Denník N

Sulík: Smer porazíme aj bez toho, že sa Fico zašije na Ústavnom súde

Predseda SaS Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SaS Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SaS Richard Sulík ešte nevie, či bude v roku 2019 kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Je si však istý, že v roku 2020 bude kandidovať na premiéra, pokojne aj z Bruselu alebo zo Štrasburgu. Za prezidenta Sulík určite kandidovať nebude.

Mal by prezident Andrej Kiska vymenovať Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu?

Je to jeho rozhodnutie, ale považujem za úsmevné, ako sa Robert Fico silou-mocou snaží zdrhnúť z pozície premiéra. Najprv to mal byť prezidentský úrad, to mu nevyšlo, a teraz ten človek, ktorý ho porazil, ho má vymenovať za predsedu Ústavného súdu. Fico nech pekne zostane tam, kde je, alebo nech odstúpi. Poisťovanie si teplého miestečka nepovažujem za správne. Odpoveď je teda nie.

Prečo?

Pretože človek, ktorý býva v byte daňového podvodníka, má dlhodobo vyšetrovaného ministra pre podvody, pre ktorého boli balené úplatky do alobalu a ktorý dával pokyny na vyplácanie ukradnutých peňazí do Švajčiarska, tak to je asi ten posledný človek na svete, ktorý by mal byť predsedom Ústavného súdu.

Ako vnímate argument, že Smer by to oslabilo a krajinu by to zbavilo Roberta Fica?

Krajinu to Roberta Fica nezbaví, budeme ho mať dvanásť rokov na Ústavnom súde. To nie je riešenie, to je z dažďa pod odkvap. Smer porazíme aj bez toho, že sa Fico zašije na Ústavnom súde. Ideová prázdnota Smeru je donebavolajúca, celú koalíciu držia pokope len kšefty, aktuálne v rezorte obrany. Robert Fico to všetko toleruje. Nebojte, my si s Ficom dáme rady. Vôbec sa mi nepozdáva myšlienka, že by mal byť uprataný na pozícii predsedu Ústavného súdu a tam by robil dvanásť rokov zle.

Prezident Kiska môže mať podmienky, že parlament zvolí ostatných kandidátov kvalitných alebo že Robert Kaliňák nebude vo vláde, ktorá by na rok nahradila túto.

To, že by mal byť takto morálne pochybný človek, ako je Robert Fico, predsedom Ústavného súdu, je „no go“. Nemá zmysel vymýšľať akékoľvek podmienky. Je to však rozhodnutie prezidenta Kisku, a ako sa rozhodne, tak bude.

Hovoril vám Andrej Kiska, že už nebude kandidovať za prezidenta?

Nebudem sa vyjadrovať k obsahom dôverných rozhovorov.

Ak by prezident nekandidoval, považovali by ste to z jeho strany za zodpovedné? Vstúpil do politiky, a keď má najväčšiu podporu, odíde.

Nikdy nesľúbil, že tu bude dve volebné obdobia alebo tri. Má na to plné právo, je to jeho rozhodnutie a určite by som mu to nešiel vyčítať. Keď sú nejakí iní politici v politike dlho, čítam, že kedy už konečne pôjdu. Keď Andrej Kiska spraví to, čo si veľa ľudí pri iných politikoch želá, zas je zle. To je úsmevné. Prezident nastavil latku vysoko, čo je aj do budúcnosti dobre, ak sa teraz rozhodne nekandidovať, berieme to na vedomie.

Budete vy kandidovať na prezidenta?

Nie.

V predchádzajúcich voľbách kandidoval za prezidenta Radoslav Procházka, čo mu následne zdvihlo popularitu, stal sa predsedom Siete a dostal stranu do parlamentu. Toto nezvažujete?

Strana Sloboda a solidarita je na politickom trhu deväť rokov, za ten čas sme dostatočne preukázali, že sa politiku snažíme robiť poctivo, postavenú na hodnotách. Najbližšie dva roky sa budeme intenzívne pripravovať na to, aby sme po parlamentných voľbách mohli prevziať zodpovednosť za Slovensko. Máme jasný plán, ako to urobiť. Do tohto konceptu mi nezapadá to, že teraz rýchlo musíme ísť využiť nejakú prezidentskú vlnu. Ani Procházkovi to v konečnom dôsledku nepomohlo. Preto si my pôjdeme cestou, ktorú som opísal.

Nepomohlo mu to len preto, že to nezvládol, keď sa dostal do parlamentu.

Ale pekne na tom vidieť, že iné vlastnosti sú omnoho dôležitejšie – napríklad neklamať a robiť politiku postavenú na hodnotách, nech to znie akokoľvek otrepane. Toto robiť je pre mňa dôležitejšie a prednejšie. Nekalkulujeme s tým, že by som napríklad teraz išiel kandidovať, bude z toho nejaká vlna, popularita a potom docielime lepší výsledok. My ho docielime oveľa poctivejším spôsobom, a to tak, že predložíme riešenia, ktoré spravia našu krajinu lepšou. A už na tom aj robíme. Ľubo Galko nedávno predstavil reformné dielo, ktoré sa volá Bezpečnejšie a spravodlivejšie Slovensko, predtým Braňo Gröhling riešenia na skvalitnenie školstva, čoskoro ideme predstaviť zdravotnícku reformu. Máme osem priorít a ku každej predstavíme kvalitné reformné dielo. To je voči voličom poctivejšie, ako hrať hry na prezidenta.

Pre vás teda nie je dôležité, aby za prezidenta kandidoval niekto, kto v prípade neúspechu bude na kandidátke SaS do parlamentných volieb?

Nie, to pre mňa nie je dôležité a aj si myslím, že sa to preceňuje. To, že Procházka kandidoval na prezidenta, malo preňho tú výhodu, že sa stal známejším. Znalosť SaS a aj môjho mena je dostatočne vysoká. Procházkovi to prinieslo nie hlasy, len znalosť – a áno, mal možnosť, že keď hovoril, tak ho veľa ľudí počulo. SaS netrpí týmto problémom a považoval by som to voči voličom za neúprimné. Robert Fico na to nakoniec doplatil a to bol aj začiatok konca Smeru, keď kandidoval na prezidenta. Skôr mu to poškodilo.

Ako teda premýšľate nad prezidentským kandidátom?

Rozmýšľame intenzívne a rozbieha sa to sľubne. Boli ste to vy, komu som pred rokmi v rozhovore povedal, že mám famózneho kandidáta, ale nechcel som vám ešte povedať meno. A bol to Andrej Kiska. Teraz je situácia podobná, ale bola by veľká chyba povedať k tomu viac. Akákoľvek iritácia môže ten proces narušiť.

Kedy bude ten čas? Kiska o takomto čase už kampaňoval.

Pre nás je plán A podporiť Andreja Kisku, čo sme aj povedali. Pokiaľ prezident jasne nepovie, čo bude a čo nebude, nie je dôvod, aby sme prichádzali s iritujúcimi signálmi. Keď sa Andrej Kiska vyjadrí, budeme reagovať.

Vaša podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová povedala, že by sa nad kandidatúrou na prezidentku zamyslela, keby mala ponuku. Čo si o tom myslíte?

Považujem to za internú záležitosť a nebudem sa k tomu teraz vyjadrovať.

Podpredseda strany Ľubomír Galko to vtedy komentoval tak, že ďalšie pôsobenie Ďuriš Nicholsonovej vidí na poste tímlíderky na riešenie vylúčených rómskych komunít, mala by sa vrátiť do reality a verí, že takýmto ambíciám podľahla len chvíľkovo. Bolo to vhodné?

Nebolo a interne sme si to vydiskutovali. Aj s Ľubom Galkom, aj s Luciou, a pre nás všetkých troch je toto uzavretá záležitosť.

Neobávate sa, že Lucia Ďuriš Nicholsonová odíde zo strany, tak ako to urobili Jozef Mihál a Martin Poliačik?

V prvom rade, je to otázka pre ňu, ale podľa všetkých mne dostupných informácií neodíde. Spolupráca s Luciou funguje, máme konkrétne plány a myslím, že v tom budeme pekne ďalej pokračovať.

Ako vnímate ako možnú kandidátku na prezidentku Veroniku Remišovú?

Veronika je fajn, veď spolupracujeme. Podstatná otázka je, čo spraví Igor Matovič. Teraz sa zdá, že sa vrátil do politiky, ale potrebujeme vedieť, či v nej dlhodobo zostane, alebo či odovzdá vedenie Veronike Remišovej, teda ako si to oni interne zariadia. Od toho sa potom odvíja, v akej bude Veronika pozícii.

Pripadá do úvahy, že Matovič odíde z politiky? Stále v nej je.

Už minulý rok v lete si dal sabatikal od politiky. Po župných voľbách ho ukončil. Nerád zasahujem do interných záležitostí OĽaNO, ale asi ani u nich nie je úplne jasné, ako to bude, a to by sme mali od nášho najdôležitejšieho partnera vedieť. Na toto si musíme počkať, v každom prípade, Veronika je človek, s ktorým vieme spolupracovať, čiže v pohode.

Aj ako prezidentská kandidátka?

Závisí od toho, ako sa rozhodne OĽaNO a k akým prípadným dohodám by došlo. Predbiehame dobu. Minulý piatok sme podpísali dohodu na komunálne voľby, teraz sa budeme intenzívne venovať tomu, aby sme ju naplnili dodatkami s ďalšími stranami. Z väčších strán sú v hre KDH a Sme rodina, ale aj menšie strany – Zmena zdola, OKS. Potom chceme dohodu naplniť konkrétnymi kandidátmi. Keď to uzavrieme, môžeme sa ísť venovať kandidatúre na prezidenta.

Nedávno ste mali na Facebooku selfie s Borisom Kollárom. Čo by ste povedali, keby kandidoval na prezidenta on?

To mal Boris Kollár na Instagrame. Boli sme spolu na pohári vína v Bratislave. K žiadnym otázkam, ktoré súvisia s kandidatúrou na prezidenta, sa už nebudem vyjadrovať.

Kandidát na predsedu KDH a ešte nedávno predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka povedal, že s Borisom Kollárom treba hovoriť napriek jeho minulosti a životu, ktorý má. Vy si s Kollárom rozumiete?

S Borisom Kollárom sa poznám asi už 15 rokov. Vo svojej minulosti má momenty, na ktoré nemá dôvod byť hrdý, na druhej strane sa s ním rýchlo robia dohody a tie platia. To je pre mňa v politike dôležité. Je demokraticky legitimizovaný, oslovil dostatočne veľký počet voličov a je v parlamente. Boris Kollár je pre mňa partner.

Napriek tomu, akým spôsobom si získava popularitu? Klame na Facebooku, šíri hoaxy, podnecuje nenávisť, napríklad voči homosexuálom.

Šírenie hoaxov považujem za nebezpečné. Pamätám si, ako pred pár rokmi Medzinárodný menový fond šíril hoax, že Grécko sa vráti do roku 2012 na finančné trhy. So šírením hoaxov by sa fakt malo niečo robiť. O tom, že podnecuje nenávisť voči homosexuálom, nič neviem, nechodím na jeho profil. Podnecovanie nenávisti považujem všeobecne za nebezpečné, nemám však problém povedať, ak mi ukážete konkrétny status, že tu to prehnal alebo že mám vážne výhrady. Ak podnecuje nenávisť, mal by s tým prestať.

Je teda Kollár po OĽaNO vaším najbližším partnerom?

Najbližší sú mi tí, ktorí sú v parlamente a sú demokraticky legitimizovaní. Nie je ich až tak veľa. Spomedzi toho, čo v parlamente máme, OĽaNO a Sme rodina sú mi blízki. Neznamená to, že sa vo všetkom zhodujeme. Ak som aj hovoril o Borisovi Kollárovi, neznamená to, že súhlasím s každým jeho názorom. Podobne vnímam aj jeho kolegu Krajniaka – veľmi si váži svoje meno a vie, že meno má len jedno, ale neznamená to, že súhlasím so všetkým, čo hovorí. Ak by došlo k zostavovaniu koalície, bude to o tom, kto spraví aké ústupky, aby sme našli spoločnú dohodu – programové vyhlásenie vlády –, a potom sa budeme štyri roky venovať tomu, aby sme ho naplnili. SaS už v roku 2010 dokázala, že sme schopní veľkých ústupkov. Ustúpili sme z našich dosť dôležitých tém.

Až tak ste to dokázali, že potom padla vláda.

V roku 2010 sme ustúpili z podstatných vecí – dekriminalizácia marihuany, odluka cirkvi od štátu, registrované partnerstvá. Nič z toho nebolo v koaličnej zmluve a myslím, že sme dostatočne preukázali, že vieme robiť kompromisy. Keď sme si však raz do toho programového vyhlásenia napísali, že nebudeme podporovať nezodpovedné krajiny, tak prečo by som mal súhlasiť s tým, keď sa zrazu ide robiť presný opak?

Možno preto, aby nevládol Robert Fico?

Tretie štvorročné obdobie Robert Fico vládne len preto, že Radoslav Procházka spolu s jeho tímom, kde bol napríklad Beblavý alebo ďalší poslanci, oklamali voličov a išli s ním do vlády.

Beblavý nešiel do vlády s Ficom.

Ale išla do vlády strana Sieť.

On z nej vystúpil.

To, že majú neprehľadné financovanie a celé je to len jedna veľká habaďúra, to predsa v strane vedeli všetci. Toto ak nevedel podpredseda, tak sa pýtam, čo asi vedel.

Kde je v rebríčku vašich partnerov Most-Híd?

Je v skupine prijateľných partnerov. My vylučujeme len Smer a Kotlebu. Všetci ostatní sú pre nás prijateľní.

S Kotlebom sa už teda nestretnete?

Nemám na to dôvod. Hlavne keď vidím tie hypernervózne reakcie médií na to, že som sa pred deviatimi rokmi jedenkrát stretol s Kotlebom. Ako keby som spáchal nejaký zločin, alebo ako keby som býval v byte daňového podvodníka, prípadne preberal úplatky zabalené do alobalu.

Čudujete sa?

Takto strašne nafukovať jediné stretnutie bez akýchkoľvek následkov?

Kotleba je fašista.

Hovorím o jedinom stretnutí, moje konanie to neovplyvnilo, nič zlé som neurobil. Aby som sa jedenkrát nemohol s niekým stretnúť?

Je to pravda, že ste sa potešili, keď Richard Vašečka oznámil, že bude kandidovať na predsedu KDH?

To máte odkiaľ? Je to vnútorná záležitosť KDH, ale s Vašečkom som mal už do činenia, veď bol predsedom klubu OĽaNO. Rišo Vašečka je pokojný partner, kultivovaný, vecný, čo veľmi oceňujem, a rokovalo sa mi s ním vždy dobre. Takto by som opísal pocit, s ktorým som zobral na vedomie správu, že on bude kandidovať na predsedu KDH.

S Hlinom máte stále problém spolupracovať?

Nemám dôvod spolupracovať s človekom, ktorý o mne hovorí, že mám neonacistický slovník. Pred chvíľou ste povedali, že bolo strašné stretnúť sa s Kotlebom, fajn, ale prečo by som sa mal baviť s človekom, ktorý o mne hovorí, že mám neonacistický slovník? Vtedy, keď to povedal, som mu volal a veľmi slušne som sa ho opýtal, či by vedel uviesť nejaký príklad, nevedel. Ani na druhý pokus. Volal som mu o ďalšie tri dni a povedal som mu, aby to dal na poriadok – odvolal to, zobral to späť, niečo napísal na svoj profil na Facebooku, je mi jedno čo. On povedal, že chlap nesmie meniť názor. V poriadku, nech si ho nemení, ale nemám dôvod sa baviť s človekom, ktorý hovorí, že mám slovník neonacistu, hlavne keď ho nemám.

Nie sú toto veci, cez ktoré by sa politik mal vedieť preniesť?

Politik by mal hlavne vedieť priznať si chybu. Preniesol som sa cez iks vecí, ale niektoré sú pre mňa zásadného charakteru.

Vašečka je silný konzervatívec – ako to vnímate?

Sme tolerantná strana voči iným názorom. Môžem si niečo myslieť o jeho názoroch, napríklad to, čo publikoval naposledy, že „úmyselná ejakulácia mimo pošvy je neprirodzená a traumatizujúca“ a „byť prirodzeným pri sexe nie je módny trend ako biopotraviny či odmietanie kožuchov, ale Boží zákon!“, to považujem za „hardcore“ a nie vhodné do našej doby a spoločnosti, ale som tolerantný voči tomu, že je to jeho názor.  

Často sa hneváte, keď vás niekto označí za človeka, ktorý by obmedzoval demokraciu. Sú vám však blízki práve politici, ktorí sú extrémne konzervatívni a ktorí sú ochotní v prospech svojej viery obmedziť aj základné ľudské práva. Prečo?

Ktorí politici sú liberálnejší?

Napríklad Most-Híd.

Treba mať nejaký rebríček hodnôt. Nedodržať slovo voličom považujem za niečo, s čím sa v politike nedá fungovať. Nielen na Slovensku, ale ani v Európskej únii. Mne sú názory pani Žitňanskej blízke, napríklad na to, aby sa dekriminalizovala marihuana. Nesúhlasím už však s tým, aby sa dekriminalizoval heroín, ako ona navrhuje. Most je však na druhej strane v koalícii, a ak sa nebudú dodržiavať dohody, nedá sa fungovať.

Nezobrali ste KDH do komunálnej koalície aj preto, že sa bojíte, že vás znovu prevalcujú v regionálnych voľbách, ako sa to stalo v župách?

To je irelevantné, poslancov budú mať viac tak či tak. Sú stranou, ktorá má 10-tisíc členov. Ak postavia tritisíc do komunálnych volieb, logicky musia byť úspešnejší ako SaS, ktorá má 188 členov a 6392 priateľov slobody. Stačí nám to na to, aby sme vedeli dobre fungovať v parlamentných voľbách. V komunálnych voľbách budú voliči voliť 16-tisíc poslancov, 2700 starostov, 130 primátorov, tak tam nevieme všetko obsadiť. Na druhej strane, pamätáte si stranu TIP? V posledných komunálnych voľbách sme získali 100 poslancov a Tip 200. A potom im to vôbec nepomohlo v parlamentných voľbách.

Neplánujete spraviť zo SaS väčšiu stranu? 188 členov je dosť málo.

U nás má každý člen právo zúčastniť sa a hlasovať na kongrese. Člen SaS je ako delegát v iných stranách. KDH má 350 delegátov a to nie je nejaký dramatický rozdiel. Priatelia slobody u nás sa približujú k bežným členom strán. Navyše, nikdy sme nemali strop na prijímanie členov. Nikdy sme nepovedali, že už viac neberieme. Máme podmienky a tí, ktorí ich spĺňajú a majú záujem stať sa členom, sú vítaní. Výsledok je 188.

Takže o členstvo v SaS nie je väčší záujem?

Nie je väčší záujem ľudí, ktorí sú slušní, schopní, chcú ísť do politiky a stotožňujú sa s hodnotami SaS, to je pre nás tiež dôležité. Neprijmeme do strany človeka, ktorý si myslí, že čím viac štátu, tým lepšie alebo že treba vítať migrantov. Taký nech ide do iných strán. Ak teraz niekto číta tento rozhovor a zvažuje, že sa bude politicky angažovať, budem len rád, ak na základe tohto rozhovoru pošle prihlášku.

Stále platí, že kandidáta na post primátora Bratislavy stavia OĽaNO?

Áno, dodržujeme dohody. Musia dať na stôl meno, zatiaľ to neurobili.

V stredu mala prebehnúť mimoriadna schôdza o Ľubomírovi Galkovi v súvislosti s odpočúvaním vojenským spravodajstvom, keď bol ministrom obrany. Prečo Galko zostal v SaS?

Pretože nič neurobil. Iveta Radičová ho odvolala preto, lebo povedala, že novinár, a je jedno, či so súhlasom alebo bez súhlasu sudcu, nemôže byť nikdy odpočúvaný. Čo je to za výrok? Potom si každý grázel vybaví novinársky preukaz. Pre mňa je podstatné iné: Mali všetky odposluchy súhlas sudcu? Mali. Za sedem rokov sa udialo veľa vecí, boli súdne procesy, vyšetrovania, vo všetkých procesoch bol Galko očistený – prečo by sme ho mali odvolávať?

Bol očistený z trestnoprávnej zodpovednosti, súd s príslušníkmi VOS stále beží. Z obžaloby vyplýva, že dôvody, ktoré boli dané sudcovi na odpočúvanie, boli falošné a že skutočným dôvodom na odpočúvanie bolo zisťovanie politických názorov na SaS, ale aj na iné strany.

Fico má nejaký problém a občas mu preskočí. Pred tromi rokmi chcel odvolávať Figeľa za to, že lacno staval diaľnice, teraz si vytiahol sedem rokov starú kauzu, kde všetky doterajšie vyšetrovania a súdne pojednávania hovoria v prospech Galka. Čo teraz mám riešiť?

Nehovoria v prospech Galka, ak berieme do úvahy, že existuje politická zodpovednosť.

Odmietam naskočiť na túto Ficovu hru. Poďme sa baviť o miliardovom tendri na ministerstve obrany, čo považujem za oveľa väčší problém ako toto. Ak hovoríme o politickej zodpovednosti, veď Galko už odvolaný bol – čo má byť odvolaný dvakrát? Bavme sa o tom, čo sa deje dnes. Svedok v kauze Gemerský mlyn vypovedal, že Robert Fico osobne dával pokyn na presun miliónov eur do Švajčiarska. Manželka pána Jánoša povedala, že Jánoš balil peniaze do alobalu pre Fica osobne. O tomto sa bavme, nie o lacných pokusoch odpútať diskusiu, ktorá by tu mala prebiehať.

O Ficových kauzách informujeme dostatočne. Od iných vládnych politikov chcete, aby vyvodzovali politickú zodpovednosť aj pri kauzách, kde sa im nedá dokázať trestnoprávna zodpovednosť. Vojenské spravodajstvo dávalo sudcom falošné dôvody a skutočným dôvodom na odpočúvanie ľudí bolo zisťovanie ich politických názorov a Galko bol vtedy ministrom obrany. Toto nepovažujete za problém?

Ak bol skutočný dôvod na odpočúvanie iný, tak v tom problém vidím. Minister obrany je politicky zodpovedný za to, ak niekto pod ním, aj keď bez jeho vedomia, zisťoval názory politických oponentov, dobre, Galko bol odvolaný, politická zodpovednosť bola vyvodená. Vy vo vašej otázke hovoríte, že je to fakt, že sudcovia boli zavedení. Na základe čoho je to fakt?

Také sú výsledky vyšetrovania napísané v obžalobe.

Faktom sa to stane vtedy, keď o tom rozhodne súd, to sa nestalo. Ak by to aj hneď tak bolo, politická zodpovednosť voči Galkovi bola vyvodená a akákoľvek trestnoprávna zodpovednosť bola zastavená.

Podľa vás môže byť Galko znovu ministrom obrany?

Jasné, že áno, jednoznačne. Ľubo Galko to s nami ťahá deväť rokov, od samého začiatku, poznám ho ako seba. Ak taká situácia po voľbách nastane, Galko bude ministrom obrany.

Aj keď súd rozhodne, že príslušníci spravodajstva sú vinní?

Ak tak rozhodne, poviem, že sa to nemalo stať, nech sú potrestaní a zároveň prípadná politická zodpovednosť bola voči Galkovi vyvodená.

V roku 2019 budú voľby do Európskeho parlamentu – budete znovu kandidovať?

V tomto momente neviem, verejnosť sa to včas dozvie.

V roku 2020 sú parlamentné voľby a vy chcete byť premiérom.

Určite budem kandidovať na premiéra.

Dá sa kandidovať na premiéra z Bruselu alebo zo Štrasburgu?

Väčšinu času som na Slovensku. Keď som sa stal europoslancom, SaS bola na 4 percentách, dnes je na trinástich, štrnástich a nedá sa povedať, že by moje europoslancovanie strane uškodilo.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie