Denník N

Smer si odvolaním Figeľa zníži šancu na partnerov takmer na nulu

Fico si má podľa opozície hľadať iného kamaráta. Foto N – Tomáš Benedikovič
Fico si má podľa opozície hľadať iného kamaráta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď Robert Fico hodil vinu za Váhostav na Jána Figeľa, zablokoval si cestu do koalície s kýmkoľvek z opozície, odkazujú mu poslanci. Zostane mu podľa nich už len SNS.

Jedenásť mesiacov pred voľbami si Smer ešte viac odrezal cestu aspoň k teoretickej možnosti vytvoriť vládu s niektorou z pravicových strán v parlamente.

Hovoria to politici z pravice, ktorých krok odvolať predsedu KDH Jána Figeľa z miesta podpredsedu parlamentu zaskočil.

„Dnes je jasné, že so Smerom môžu vládnuť len tí, čo majú záujem páchať korupciu, alebo ju zakrývať,“ povedal Denníku N Figeľ. „Nevrátil som sa z Bruselu, aby som jedno, alebo druhé robil.“

KDH sa v tomto volebnom období spojilo s Ficovou stranou v otázke ústavnej ochrany inštitútu rodiny. Hnutie dlho jasne nepovedalo, či odmieta prípadnú povolebnú koalíciu so Smerom.

Pred mesiacom na diskusii Denníka N napokon Figeľ na priamu otázku, či teda pôjdu po voľbách s Ficom, povedal, že nie.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Zajaca po tom čo Smer predvádza posledné tri roky, „nikto rozumný z opozície s nimi do žiadnej vlády ísť nemôže a možno sa práve teraz definitívne rozhodli, že pre nich je budúcim koaličným partnerom SNS“.

Slovenská národná strana sa zbavila Jána Slotu a stúpa, podľa vývoja preferencií má možnosť vrátiť sa vo voľbách 2016 do parlamentu.

Ján Figeľ odmietol Smer v diskusii Denníka N

Matovič: Iba Judáš by šiel. Poliačik: KDH je už s nami

„Ak by po tomto podvode a po tom, čo Smer stvára, ktokoľvek koketoval s koalíciou so Smerom, bol by to čistý Judáš. Pre neho si dopredu nachystám tridsať strieborných,“ vraví líder OĽaNO Igor Matovič.

„Je to veľmi, ale veľmi nepravdepodobné,“ pochybuje poslanec Mosta-Híd František Šebej o tom, že sa predsa niekto z opozície do tandemu k Smeru nájde.

Sám neverí na zlomové okamihy, tento však považuje za významný príspevok k tomu, že sa Smer stal ťažko akceptovateľným partnerom pre kohokoľvek z opozície.

Rozhodnutie odvolať Figeľa považuje šéf klubu Mosta László Solymos za bezprecedentný krok.

„Nezamýšľaným dôsledkom tohoto zbrklého kroku je opätovné spojenie opozície a obnovenie myšlienky, že čokoľvek je lepšie ako akákoľvek vláda s Ficom. A po dnešnom výroku pána Figeľa, že so Smerom teda nie, by vo vnútri v KDH muselo dôjsť k nejakej veľmi vážnej zmene, aby tento postoj ešte do volieb prehodnotili,“ myslí si poslanec SaS Martin Poliačik.

„Vládnuť s Robertom Ficom nie je a nemôže byť otázka toho, či dal odvolať niekoho z nejakého postu. Pre mňa a Sieť je to o tom, že Slovensko potrebuje novú politickú generáciu, ktorá dokáže nahradiť Roberta Fica,“ hovorí podpredseda Siete Miroslav Beblavý.

Mečiarovu Noc dlhých nožov sledoval len Fico

Peter Osuský z SaS zasa Ficovi pripomenul Noc dlhých nožov. Tá nasledovala po víťazstve HZDS Vladimíra Mečiara vo voľbách.

Počas noci z 3. na 4. novembra 1994 koalícia HZDS, SNS a Združenia robotníkov Slovenska vymenila 38 ľudí v štátnej správe, na Generálnej prokuratúre, v Najvyššom kontrolnom úrade aj vo verejnoprávnych médiách.

Opozičných politikov proti ich vôli zaradili do rôznych parlamentných výborov bez toho, že by rešpektovali pomerné zastúpenie podľa výsledku volieb.

“Je po voľbách, zvyknite si,” povedal vtedy premiér Mečiar, ktorý dianie v Národnej rade sledoval. Opozícia sa tohto demonštratívneho ovládnutia štátu odmietla zúčastniť a opustila rokovaciu sálu.

Ako jediný opozičný poslanec tam zostal mladý poslanec Strany demokratickej ľavice Robert Fico, ktorý mašinériu HZDS kritizoval za nedemokratické správanie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie