Denník N

Najnovšie diplomatické faux pas SNS na obrane zaskočilo aj amerického veľvyslanca

O stíhačkách F-16 rokoval začiatkom februára s ministrom Petrom Gajdošom aj americký veľvyslanec Adam Sterling. Foto - MOSR
O stíhačkách F-16 rokoval začiatkom februára s ministrom Petrom Gajdošom aj americký veľvyslanec Adam Sterling. Foto – MOSR

Zahraniční diplomati majú z pomerov na ministerstve obrany chaos. Musia rozlišovať, či práve komunikujú s Bugárovými prozápadnými úradníkmi alebo Dankovými proruskými nominantmi. SNS na obrane už muselo zaskočiť aj švédsku kráľovnú.

Začalo sa to ako banalita, ktorá by možno ani nestála za väčšiu pozornosť. Minister obrany Peter Gajdoš z SNS odmietol pustiť úradníka Miroslava Mizeru na päťtýždňový kurz do Nemecka. Dôvody nepovedal. Svoju úlohu však zrejme zohral fakt, že Mizera pracuje v kancelárii štátneho tajomníka za Most-Híd Róberta Ondrejcsáka, ktorý nominantov SNS kritizoval za pochybnosti okolo transportérov a stíhačiek.

Interná príhoda z jedného ministerstva nečakane dostala medzinárodný rozmer. Denník Pravda v stredu napísal, že vyslanie úradníka preberal na stretnutí s Gajdošom americký veľvyslanec Adam Sterling. Úradník totiž dostal pozvánku na výskumný pobyt, ktorý organizuje George C. Marshall European Center, čo je inštitút, ktorý spadá pod americké a nemecké ministerstvá obrany.

„Ministerstvo sa údajne v očiach Spojených štátov strápnilo do takej miery, že tému otvoril ich veľvyslanec na stretnutí s ministrom Gajdošom,“ napísala Pravda.

Stretnutie sa konalo v pondelok 5. februára. Podľa tlačovej správy, ktorú zverejnilo ministerstvo, sa na ňom rozprávali hlavne o nákupe amerických vrtuľníkov Black Hawk a ponuke na stíhačky F-16.

Na stretnutí s veľvyslancom sa podľa oficiálnej správy riešila len vojenská spolupráca, v skutočnosti došla reč aj na nevyslanie úradníka. Foto – MOSR

V tomto duchu stretnutie opisuje aj americká ambasáda vo svojom stanovisku. „Vo všeobecnosti nekomentujeme obsah súkromných rozhovorov. Témy, ktoré sa na stretnutí preberali, sú obsiahnuté v správe, ktorú zverejnilo slovenské ministerstvo,“ napísal hovorca ambasády Griffin Rozel.

Podľa zdrojov Denníka N sa však na tomto stretnutí skutočne hovorilo aj o úradníkovi Mizerovi. Malo tam dokonca dôjsť k rozpačitej situácii, keď americký veľvyslanec chcel Gajdošovi zagratulovať k tomu, že jeho zamestnanca vybrali na prestížny kurz.

Gajdoš mu však oznámil, že Mizera nikam necestuje. Američania sa zrejme museli čudovať. Úradníka Mizeru totiž vybrali spomedzi stoviek uchádzačov. Jeho kurz sa mal týkať oblasti strategickej komunikácie, teda spôsobov, ako majú štáty reagovať na šírenie škodlivej propagandy. Všetky náklady na cestu i pobyt hradia organizátori.

Mizera nakoniec do Nemecka vycestoval, ale viac-menej súkromne. Keďže ho Gajdoš neuvoľnil, zobral si na tento pobyt päť týždňov dovolenky.

Roztržka v koalícii

Druhým absurdným rozmerom celej veci je, že vyslanie-nevyslanie úradníka spôsobilo rozruch aj v koalícii. Mizerov nadriadený, štátny tajomník Ondrejcsák, sa totiž na postup nominantov SNS sťažoval na Facebooku.

„Akože úprimne, je veľmi trápne, že kurz jedného (aj keď šikovného) štátneho zamestnanca riešime takto. Oplatí sa nám kompromitovať vzťahy kvôli takýmto – z pohľadu strategických záležitostí menej podstatným – veciam? Uvedomujeme si vôbec konzekvencie a že ako bude ministerstvo vyzerať v očiach partnerov?“ písal Ondrejcsák.

To neuniklo ani ministrovi Gajdošovi a predsedovi SNS Andrejovi Dankovi, ktorý si túto vec hneď vysvetľoval s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. Podľa Pravdy a denníka Pluska dokonca padol návrh, aby Ondrejcsáka z ministerstva stiahli, čo Bugár odmietol.

„Pán minister musí vedieť, že my budeme stáť za naším človekom, ktorý je ešte navyše odstavený od všetkého,“ reagoval Bugár pre Plusku.

Neoficiálne sa však Bugár pred novinármi sťažuje nielen na Dankových ľudí, ale aj na postup svojho nominanta Ondrejcsáka, ktorý svoje nezhody rieši verejne cez Facebook a cez médiá.

„My spory neriešime cez médiá. Ondrejcsák dal niečo do statusu a treba to riešiť. Treba riešiť aj to, prečo to tam dal. Ale ako a kedy, to je vnútorná vec, ktorú vyriešime medzi SNS a nami,“ odpovedal Bugár pre Pravdu.

Začalo sa to Britmi

Problémom ministerstva obrany je, že pre zahraničných diplomatov je absolútne nečitateľné. Pravdepodobne nič také inde nezažili. Ministerstvo totiž nevystupuje ako jeden úrad, ktorý zastupuje bezpečnostné záujmy Slovenska, ale ako dva rôzne svety.

Diplomati musia rozlišovať, či práve komunikujú s kanceláriou Ondrejcsáka, ktorý je výrazne prozápadný, alebo s nominantmi SNS, ktorí sú zase proruskí. Ako sa to prejavuje?

Šéfom odboru medzinárodných vzťahov sa po voľbách 2016 stal Oleg Havasi, ktorý mal blízke väzby na SNS. Už v čase prvej vlády Roberta Fica ho SNS dosadila s ďalšími svojimi ľuďmi na ministerstvo životného prostredia. Niekoľko mesiacov pôsobil na sekcii, ktorá neskôr pripravila takzvaný emisný podvod.

 

Oleg Havasi (vľavo) pôsobil pred príchodom na ministerstvo obrany ako obchodný diplomat vo Vietname. V decembri 2017 sa znovu vrátil na ministerstvo zahraničia. Foto – Chungta.vn

Na ministerstve obrany dostal Havasi na starosť napríklad vzťahy s vojenskými pridelencami cudzích štátov. Chvíľu po svojom nástupe sa postaral o diplomatický prešľap. Jeho sekcia odmietla vpustiť na stretnutie pridelencov zamestnankyňu britskej ambasády. Nebola totiž oficiálnym vojenským pridelencom, tak jej na vrátnici povedali, že nemôže ísť ďalej.

Briti to mohli brať ako urážku, pretože ambasáda dostala na stretnutie oficiálnu pozvánku. Briti na Slovensku nemajú vojenského atašé, preto na takéto stretnutia posielajú civilnú pracovníčku. Obe strany si to potom vysvetľovali v oficiálnych listoch.

O prípade vlani napísal týždenník Plus 7 dní. V článku pripomenul, že pred príchodom nominantov SNS prítomnosť civilnej pracovníčky nikomu neprekážala.

S vínom na ruskú ambasádu

Neskôr sa Havasi zviditeľnil tým, že ho novinári Plus 7 dní odfotili, ako prišiel s fľašou vína na obed na ruskú ambasádu.

K návšteve sa následne vyjadril tlačový odbor ministerstva, ktorý je tiež riadený Dankovými ľuďmi. Hovorkyňa Danka Capáková konštatovala, že Havasi šiel vysvetľovať „protiruské vyjadrenia niektorých predstaviteľov ministerstva“. Bola to priama narážka na štátneho tajomníka Ondrejcsáka.

„Považujem za minimálne čudné a neštandardné, ak politický riaditeľ môjho vlastného ministerstva ide riešiť mňa na ruskú ambasádu a rokovať o mojich slovách,“ ohradil sa Ondrejcsák počas rozhovoru v rádiu Expres.

Havasi v októbri vo funkcii skončil. Vrátil sa na ministerstvo zahraničia, kde pôsobil pred príchodom na obranu.

V čase, keď ministerstvo obrany rozhodovalo, či si ponechá ruské stíhačky, odfotili novinári Plus 7 dní Havasiho na ruskej ambasáde. Podľa oficiálnej verzie tam šiel s fľaškou vína vysvetľovať výroky štátneho tajomníka.

Danko a švédska kráľovná

Rovnakú dvojkoľajnosť predviedol aj samotný Danko. Jeho nominanti na obrane sa snažia o to, aby si Slovensko čo najdlhšie ponechalo ruské stíhačky MiG-29.

Švédska vláda Slovensku už niekoľko rokov ponúka stíhačky Gripen ako náhradu za zastarané migy. Danko minulý rok opakovane túto ponuku spochybnil a obvinil Švédov, že sa pokúšajú o neprimeraný lobing. Výrobcovi gripenov, švédskej firme Saab, napríklad vyčítal, že sa podieľa na sponzorovaní bezpečnostnej konferencie Globsec.

V médiách dokonca rozprával, ako odmietol pozvanie na návštevu Švédska. „Povedal som, aby sme neboli obviňovaní z akéhokoľvek lobingu, že som zrušil aj návštevu vo Švédsku, kde som mal naozaj pozvanie na najvyššej úrovni,“ povedal Danko začiatkom októbra.

Jedným zo spoluzakladateľov Globsecu je slovenský veľvyslanec v Maďarsku Rastislav Káčer. Danko ho na jeseň obvinil, že je súčasťou lobistickej skupiny, ktorá robí kampaň proti jeho nominantom na ministerstve obrany. Na fotke Fico a Káčer na Globsecu v roku 2012. Foto – TASR

O niekoľko dní neskôr odcestoval na návštevu Ruska, ktoré je, naopak, zainteresované na tom, aby Slovensko pokračovalo v ruských migoch.

„Danko bol na návšteve Ruskej federácie, pritom len nedlho predtým zrušil návštevu Švédska, členského štátu EÚ. Vysvetľoval to tým, že chce zamedziť lobingu Švédov. Vychádzajúc z tejto logiky by som očakával, že zruší aj cestu do Ruska, ktoré je tiež súčasťou výberu stíhačiek,“ komentoval to obranný analytik Jaroslav Naď.

Je pravdepodobné, že slovenská diplomacia musela tieto Dankove postoje Švédom vysvetľovať. Danko totiž dostal pozvanie nielen do švédskeho parlamentu, ale podľa informácií Denníka N aj priamo na švédsky kráľovský dvor. Problémom pritom nebolo len to, že pozvanie odmietol, ale že o tom aj demonštratívne rozprával, čo je v diplomacii krajne neobvyklé.

To, že Švédi nemuseli jeho postoje chápať, nepriamo pripustil aj Danko, keď o tom prehovoril minulý piatok na schôdzi v parlamente.

„Ja som odmietol návštevu Švédska. Ctím si švédsku kráľovnú a korunu a ešte raz sa ospravedlňujem, len preto, aby som zase nebol v predmete útoku, že lobujem na nejakých stretnutiach za akýkoľvek výrobok,“ povedal Danko.

Kto tu podvádza?

Podobným spôsobom sa SNS podarilo vzbudiť pozornosť aj pri nákupe transportérov. Denník N v decembri zistil, že ministerstvo obrany ignorovalo ponuku, ktorú mu dali nemecké zbrojovky na vozidlo Boxer. Miesto toho v tichosti vybrali konkurenčné transportéry fínskej zbrojovky Patria.

Dôvody neskôr vysvetľoval generálny tajomník služobného úradu a Dankov kamarát Ján Hoľko, ktorý má na ministerstve dôležitejšie slovo než minister Gajdoš.

Na tlačovej konferencii povedal, že Nemci navrhovali neférový obchod. Vo svojej ponuke totiž napísali, že nákup transportérov navrhujú urobiť cez medzivládnu organizáciu OCCAR. To je združenie trinástich prevažne západoeurópskych krajín, ktoré zastrešuje ich vojenské obchody.

„Túto agentúru vytvorili v roku 1996 niektoré štáty, ako Nemecko, Taliansko a Francúzsko. Prepáčte, musím to povedať otvorene, cez túto agentúru obchádzajú tieto štáty európsku legislatívu o verejnom obstarávaní,“ vysvetlil Hoľko.

Skutočnosť je pritom taká, že európske smernice obchod cez agentúru OCCAR pripúšťajú.

Poslanec za SaS Ľubomír Galko neskôr toto Hoľkovo vyhlásenie vyčítal ministrovi Gajdošovi. V diskusnej relácii RTVS povedal, že Hoľko spôsobil diplomatický škandál. „Váš generálny tajomník povie, že Nemci, Litva a Holanďania chcú pri nejakej ponuke podvádzať. Diplomati sú potom znepokojení,“ povedal Galko.

Či boli skutočne diplomati znepokojení, sa nevie. Galko hovorí, že túto informáciu má z neoficiálnych zdrojov. Je však pravdepodobné, že nemecká ambasáda tieto vyjadrenia minimálne zmonitorovala a informovala o nich nemecké ministerstvo zahraničia. To je v takýchto situáciách bežný postup.

Fico: Nemci a Francúzi korumpujú

Podstatne tvrdšie však na Nemcov reagoval premiér Robert Fico. V januári ho o vyjadrenie k nemeckej ponuke požiadal moderátor Braňo Dobšinský v relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Viete, čoho sú schopné západné firmy? Všetkého, aj klamať, aj podplácať, aj zavádzať. Nemajme teraz ilúziu o tom, keď niečo napíše Nemec alebo Francúz,“ odpovedal Fico.

Nemecko a Francúzsko pritom Fico označuje za kľúčové krajiny takzvaného európskeho jadra, kam sa podľa neho musí Slovensko integrovať.

Denník N tento týždeň pripomenul, že podstatne väčšie korupčné škandály než Nemci mala v minulosti fínska zbrojovka Patria, s ktorou chce SNS obchodovať.

Napríklad v Slovinsku spôsobila zákazka na fínske transportéry pád vlády. V roku 2013 musel odstúpiť premiér Janez Janša pre podozrenia, že pri staršom nákupe vozidiel Patria AMV získala jeho strana 21 miliónov eur na úplatkoch.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie