Denník N

Rezník sa pochválil, že mu Maďarič sľúbil milióny navyše, minister ho viní z neserióznosti

Jaroslav Rezník. Foto N – Vladimír Šimíček
Jaroslav Rezník. Foto N – Vladimír Šimíček

V tejto chvíli nedisponujeme ďalšími peniazmi pre RTVS, odkazuje minister kultúry Rezníkovi.

Dnešné vystúpenie riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska Jaroslava Rezníka na Rade RTVS opäť nepomohlo jeho vzťahu s ministrom kultúry Marekom Maďaričom (Smer).

Rezník sa na rade pochválil, že s ministrom pre RTVS vyjednal milióny eur navyše. Veľká časť z nich by mala ísť na rekonštrukciu budov, ktoré má telerozhlas v zlom stave.

Rezník informoval o navýšení príspevku pre RTVS na rok 2018 o 9 miliónov eur cez zmluvu o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, teda takzvanú zmluvu so štátom.

Tá spolu s koncesionárskymi poplatkami tvorí dva hlavné príjmy RTVS.

Rezník: Milióny na program aj budovy

Schválený a teraz platný rozpočet RTVS ráta s tým, že telerozhlas cez zmluvu so štátom dostane asi 26 miliónov eur. Suma je rozdelená na viac častí: televízne vysielanie, rozhlasové vysielanie, vysielanie do zahraničia a investičné projekty. Z koncesionárskych poplatkov mala získať necelých 79 miliónov eur.

Podľa Rezníka by mala RTVS cez dodatok k zmluve na rok 2018 získať o deväť miliónov viac. O jeden a pol milióna eur malo ísť viac na televízne vysielanie – teda namiesto 19,3 milióna eur až 20,8 milióna.

Najvýraznejšie zvýšenie by malo podľa Rezníka prísť pri investičných projektoch, teda na opravu budov – namiesto troch miliónov by to malo byť až 10,5 milióna eur.

Maďarič: Predčasné a neseriózne

Minister Maďarič Rezníkove slová dementoval. Hovorí, že vôbec nič nie je dohodnuté a o zmluve sa iba rokuje.

„Generálny riaditeľ RTVS po relatívne dlhom čase uznal, že jeho predstava, že RTVS dostane od štátu peniaze na rekonštrukciu budov, nie je podľa súčasného systému možná,“ reaguje priamo minister kultúry Maďarič.

„Uznal, že jedinou cestou zvýšenia financií pre RTVS je zmluva so štátom, pokiaľ bude použitie týchto dodatočných peňazí súvisieť s programom. O tomto začali experti ministerstva a RTVS rokovať. Dnešnú informáciu riaditeľa RTVS považujem za neserióznu a predčasnú, pretože ministerstvo kultúry v tejto chvíli nedisponuje ďalšími prostriedkami pre RTVS a prípadný dodatok ku zmluve so štátom nie je ani na začiatku schvaľovacieho procesu.“

Rezník prišiel s požiadavkou na 32 miliónov eur v období nasledujúcich rokov, ktoré by chcel použiť na rekonštrukciu chátrajúcich budov Slovenskej televízie, už krátko po nástupe do funkcie. „Bežte sa pozrieť do Mlynskej doliny. Ešte dva roky a zadná stena spadne,“ vysvetľoval to v decembrovom rozhovore pre Denník N.

Maďarič vtedy Rezníkovi pripomenul slová Andreja Danka o vnútorných rezervách, ktoré má Rezník hľadať v RTVS. Danko o nich hovoril, keď Rezníkovi dával menovací dekrét.

„Pred voľbou generálneho riaditeľa RTVS zo strany politikov a asi aj tých, ktorí volili pána Rezníka, zaznievali vyjadrenia, že v RTVS sú veľké finančné rezervy. Takže by som skôr, než pán Rezník formuluje veľké finančné požiadavky, očakával, že verejnosti oznámi, či sú v RTVS veľké rezervy, alebo nie sú. O to skôr, keď ho na to vyzval predseda Národnej rady, keď mu odovzdával dekrét.“

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie