Denník N

Imunológ: Príliš čistá domácnosť spôsobuje u detí viac alergií (rady, ako si posilniť imunitu)

Martin Hrubiško. Foto N – Vladimír Šimíček
Martin Hrubiško. Foto N – Vladimír Šimíček

Pacienti často pri liečbe nespolupracujú, nechcú pravidelne užívať lieky a nemenia svoj životný štýl, hovorí primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave Martin Hrubiško.

Čo sa dočítate v rozhovore:

  • Čo zhoršuje prejav astmy
  • Čo je potravinová alergia a čo intolerancia
  • Ako si zvýšiť imunitu
  • Spolupracujú pacienti pri liečbe
  • Prečo by ľudia nemali hľadať informácie o svojom zdraví na internete

 

V jednej svojej prednáške ste povedali, že dnes žijeme čistejšie ako pred rokmi. A prejavuje sa to aj tým, že deti majú častejšie alergie. Prečo je zlé, ak je domácnosť veľmi čistá?

Jedna z príčin nárastu alergií je príliš sterilný spôsob života. Myslím to tak, že sme odizolovaní od normálneho prostredia. Do normálneho prostredia patrí aj bežná prašnosť. Prach obsahuje baktérie, plesne, huby, peľové zrnká. Ukazuje sa, že kontakt s alergénmi už od narodenia je normálny. Dokazujú nám to deti, ktoré vyrastajú na farmách – od začiatku sú v kontakte so zvieracími aj s peľovými alergénmi a napriek tomu sa u nich alergie nevyvíjajú. Nie je nič horšie, ako keď mamička privedie v najlepšom úmysle dieťa do bytu, ktorý bol predtým dezinfikovaný, a každý cumlík, ktorý padne na zem, sa sterilizuje, aby dieťa nechytilo infekciu. Bez infekcie sa nezocelí imunita a nevyspeje. Pred bežnou špinou netreba dieťa izolovať, lebo skôr či neskôr sa s ňou stretne, ale ukazuje sa, že sa s tým má stretnúť čo najskôr.

To je kedy?

Ešte počas dojčenia, ktoré by malo trvať aspoň pol roka, ale nemá zmysel, aby trvalo dlhšie ako rok. Chýbajú dôkazy, že viac ako ročné dojčenie má zdravotný význam. Materské mlieko je úžasný „prebiotický a probiotický drink“, ktorý obsahuje veľa úžasných látok, ktoré pomáhajú vytvárať toleranciu na všetko, s čím sa dieťa skôr či neskôr stretne – od vzdušných alergénov, cez baktérie, huby, plesne až po potravinové alergény. Takže dieťa sa s tým má stretnúť počas prvého roka života. Dnes sa ukazuje, že keď sa narodí dieťa do domácnosti, kde je pes, dieťa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie