Denník N

Ako dvaja Švédi založili slobodnú diktatúru Elgaland-Vargaland

Elgaland-Vargaland medzi tureckou a gréckou časťou Cypru. Zdroj: Google
Elgaland-Vargaland medzi tureckou a gréckou časťou Cypru. Zdroj: Google

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kde ste, keď sa vám sníva? Dvaja Švédi áno a vyhlásili to za svoju krajinu.

Carl Michael von Hausswolff a Leif Elggren. Tieto dve mená asi nikomu nepovedia nič, no sú o to zaujímavejšie. V roku 1992 totiž založili krajinu, ktorá je nikde, ale zároveň všade.

Keď sa títo dvaja švédski umelci stretli ešte v roku 1991 v Štokholme s úmyslom založiť nový štát, boli si vedomí, že násilné anektovanie územia nepripadá do úvahy – nemali totiž vojsko. Po hlbokom premýšľaní však zistili, že existujú takzvané územia nikoho. Sú to malé kúsky pôdy roztrúsené po celom svete ako zvyšky jedla na tanieri. Elggren a von Hausswolff tieto územia začali vyhľadávať a dali tak základ štátu, ktorý sa dnes nazýva Elgaland-Vargaland.

Vyvíjajúce sa hranice

Uvedomili si, že samotné hranice medzi jednotlivými štátmi nepatria nikomu, vyhlásili ich tak za svoje. „Ako každé impérium, aj táto krajina sa neustále vyvíja. S každým dňom sa objavujú nové územia,“ píše oxfordský geograf a novinár Nick Middleton v knihe Atlas krajín, ktoré neexistujú, o Elgaland-Vargalande.

„Napríklad hranica medzi Sudánom a Južným Sudánom, ktorá bola anektovaná okamžite po tom, čo Južný Sudán vyhlásil v roku 2011 nezávislosť. Inokedy zase podobné územia zrazu miznú, ako v Nemecku pri zjednotení.“

Na jar roku 1992 začala dvojica umelcov vytvárať zahraničné ambasády. Kontaktovali sympatizantov novej myšlienky v Amsterdame, Kodani, San Franciscu či Londýne a vznikla sieť diplomatov, ktorí mali za úlohu šíriť myšlienky novej krajiny. V tom istom období bola v Štokholme vyvesená oficiálna vlajka budúceho kráľovstva.

Vlajka Elgaland-Vargalandu. Zdroj: Wikipedia

Galéria Andréhn-Schiptjenko v Štokholme, 27. mája 1992, pravé poludnie. Leif Elggren a Carl Michael von Hausswolff oznamujú vznik novej krajiny výkrikmi na štyri svetové strany. Predošlý rok strávili vytváraním nových ambasád, poskytovaním rozhovorov, tlačením pasov a novej meny thaler.

Americký skladateľ žijúci v Taliansku John Duncan zložil oficiálnu hymnu, ako podklad použil starú švédsku vojenskú skladbu Stenbocksmarschen.

Na konci roka 1993 kráľovstvo používajúce skratku KREV (KonungaRikena Elgaland-Vargaland – Kráľovstvo Elgaland-Vargalandu) poslalo list všetkým krajinám na svete, v ktorom vyhlasovalo nezávislosť, vysvetľovalo svoje hranice a žiadalo o uznanie. Diplomatické vzťahy na medzinárodnej úrovni si s reálnymi štátmi však doposiaľ nevybudovalo.

Právo na nekonečný život a svet snov

Elgaland-Vargaland sa v ústave charakterizuje ako autokratická monarchia vedená kráľom. Jeho moc je diktátorská a neobmedzená, je nadradený všetkým náboženstvám, prítomnosti aj budúcnosti. Zároveň je vzorom všetkým občanom a mal by byť nimi napodobňovaný.

V predchádzajúcej vete by však správne mal byť použitý plurál, pretože v článku 5 ústavy sa píše, že zosobnením kráľa na zemi sú zakladatelia kráľovstva Leif I. a Michael I. Ich oficiálny titul je MKW (The Materialisation of the King in the World – Zhmotnenie/zosobnenie kráľa na zemi).

Každý jedinec má právo stať sa občanom už len preto, že je. V ústave sa okrem toho dočítate, že ako občan máte právo interpretovať ústavu vo váš prospech, rozširovať územie krajiny a rovnako máte právo na nekonečný život.

Máte právo na všetko a ešte viac, na nič a ešte menej a na všetko medzi tým.

Okrem vznikania či zanikania hraníc môžete rozširovať územie kráľovstva napríklad snívaním či predstavami. Do teritórií Elgaland-Vargalandu totiž patrí aj svet snov či fantázie a aj digitálny svet internetu.

Ostať naveky v tomto kráľovstve chceli aj samotní MKW. Na desiate výročie vzniku sa rozhodli zo Švédska vycestovať loďou do Estónska iba s pasmi svojej vlastnej krajiny. Plánovali, že ich z Estónska vyhostia, no vo Švédsku nebudú chcieť prijať späť, a teda budú v medzinárodných vodách – na území Elgaland-Vargalandu – putovať hore-dole navždy. Nevyšlo im to. Občanmi Švédska boli, aj keď pri sebe doklady nemali.

Carl Michael von Hauswolff a Leif Elggren. Zdroj: Google

Cestoviny a esej o práve vládnuť

K trinástemu februáru tohto roku existuje 1200 občanov – ľudí s pasmi tohto kráľovstva. Ich zoznam je uverejnený na oficiálnych stránkach krajiny. Väčšinou sú to umelci, podobne ako zakladatelia, ale v zozname nájdeme aj vedcov či úplne neznámych ľudí. Ostatne, o pas môže požiadať ktokoľvek.

Ich štátne motto je „Det Finns En Kula För Varje Konung“, čo znamená približne „Pre každého kráľa existuje guľka“. Národným jedlom sú cestoviny so slnečnicovým olejom, s kečupom, drveným cesnakom a bazalkou. Národným nápojom zase vodka s kolou.

Kráľovstvo Elgaland-Vargalandu sa na obyčajný štát ani nehrá. „Je to znepokojená esej o práve vládnuť, niekoľko zaujímavých myšlienok a zopár naozaj pekných kultúrnych referencií,“ píšu o kráľovstve samotní autori.

Kráľovstvo ako návrh

Myšlienka štátnosti v tomto kráľovstve je postavená na niekoľkých citátoch slávnych ľudí, ktorých umelci obdivujú. Nájdete medzi nimi švédskeho kráľa Karla XV., Abrahama Lincolna či Friedricha Nietzscheho. Ich odkazy sú používané ako dôkaz, že štát môže fungovať aj inak, než sme zvyknutí, stačí sa naň inak pozrieť.

Jednou z najdôležitejších myšlienok Leifa Elggrena a Carla Michaela von Hausswolffa je, že nikto nevie, čo naozaj znamená žiť v postmodernom svete, pretože množstvo aspektov nášho života je rôzne limitované.

„Túto otázku nezodpovedáme tým, že budeme žiť v Elgaland-Vargalande. Ale čo ak toto kráľovstvo je kompatibilné s tým, čo by mohlo a malo znamenať žiť v postmodernom svete? Samozrejme, štáty, ako ich poznáme, len tak nezmiznú, ale prvým krokom by mohlo byť oslobodiť si myšlienky,“ píšu Elggren a von Hausswolff.

„Mali sme tu profétov, ktorí predstierali, že ich cesta je tá vaša. Nepochybne, Ježiš, Mohamed, Budha či Marx boli dobrí chlapi. Ale najdôležitejšie je, že nikto nemôže rozhodovať o tom, či ste slobodní. Nasledovanie lídra môže byť nápomocné, ale to taktiež znamená, že odovzdávate svoje rozhodnutie nejakej nadradenej bytosti. A to je ďaleko od mojej definície slobody.“

Keď sa vám v noci snívalo, boli ste slobodní. Keď ste sa rozhodli prečítať tento článok, boli ste slobodní. Keď sa nad týmto článkom zamyslíte, budete slobodní. A to je presne to, čo títo dvaja švédski umelci chcú. Keď nemôžete byť bezhranične slobodní v krajine, v ktorej žijete, buďte slobodní vo všetkých ostatných sférach, ktoré však patria do autokratickej monarchistickej diktatúry menom Elgaland-Vargaland.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie