Denník N

Historický výsledok slovenského biatlonu. Kuzminová má striebro, Fialková skončila piata

Foto – TASR/Michal Svítok
Foto – TASR/Michal Svítok

Slovensko získalo svoju siedmu medailu zo zimných olympiád, päť z nich vybojovala Anastasia Kuzminová.

Anastasia Kuzminová získala pre Slovensko ďalšiu olympijskú medailu, vo vytrvalostných pretekoch na 15 km skončila druhá. Výborný výkon predviedla aj Paulína Fialková, ktorá obsadila 5. priečku a dosiahla najlepší výsledok v kariére.

Pre Kuzminovú ide už o piaty cenný kov z olympiády, dvakrát získala zlato a trikrát striebro. Kuzminová bola v Pjongčangu druhá aj v pondelkových stíhacích pretekoch.

Slovensko tak v ére samostatnosti dosiahlo svoju siedmu medailu zo zimnej olympiády (2-4-1). Ide takisto o najúspešnejšie slovenské preteky v histórii zimných olympiád s dvomi pozíciami v najlepšej päťke.

Kuzminová dosiahla medailu v disciplíne, ktorá jej doteraz nevychádzala. Vo Vancouveri skončila vo vytrvalostných pretekoch 39., v Soči bola na 27. priečke.

Preteky vyhrala Švédka Hanna Oebergová, ktorá bola na strelnici bezchybná. Kuzminová v streľbe zaváhala dvakrát, Fialková raz. Tretiu priečku obsadila Nemka Laura Dahlmeierová – víťazka predchádzajúcich dvoch pretekov v Pjongčangu.

Zdroj – pyeongchang2018

Posledný výstrel rozhodol, vravela Kuzminová

„Dnešné počasie nám prialo, málo fúkalo a mali sme dobré podmienky na preteky. Bežalo sa mi výborne, lyže som mala dobre pripravené. Aj streľba bola dobrá, keďže vo vytrvalostných pretekoch sa mi doteraz až tak nedarilo,“ vravela v cieli Kuzminová pre RTVS.

„Na každý jeden výstrel som si hovorila: Nasťa, pracuj na každej rane, nezanedbaj ju. Práve ten posledný výstrel bol rozhodujúci, troška som chytila neistotu a musela som to odložiť a vydýchať sa. Ale trafila som.“

„Tieto preteky sú o streľbe, takže každý terč som sa snažila nie trafiť, ale vypracovať. Som šťastná z pokroku, aký som tu urobila, a keď je z toho ešte aj medaila, je to úžasné. Po šprinte som nadobudla vnútorný pokoj, uvedomila som si, že keď nejde o život, nejde o nič,“ dodala Kuzminová.

Aj Paulína Fialková bola s výsledkom mimoriadne spokojná. „Super výkon, začala som chybou, ale nevzdala som to a snažila som sa robiť to, čo viem. Tá jedna rana mrzí, ale aj tak som spokojná.“

„Keď som bola tesne pred štartom prvých olympijských pretekov (sobotňajší šprint – pozn. red.) chorá, ani som nedúfala, že môžem spraviť také dobré výsledky. Som vďačná za to, čo som predviedla, ďakujem aj tam hore všetkým, ktorí mi pomohli.“

„Zdravie je už v poriadku, stále sa zlepšuje a bežecky som už úplne v pohode,“ dodala Paulína Fialková.

Paulína Fialková. Foto – AP/Andrew Medichini

Reakcie osobností

(Zdroj: TASR)

Matej Tóth: „Kvôli Nasti som ani nešiel von trénovať, zvolil som si bežecký pás a prenos som sledoval na tablete. Veľmi som sa tešil, do takej miery, že mi až tep vyskočil o pár čísel. Je to jednoducho legenda nielen slovenského, ale aj svetového biatlonu. Je dobré, že ju máme, no aj Paulínu Fialkovú, ktorá podala taktiež fantastický výkon. Kuzminovej forma je úžasná, bežecky sa jej nikto nevyrovná. Pred pretekmi som si hovoril, že ak by aj raz minula terč, tak by získala zlato, a ak dva, bude medaila. Stalo sa, biatlon opäť raz slovenský šport obdivuhodným spôsobom podržal.“

Elena Kaliská, dvojnásobná olympijská víťazka vo vodnom slalome v K1: „Momentálne som na sústredení v austrálskom Penrithe, no vyhradila som si nerušený čas večer, aby som sa napokon radovala. Výkon Anastasie Kuzminovej i Paulíny Fialkovej si zaslúžil veľký obdiv. Boli to preteky, ktoré zdvihli adrenalín a držali ma v napätí až do samého konca. Škoda jedného terčíka, mohlo byť zlato, no je to super výsledok. Takéto súboje, kde zvíťazí niekto, koho nefavorizujete, a tesné rozdiely v cieli sú pre šport to najlepšie, čo môže divákom ponúknuť.“

Andrej Kiska, prezident SR (zdroj – Facebook): „Wow, toto je ďalší skvelý deň pre slovenský biatlon. Išla skutočne špičkovo, a pritom to ani nie je jej obľúbená disciplína. Životné preteky má za sebou aj naša skvelá Paulína Fialková. Len kúsok jej chýbal k bronzovej medaile. Skončila piata, čo je tiež fantastický úspech. Paulína dnes potvrdila svoj veľký talent, je to naša ďalšia medailová nádej do budúcnosti. Dievčatá, dali ste do toho všetko. Ďakujeme, že robíte našej krajine takú fantastickú reklamu.“

Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky: „Je to ďalší skvelý úspech slovenského športu. Nasťa opäť bežala fantasticky, a keby jej spadol ten jeden terčík pri stojke, mohlo z toho byť aj zlato. Príjemne prekvapila piatym miestom Paulína Fialková. Pevne verím, že to nebudú naše posledné medaily na tejto zimnej olympiáde. Veľké nádeje vkladám do Petry Vlhovej a Veroniky Velez-Zuzulovej v slalome a po senzačnom triumfe nad tímom olympijských športovcov z Ruska začínam veriť, že by sa niečo mohlo podariť aj našim hokejistom.“

Dušan Galis, bývalý česko-slovenský futbalový reprezentant, v súčasnosti splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport: „Obe naše pretekárky ukázali, že majú skvelý realizačný tím, obe boli výborne pripravené. V biatlone je to aj o šťastí, jedna rana robí veľmi veľa a vie zabrzdiť psychiku. Ale klobúk dolu pred Nasťou, ukázala opäť fantastický výkon. Tak ako to ona vie, tak treba reprezentovať krajinu a ukázať, že áno, sme tu. Vidieť na stupni víťazov slovenského športovca je radosť a zážitok pre ľudí a pre mladých je to aj motivácia.“

Juraj Tarr, slovenský rýchlostný kanoista, strieborný medailista v K4 na 1000 m z OH 2016 v Riu de Janeiro a OH 2008 v Pekingu: „Nasti som prial zlato. Veril som, že môže vyhrať, pretože bežecky bola na tom opäť výborne, Švédka však neurobila žiadnu chybu. Nasťa dnes strieľala lepšie ako v šprinte a stíhačke, čo je prísľub pred pretekmi s hromadným štartom.“

Priebeh pretekov

  •  Vytrvalostné preteky sa mali v horskom stredisku Alpensia bežať o deň skôr, nepriaznivé počasie so silným vetrom však spôsobilo odklad.
  • Taktizovalo sa už v nasadení do skupín, kým Kuzminová vybehla na trať ako šiesta, ďalšie veľké favoritky Domračevová 28. a Dahmlmeierová až 80.
  • Kuzminová mohla pomýšľať aj na zlato. Pri jej súčasnej bežeckej forme však bolo treba nabrať čo najmenej trestných minút na strelnici, aj keď táto vzdialenosť jej priniesla v kariére najmenej úspechov zo všetkých disciplín.
  • Olympijské preteky začala výborne, bez jedinej chyby v prvej streľbe ležmo, v stojke netrafila len štvrtý terč, no na jej čelnom priebežnom postavení sa veľa nezmenilo. Druhá polovica pretekov v podaní Kuzminovej (celková strelecká bilancia 0-1-1-0) bola podobná.
  • Aj v tretej položke tesne netrafila štvrtý ležkový terč, pri porovnávaní s konkurenciou však bola na tom neustále výborne. Záverečná streľba stojmo, ktorú odstrieľala za 39,3 sekundy, bola nesmierne napínavá, na posledný terč dlho mierila, nakoniec ho trafila a šanca na medailu si zvýšila.
  • Predstihla ju napokon len 22-ročná Švédka Öbergová, ktorá vyčistila všetkých 20 terčov.
  • Kuzminová si olympijskú bilanciu rozšírila už na päť vzácnych kovov (2-3-0), čo sa žiadnej biatlonistke nepodarilo.
  • V tejto sezóne sa v rámci Svetového pohára bežali vytrvalostné preteky dvakrát a najúspešnejšia bola Bieloruska Skardinová pred Ukrajinkou Džimovou a Fínkou Mäkäräinenovou, okrem Skardinovej raz zvíťazila aj Talianka Wiererová. P. Fialková (1-0-0-0) si pripísala na treťom terči v úvodnej položke trestnú minútu a v polovici pretekov smerovala na veľmi dobré umiestenie.
  • Po tretej streľbe ležmo to už vyzeralo na útok do top desiatky, poslednú stojku taktiež odstrieľala bravúrne a odrazu sa objavila aj možnosť skončiť na pódiovom umiestení. Na medzičase figurovala hneď za Kuzminovou a aj ona v cieli netrpezlivo čakala, kto ju pri životnom výsledku vytlačí z bronzovej priečky. Nepodarilo sa to Talianke Wiererovej, strelecky bezchybnej Preussovej však áno, ako aj ďalšej Nemke Dahlmeierovej.
  • Ďalšie slovenské biatlonistky Ivona Fialková (1-1-1-3) a Terézia Poliaková (1-4-3-2) zaťažené množstvom trestných minút sa nepresadili.
  • Nemka Dahlmeierová, majsterka sveta z vlaňajšieho Hochfilzenu, mala veľkú šancu zopakovať Domračevovej unikátnu zbierku v Soči s tromi zlatými medailami. V areáli Alpensia triumfovala v šprinte, stíhačke a nevylučovalo sa, že pri svojej forme sa naplno presadí aj na 15-kilometrovej trati.
  • V prvej streľbe netrafila piaty terč, a potom sa len čakalo, ako dopadne pri ďalších výstreloch. Chybu neurobila a na ZOH si pripísala po dvoch zlatých bronz.
  • Vytrvalostné preteky boli vždy nevyspytateľné, v histórii sa bežali sedemkrát a sedem žien získalo zlato. Na obhajobu titulu zo Soči tentoraz myslela Bieloruska Domračevová a bola by prvá, ktorej by sa to podarilo. Zlyhala však strelecky, v záverečnej položke dokonca trikrát minula terč a vo výsledkoch sa prepadla.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Paulína Fialková

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie