Denník N

Hlasovanie o Poľsku je hlasovaním o budúcom Slovensku

Slovenský premiér Robert Fico a s bývalou poľskou premiérkou Beatou Szydlovou. Foto - TASR
Slovenský premiér Robert Fico a s bývalou poľskou premiérkou Beatou Szydlovou. Foto – TASR

Podporou sankcií proti Varšave si slovenské vládne strany obmedzia vlastné možnosti, tak sa im do toho nechce.

Slovenská vláda môže odkladať rozhodnutie, či podporí spustenie sankčnej procedúry voči Poľsku, nezdá sa však, že sa mu nakoniec dokáže vyhnúť. Ficova vláda je v ťažkej situácii, do ktorej sa však vmanévrovala sama. Stavila na stredoeurópsku spoluprácu, ktorej základom je spoločný populizmus a spoločný nepriateľ, odpor proti imigrantom a v mnohých ohľadoch voči Bruselu vôbec.

Hlavne vďaka tomu (a nie pre spoločné hranice) je teraz do veľkej miery závislá od režimov v Poľsku a Maďarsku. Nemôže sa im obrátiť chrbtom, aj keď vie, že ju partnerstvo s nimi zároveň poškodzuje. Pri bežnej politickej premávke sa ako-tak dá lavírovať medzi úzkou spoluprácou s Orbánom a Kaczyńským a proeurópskou rétorikou. V krízových situáciách však táto taktika prestáva fungovať a treba ukázať pravú tvár.

Niet pochýb, že Ficovi a Dankovi sú mnohé autoritárske prvky vládnych systémov ich poľských a maďarských kolegov sympatické, najmä ak vládcom zaručia zotrvanie pri moci a beztrestnosť pri rozkrádaní krajiny. Sankcie proti Poľsku navyše môžu otvoriť cestu k tvrdšiemu postupu proti Maďarsku. A mnohí maďarskí politici Mosta, ak by aj s Orbánom priamo nesúhlasili, berú ohľad na svojich etnicky zmýšľajúcich voličov.

Hlasovanie o Poľsku je však o to dôležitejšie – neovplyvní len budúcnosť Únie, ale i budúcnosť Slovenska. Môže naznačiť, kam by sa mohla uberať naša vlastná krajina. Ak sankcie neprejdú a likvidácia demokracie a právneho štátu zostanú v Únii beztrestné, povzbudí to ďalších nasledovníkov Orbána a Kaczyńského. Rovnako ako bola bezmocnosť Únie voči Orbánovi jedným zo spúšťačov súčasného vývoja v Poľsku.

Záujemcov o nasledovanie Budapešti a Varšavy je v Európe viac než dosť. Fico a spol. medzi nimi zatiaľ patria k tým menej nebezpečným, na dôsledné nasledovanie Orbána a Kaczyńského majú príliš málo vôle a odvahy alebo príliš veľa pragmatizmu. Ľahko sa to však môže zmeniť, ak sa im definitívne potvrdí, že je možné naďalej dostávať štedré európske dotácie a pritom si doma robiť, čo len chcete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie