Denník N

Nemocnici v Žiline sa pokazilo kúrenie v pár izbách, opraviť musí celý systém za 2,5 milióna

V októbri otvárali rozšírenie lôžkovej časti interného oddelenia o 27 postelí. Foto – Fakultná nemocnica v Žiline
V októbri otvárali rozšírenie lôžkovej časti interného oddelenia o 27 postelí. Foto – Fakultná nemocnica v Žiline

V siedmich izbách sa v nemocnici kúri len elektrickými ohrievačmi, od víkendu je nemocnica v núdzovom režime.

V pondelok preložili pacientku z jednotky intenzívnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici v Žiline na bežnú izbu, kde sa nekúrilo. Izbu potom začali vykurovať elektrickým ohrievačom.

Pacientke rodina či známi nemohli doniesť ani teplejšie oblečenie, v nemocnici je zákaz návštev pre chrípkovú epidémiu.

Nemocnica má veľký problém s kúrením – ide síce len o sedem izieb a nateraz to vyriešili elektrickými ohrievačmi. Tam sa to však nekončí. Problémy sú zásadnejšie a riešenie bude drahé.

Ide totiž o pokazené podlahové vykurovanie a nestačí opraviť len pokazenú časť – ale treba dať do poriadku kompletne celé kúrenie. Fakultná nemocnica odhaduje, že kompletná rekonštrukcia bude stáť 2,5 milióna eur. Keďže ide o veľkú sumu, musí to schváliť ministerstvo zdravotníctva.

Majú pre nich deky

Nemocnica priznáva, že pacientka nemala dostatočné teplo v izbe, kam ju preložili. „Mrzí nás dočasný diskomfort u pacientky z dôvodu mimoriadneho stavu, za ktorý sme sa jej ospravedlnili. Na internom oddelení máme však momentálne kompletne plné lôžka, preto nie je možné pacientku presunúť do izby s podlahovým kúrením,“ povedala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Kúrenie nejde v siedmich izbách na internom oddelení, nemocnica ich vyhrieva elektrickými ohrievačmi. Hovorkyňa tvrdí, že v izbách je 26 až 27 stupňov podľa toho, koľko sa v nich vetrá.

Do toho sa však v nemocnici stala ďalšia porucha, teraz elektroinštalácie. Čo je problém, ak časť izieb vykuruje práve elektronickými ohrievačmi.

Nemocnica tak cez víkend musela prejsť do núdzového režimu vykurovania a v izbách, kde neboli pacienti, elektrické ohrievače vypli. „Aby nedošlo k ďalšiemu výpadku elektriny, elektrické ohrievače museli byť vypnuté, aby nedošlo k nadmernému preťaženiu siete a zabezpečili sme funkciu životne dôležitých prístrojov,“ povedala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Ak je pacientom počas mimoriadnej situácie zima, majú dať vedieť sestre a nemocnica pripravila deky a prikrývky navyše.

Problém je najmä v časti nemocnice s podlahovým kúrením, čo je väčšina nemocnice. Radiátormi vykurujú ostatné priestory chirurgie, onkológie, ORL, oddelenia dlhodobo chorých a urológie. V budove detskej polikliniky je kombinované kúrenie.

Expert: Toto je dôsledok nemocníc v dlhoch

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že ich nemocnica ubezpečila, že situáciu okamžite riešila a pacientom zabezpečila náhradné vykurovanie, ako aj potrebnú starostlivosť. „Ministerstvu záleží na dôstojných a kvalitných podmienkach pre pacientov, ako aj zdravotníkov v nemocniciach,“ napísalo ministerstvo.

Situáciu si dali overiť aj cez ich Úrad pre riadenie podriadených organizácií a šéf komunikačného oddelenia ministra Tomáš Kuča tvrdí, že „podľa aktuálnej informácie z nemocnice je problém s vykurovaním už vyriešený. Išlo o lokálny problém týkajúci sa 5 izieb spôsobený poruchou elektroinštalácie v koncovej časti jednej z chodieb“.

Ministerstvo si vyžiadalo od nemocnice aj detailné informácie k aktuálnemu stavu tepelného hospodárstva, aby vedelo situáciu komplexne posúdiť.

Pripomína, že vyčlenilo peniaze na rekonštrukciu a modernizáciu nemocníc. „Jednou z možností na investíciu je aj obnova vykurovacieho systému,“ napísalo ministerstvo.

Ak je nemocnica spravovaná dobre, má v prípade porúch pripravené náhradné riešenia, záložné zdroje kúrenia či elektriny a celkový krízový manažment, hovorí analytik INEKO Dušan Zachar. „Samozrejme, je problém, ak poruchy vznikajú ako dôsledok chýbajúcich investícií do obnovy zariadenia,“ hovorí. A nemocnica šetrí podľa neho na údržbe preto, lebo dlhodobo hospodári so stratou. To nemocnici neumožňuje, aby vedela vytvoriť vlastné zdroje na obnovu.

„Tu sa v priamom prenose ukazuje, že stratové hospodárenie väčšiny štátnych nemocníc môže reálne poškodzovať pacienta – znižovaním kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Tu sa nezodpovednosť a populizmus politikov a nereálne očakávania ľudí, ktorí nechcú akceptovať nutnosť, že sa môžeme prikrývať len takou perinou, na akú máme, dostali do vlastnej pasce,“ hovorí Zachar.

Nekúrili ani v bratislavskej Petržalke

Žilinská nemocnica nie je jediná, v ktorej sa pokazilo kúrenie. Pred dvomi rokmi sa nekúrilo v jednej z budov Univerzitnej nemocnice v Bratislave, konkrétne v petržalskej nemocnici na Antolskej. Prekladali vtedy pacientov, tehotné ženy nevedeli, kde budú nakoniec rodiť.

V havarijnom stave bola nemocnica niekoľko dní.

Týždeň neprijímali ani plánované zákroky a chorých posielali inam alebo im zákrok posunuli na neskôr. Z 250 ľudí tak v nemocnici ostalo len 60 pacientov vo vážnom stave, ktorí by nemuseli prevoz zvládnuť. Ide najmä o onkologických pacientov, či tých, ktorí sú napojení na prístroje na jednotke intenzívnej starostlivosti či na ARO.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie