Denník N

Elegantný smútok Aimee Mann

Aimee Mann možno nahrala vážny, nie však depresívny album. Volá sa Mental Illnes a svojej autorke a interpretke priniesol cenu Grammy za najlepší folkový album.

Keď nedávno v Madison Square Garden na vyhlasovaní Grammy otvárali obálky, víťazka kategórie Najlepší folkový album, speváčka a gitaristka Aimee Mann koncertovala v Clevelande. V poradí druhá Grammy ju určite potešila, vzhľadom na skúsenosti vo vydavateľskom svete však asi nemala ilúzie, že by sa stalo niečo, čo zmení svet. Aspoň nie ten jej…

Ničenie talentu

„Ak by existovalo v encyklopédii heslo: Ničenie talentu gramofirmami, musel by tam byť odkaz viď Aimee Mann,“ povedal kedysi speváčkin dlhoročný producent a manažér Michael Hausman. Už pri nahrávaní svojho v poradí druhého albumu (ešte ako členka kapely ´Til Tuesday) získala povesť problémovej osoby a konflikt „Aimee versus gramofirma“ pri výbere spolupracovníkov bol len jeden z mnohých, o ktoré nie je v Aimeeinom životopise núdza.

Keď sa po rozpade kapely chcela vyslobodiť zo zmluvy s vydavateľom, stálo ju to tri roky ťahaníc. Nasledovala zmluva s novým vydavateľom a úspešný sólový debut What­ever – ten ju katapultoval medzi najsľubnejšie talenty 90. rokov. V čase príprav albumu však firma skrachovala, a keď si Aimee našla kontakt na iné vydavateľstvo, zistila, že pôvodná firma si ju zmluvne poistila aj proti nahrávaniu u inej spoločnosti.

Novou nádejou sa stal renomovaný label Geffen. Aimee sa mu odmenila úspešným albumom s  trochu sarkastickým názvom I´m With Stupid a David Thigpen z Time Magazine platňu označil za najchytľavejší album roka, až po okraj naplnený trojminútovými majstrovskými minidielkami. „Aimee má podobný pesničkársky talent ako McCartney a Neil Young,“ nadšene písali recenzenti, a pesničkárke, ktorú už pripravovala ďalšiu platňu, prorokovali skvelú budúcnosť. Navyše druhá polovica 90. rokov bola érou Magnólie – dnes už kultového filmu Paula Thomasa Andersona. Z filmu pochádza aj pôsobivá pieseň Save Me, ktorá zožala 6 nominácií na rôzne ceny, okrem iného aj na Oscara a Grammy.

Nahrávanie albumu sa skončilo tradične – firme sa zdal byť málo komerčný, takže sa rozhodla ho nevydať. Nasledujúce právne spory však mali dôležitý výsledok – Aimee založila združenie na ochranu práv hudobníkov a na dôvažok aj vlastnú značku s veľavravným názvom Super­Ego – na nej už vychádzali všetky jej ďalšie nahrávky.

Mental Illnes

„Aimee Mann nahrala najsmutnejšiu a najpomalšiu platňu svojej kariéry,“ zhodne vítali médiá v poradí deviaty album s  provokujúcim názvom Mental Illness (Duševné ochorenie). Je pravda, že Aimeeine piesne nikdy nehýrili veselosťou, ale degradovať skladateľku, ktorú združenie amerických rozhlasových staníc NPR zaradilo medzi desať najlepších pesničkárov súčasnosti, kamsi na úroveň dowlandovskej melanchólie, je viac ako prehnané.

Piesne sú mikropríbehmi ľudí, ktorí nie sú možno ničím výnimoční, len žijú medzi nami. Sú to náčrtky, úryvkov rozhovorov, textúry slov, kde každá slabika má význam; hudba a zdanlivo nezúčastnený spev podkresľujú nekonkrétne obrázky postáv, ktoré premýšľajú o prežitých chybách, ale najmä o vlastnej schopnosti milovať. „Idem smerom nikam – som bezradne zaseknutá v tejto diere, pretože sa bojím urobiť krok“, spieva o dvojici, ktorá chce svoj vzťah začať odznova, aj keď je zrejmé, ako sa to opäť skončí: „Vidím tvoje svetlo, ktoré ma volá späť, aby som znovu urobila tu istú chybu…“ Nie náhodou Anderson postavil svoju pôsobivú filmovú mozaiku Magnólia práve na podklade Aimeeiných piesní…

Od rocku k folku

Na rozdiel od predchádzajúceho, rockovejšie aranžovaného albumu s názvom Charmer dáva Mental Illness dostatočný priestor hudobným náladam skvelo podčiarkujúcim texty. Akustický zvuk nahrávok a  najmä mäkký zvuk akustických gitár striedmo dopĺňaných zvukom harmónia a temnými tónmi sláčikov umožňujú pochopiť, prečo akademici nahrávku zaradili do priehradky „folk“. Ale vlastne prečo nie, keď v  tej istej ankete prisúdili cenu Grammy Leonardovi Cohenovi za najlepší rockový výkon…

Aimee možno nahrala vážny, nie však depresívny album. Naopak – je príjemné vedieť, že na svete je niekto, kto vás vie v ťažkých chvíľach pochopiť, alebo prinajmenšom vaše pocity pretaviť do nádherných piesní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie