Denník N

Nakrúcajú a fotia slovenských a českých raperov, americkému interpretovi vydali pesničku

Daniel Bisaha (vľavo) natáča českého rapera Sergeia Barracudu. Foto – Instagram (@vasko420)
Daniel Bisaha (vľavo) natáča českého rapera Sergeia Barracudu. Foto – Instagram (@vasko420)

Študenti chodili na koncerty. Po čase im napadlo zverejňovať z nich fotky a videá. Doteraz spolupracovali prakticky so všetkými poprednými rapermi na Slovensku a v Česku.

Pred rokom v januári išli na koncert rapera Ega a tam im napadlo, že z obľúbených koncertov budú zverejňovať fotografie aj videá. „Sedeli sme v aute a povedali sme si, že začneme niečo také robiť. Na druhý deň sme mali prvé fotky, aftermovie aj vlastnú fanpage. Potom prišli ďalšie akcie a už to išlo. Najprv sme si nakrúcali svoje akcie, ale potom sme prestali točiť seba a zamerali sme sa na interpretov,“ hovorí Vašek Gottvald, študent na SOŠ strojárske a jeden z troch zakladateľov značky „Out Of Crowd“, pod ktorou traja stredoškoláci z Považskej Bystrice zverejňujú svoju prácu.

„Venujeme sa najmä tvorbe videí a fotiek z koncertov, ale tento rok plánujeme aj nejaké nové projekty,“ povedal Daniel Bisaha, ktorý chodí na považskobystrické gymnázium a venuje sa aj atletike –  pred dvoma rokmi bol víťazom ankety Mladý talent Považskej Bystrice v kategórii šport.

Cez leto napríklad zverejnili „track“ amerického rapera Daza s názvom Stick Talk Freestyle (Famous Dex Remix). Daze je podľa nich blízkym priateľom známejšieho interpreta s umeleckým menom Tekashi 6IX9INE.

„Dostali sme sa k nemu cez Instagram,“ dodal Bisaha.

Známi raperi

Tretí z Out Of Crowd, študent umeleckej školy v Trenčíne Kajo Šinkovič, bol už v minulosti s rapermi v kontakte. „Už predtým som s nimi nejaké veci robil, takže to nebolo také zložité. Často išlo aj o spojené akcie, kde bolo viac interpretov,“ hovorí.

Dlhšie sa venuje ilustráciám, ktoré zverejňuje napríklad na svojom Instagrame, a taktiež predaju vlastnej značky oblečenia.

„Na našich aktivitách sa nám najviac páčia asi zážitky z jednotlivých akcií, ktoré sú celkom zaujímavé. Za svoj najväčší úspech považujeme Kerestapo a Pancier Tour, kde bolo niekoľko tisíc ľudí. Zatiaľ to však neberieme ako full-time prácu,“ dodal.

„Nedá sa povedať, ktorý z našich zážitkov je ten najlepší. Sú iba dobré a zlé,“ hovorí Bisaha. „Zväčša máme asi len dobré, a sú to hlavne backstage s top interpretmi zo Slovenska, z ktorých zábery často ani nie sú zverejniteľné. Sú úprimní, sami sebou a na nič sa nehrajú. Medzi zlé patria najmä len konflikty s prehnanými esbeskármi.“

Chalani z Out Of Crowd mali možnosť pracovať na koncertoch raperov ako Rytmus, Majk Spirit, Pil C, Sergei Barracuda, Dalyb a mnohí ďalší. „Myslím, že na Slovensku sme robili už s každým z veľkých mien. Možno by sme postupne prešli aj na Česko a neskôr aj Ameriku, ale to je ešte ďaleko,“ povedal Šinkovič.

S rodičmi to bolo zložitejšie

S interpretmi sa dostávajú do omnoho bližšieho kontaktu ako bežní fanúšikovia. Rovesníci, ktorí takýto typ hudby počúvajú, sa ich preto často pýtajú na ich prácu. „Zaujímajú ich rôzne veci, ktoré sa normálne nedozvedia, a taktiež ako sme sa k nim dostali a podobne. Niekedy sa stane, že so sebou niekoho zoberieme na koncert,“ vysvetľuje Vašek.

„Zo začiatku to bývalo zložitejšie aj s rodičmi, ale už je to v pohode,“ hovorí Šinkovič. „Telefonáty, kedy prídeme domov, klamanie o tom, kde sme a kedy prídeme. Každý to dobre pozná. Staršia generácia stále ‚neprekúsla‘ nadávky v textoch, a tak to odsúdi ešte predtým, ako si to vypočuje. Preto veľa z nich rap nechápe.“

https://www.instagram.com/p/BThDhVxgC-C/?taken-by=kajosinkovic

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Kultúra

Teraz najčítanejšie