Denník N

Hlina má okrem Vašečku aj ďalšieho vyzývateľa, je to kandidatúra na protest proti predsedovi

Traja kandidáti na predsedu KDH – Richard Vašečka, Alojz Hlina, Miloslav Hatala. Foto N – Tomáš Benedikovič + Nitra.sk
Traja kandidáti na predsedu KDH – Richard Vašečka, Alojz Hlina, Miloslav Hatala. Foto N – Tomáš Benedikovič + Nitra.sk

Okrem Alojza Hlinu a Richarda Vašečku sa o post šéfa KDH snaží aj Miloslav Hatala, nitriansky župný poslanec.

Miloslav Hatala bol prvým členom KDH, ktorý súčasnému predsedovi Alojzovi Hlinovi vyhlásil protikandidatúru. Urobil tak už 11. novembra 2017 na celoslovenskej rade KDH. Doteraz sa však oňho ako o kandidáta nikto veľmi nezaujímal.

„Som spokojný, nehľadám medializáciu, chcem komunikovať len s našimi štruktúrami,“ hovorí Hatala.

Svoju kandidatúru ohlásil na protest proti predsedovi KDH Alojzovi Hlinovi. „Nie som so súčasným predsedom spokojný,“ hovorí Hatala. Nechcel však povedať, čo mu na ňom prekáža. „Ak bude vhodné to zverejniť, potom to zverejním. Nechcem to riešiť cez médiá, ale cez štruktúry.“

Hatala je z Nitry, a tam aj pôsobí ako poslanec v Nitrianskom kraji. Povolaním je geodet.

O Hatalovej kandidatúre zrejme nevedel ani druhý Hlinov vyzývateľ, Richard Vašečka, ktorý na začiatku roka prišiel do KDH z OĽaNO. „Alojz Hlina robí všetko pre to, aby žiadneho protikandidáta nemal. To je pre KDH nezdravé. Keď som videl, že okresné snemy nevyprodukovali do určitého momentu žiadneho protikandidáta, tak som povedal dobre, risknem to a vyskúšam to,“ hovoril Vašečka v rozhovore pre Denník N ešte minulý týždeň.

Svoju víziu strany zatiaľ nepredstavil

Hatala nechce hovoriť o súčasnej situácii v KDH ani o boji medzi Vašečkom a Hlinom. „Vidíte, čo sa v médiách prepiera, nechcem to zatiaľ komentovať, asi sa to bude len stupňovať,“ hovorí Hatala.

Hovorí, že nevie, či má reálnu šancu byť zvolený. Kandidovať sa vraj rozhodol „ako samostatná jednotka“. Myslí si však, že ak by sa stal predsedom, tak by KDH mohlo byť opäť parlamentnou stranou.

Je podľa neho predčasné hovoriť o tom, na akú oblasť by sa KDH sústredilo s ním na čele. Svoju víziu si zatiaľ necháva len pre straníkov a predstaviť sa ju verejne chystá až 17. marca na sneme KDH, kde sa bude voliť aj nový predseda KDH. „Tu sú iné veci, ktoré treba riešiť, najmä vnútrostranícke.“

Hlina odvolal debatu aj rozhovor

Alojz Hlina sa k Hatalovej kandidatúre nechcel vyjadriť.

Rozhodol sa niekoľko dní nekomentovať dianie v KDH a v stredu zrušil preto aj účasť na debate v internetovej televízii a jeden rozhovor.

Nič to však nemení na tom, že debata Denníka N medzi Alojzom Hlinom a Richardom Vašečkom platí – bude 1. marca.

Hatala hovorí, že sa s Hlinom stretli na niektorých menších snemoch KDH. „Vysvetľujem svojim členom moje videnie politiky, on si vysvetľuje svoje videnie,“ hovorí Hatala.

Vašečka hovorí, že Hatalu nepozná. „Keď som sa dozvedel, že aj on je kandidátom na predsedu KDH, chcel som sa s ním aspoň raz stretnúť. Krátko sme spolu hovorili pred pár dňami.“

Hatala sa svoju kandidatúru zatiaľ nechystá stiahnuť v prospech Vašečku ani Hlinu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie