funkcie.

https://www.youtube.com/watch?v=7v99vuKXH0k

Bojovná povaha

47-ročná Nahlesová je rozvedená, má 7-ročnú dcéru. Je to veľká bojovníčka, čo demonštrovala už počas neľahkého detstva. Ako 16-ročná utrpela vážne zranenie bedra, ktoré si vyžiadalo niekoľko operácií a mesiace strávené v nemocnici. Dodnes je jej chôdza ovplyvnená týmto zranením a trpí určitým druhom postihnutia.

Ďalšie nešťastie prišlo v osemnástich, keď ako začínajúca vodička narazila do stromu. Údajne nebola pripútaná a po tejto nehode jej ostala jazva.

V rokoch 1995 až 1999 predsedala mládežníckej organizácii strany. Už vtedy sa naplno prejavili jej výrazné ľavicové postoje – obsahovo sympatizovala s Oskarom Lafontainom, ktorý neskôr stranu opustil a vstúpil do postkomunistickej Die Linke. Práve Lafontaine o Nahlesovej vyhlásil, že je pre SPD „darom od Boha„.

Jej kariéra napredovala aj vtedy, keď bol šéfom nemeckých sociálnych demokratov Gerhard Schröder, ktorý Nahlesovú pravidelne kritizoval. V roku 1997 sa stala členkou predsedníctva SPD a v roku 2003 aj prezídia strany. V rokoch 2009 až 2013 bola generálnou tajomníčkou SPD. Do Spolkového snemu bola prvýkrát zvolená v roku 1998, štyri roky nato však svoj mandát neobhájila. Do poslaneckých lavíc sa znovu vrátila po voľbách v roku 2005.

Od septembra 2017 je aj predsedníčkou frakcie SPD v Bundestagu. V poslednej vláde Angely Merkelovej (2013-2017) zastávala post ministerky práce a sociálnych vecí.

K jej najväčším úspechom patrilo presadenie plošnej minimálnej mzdy vo výške 8,5 eura za hodinu, zákon o predčasnom odchode do dôchodku (umožňuje odchod do penzie už vo veku 63 rokov) alebo zvýšenie invalidných dôchodkov.

Patrí k vedúcim osobnostiam ľavicového krídla strany, a ak aprílový zjazd strany potvrdí jej nomináciu, stane sa vôbec prvou ženou na čele SPD v jej 155-ročnej histórii.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie