Denník N

Stále viem byť prínosom pre spoločnosť, hovorí najstarší, 80-ročný španielsky účastník programu Erasmus

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Miguel Castillo je príkladom toho, že vek je iba číslo a vzdelávať sa dá aj v osemdesiatke. Študovať históriu sa vybral do Verony.

Výmenný študijný program Erasmus ponúka vysokoškolským študentom možnosť stráviť semester, prípadne dva, na zahraničnej univerzite.

Túto možnosť sa rozhodol využiť aj Miguel Castillo, študent histórie na univerzite v španielskej Valencii, ktorý má 80 rokov.

Castillo je už na dôchodku, ale počas pracovného života pôsobil ako notár. Má tri deti a šesť vnúčat. Po odchode do penzie Castillo prekonal vo veku 75 rokov infarkt, po ktorom mu lekári museli urobiť štvornásobný by-pass. A práve vtedy našiel novú chuť do života.

„Mal som klasický dôchodok. Staral som sa o vnúčatá, chodil na prechádzky, hral golf, v podstate som toho veľa nerobil. Krátko po tom, ako som sa zotavil, som si povedal: chcel by som robiť niečo iné, nie iba spať, niečo, čo nie je pre dôchodcu typické. Vždy ma zaujímala história, predovšetkým tá moderná,“ vysvetľoval svoje pohnútky pre španielsky denník El País.

Lokálna celebrita

Castillo sa na univerzite vo Valencii stal miestnou celebritou, zdravia ho profesori, pomáha svojim spolužiakom, s ktorými si navzájom vymieňajú poznámky. Tí ho pre jeho životnú energiu mimoriadne obdivujú. „Spôsob, akým so mnou zaobchádzajú, je úžasný. Môj vek pre nich vôbec nie je problém,“ dodal sympatický dôchodca.

Čo sa týka samotného štúdia – Castillovi sa podarilo zložiť takmer všetky skúšky. „Nezvládol som všetky, pretože môj vek a rodinné povinnosti mi nedovoľujú mať pravý študentský rytmus,“ vraví 80-ročný Castillo.

Napriek tomu sa na odporúčanie jedného zo svojich profesorov uchádzal o výmenný študijný pobyt prostredníctvom programu Erasmus. Minulý týždeň sa presunul do talianskej Verony.

Prečo Verona

Výber nebol náhodný. Pred tým, ako sa stal notárom, bol profesorom na univerzite v Barcelone, vďaka čomu sa dostal na dva mesiace do Ríma a Bologne. Aj Veronu v minulosti navštívil, a to pred 42 rokmi s manželkou pri príležitosti koncertu gréckej opernej divy Marie Callasovej. „Aj to je dôvod, prečo som si vybral Veronu,“ uviedol energický Castillo.

Podľa vlastných slov mu bude rodina mimoriadne chýbať, ale na druhej strane jeho deti a vnúčatá vidia jeho nadšenie prekonávať samého seba a vzdelávať sa. Castillova rodina už začala plánovať, kedy svojho hrdinu počas jeho štvormesačného pobytu v Taliansku navštívi.

Študijný pobyt cez Erasmus má väčšina mladých ľudí spojený skôr s neustálou zábavou popri štúdiu. Na margo toho Castillo pre El País vtipne poznamenal: „Musíte vziať do úvahy, že do Verony idem s manželkou, preto budeme bývať vo vlastnom apartmáne. Účasť na pyžamových párty by v našom veku bola veľmi zvláštna.“

Castillovi naozaj nechýba mladistvý elán a svojim rovesníkom, ktorí sa už cítia starí, odkázal: „Chcel by som povzbudiť svojich rovesníkov, aby nezostávali zavretí doma. Namiesto toho by mali vyraziť do sveta, pretože ešte stále môžu byť veľkým prínosom pre spoločnosť a veľa si z nej môžu zobrať.“

Otázna budúcnosť Erasmu?

Castillo sa zúčastňuje na programe Erasmus+. Ten funguje už 30 rokov, a počas troch dekád jeho fungovania využilo možnosť študovať mimo svojej domoviny deväť miliónov ľudí.

Avšak budúcnosť Erasmu nie je jasná. V prvom rade vyvstáva otázka, či Spojené kráľovstvo zostane po brexite súčasťou programu.

Predstavitelia Spojeného kráľovstva už síce naznačili, že napriek brexitu nechcú program Erasmus opustiť, ale dodnes sa k tomu oficiálne nevyjadrili. Neistotu a obavy vzbudili aj pochybnosti týkajúce sa budúceho financovania programu.  Na tie však reagoval nemecký eurokomisár pre rozpočet a ľudské zdroje Gunther Oettinger,  ktorý prisľúbil, že plánované rozpočtové škrty EK sa nebudú vzťahovať na Erasmus.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie