Denník N

Ján Filc: Rusi so Slovincami zvoľnili, čo pre nás nie je dobré

Ján Filc. Foto – TASR
Ján Filc. Foto – TASR

Najúspešnejší slovenský tréner v histórii si nemyslí, že brankári zamotali trénerom hlavy. Hovorí, že tréner je v dobrej pozícii, ak si môže vybrať z dvoch dobre chytajúcich brankárov.

Tréner majstrov sveta z roku 2002 a štvrtého tímu z olympiády 2010 Ján Filc si myslí, že slovenskí hokejisti príliš nepreverili amerického brankára. Tvrdí, že mladší hráči zo slovenskej ligy majú právo podať nevyrovnané výkony, a očakáva, že tí skúsenejší zaberú v sobotňajšom zápase proti Slovincom (hrá sa o 13.10 h). Verí, že oslabenia a americký tlak našich nestáli toľko síl, aby sa to prejavilo v sobotu, keďže Slovinci dnes dve tretiny šetrili sily.

Čo podľa vás rozhodlo o prehre so Spojenými štátmi?

Myslím si, že oproti prvému zápasu sme trošku prijali spôsob hry Američanov, chceli sme robiť všetko rýchlo na úkor presnosti. To bolo vidieť, nevytvorili sme si súvislý tlak a dovolili sme ho súperovi, ktorý bol v tomto lepší. Doplácali sme na veľa zbytočných vylúčení, ktoré stoja sily. Napriek tomu, že sme hrali niektoré oslabenia veľmi dobre, dostali sme z nich dva góly, čo rozhodlo. A rozhodlo tiež, že s jedným gólom sa na takomto turnaji ťažko vyhráva. S jedným gólom zatiaľ na olympiáde nikto nevyhral. Nehovorím, že sa to nedá, ale je to skôr výnimočné. Počet príležitostí, ktoré sme si vypracovali, nebol dostačujúci na to, aby sme dali gól navyše, brankára sme až tak veľmi nepreverili.

Ako sa vám páčili výkony a herný prejav Slovákov v prvých dvoch zápasoch?

Boli to dva rozdielne zápasy. Do prvého sme sa išli vyslovene brániť proti papierovo lepšiemu súperovi a uspeli sme vďaka kolektívnemu výkonu v defenzíve, bola tam obetavosť, trošičku šťastia pri prvom a možno i treťom góle. Nachytali sme na hruškách súpera, ktorý bol veľmi chladný. Rusi podali výkon, ktorý sa pri našich kladných emóciách dal využiť, navyše tam bol rozdiel v hre brankárov. Kým náš brankár držal mužstvo, Košečkin veľmi neoslnil.

V druhom zápase sme už neboli v takej hlbokej defenzíve, pretože sme išli hrať hokej s niekým, koho sme chceli poraziť. Mali sme to trošičku viac v hlavách, bolo vidno, že niektoré veci sme až tak dôsledne neplnili. Prehrávali sme veľa buly, dostávali sme súpera do výhody držania puku a ten to vedel využiť na vytvorenie tlaku, čo bolo najciteľnejšie v druhej tretine. V zásade sa však nič nedeje, mužstvo sa má čo učiť, je v ňom veľa hráčov, ktorí potrebujú skúsenosť.

Ktorí hráči zo slovenského tímu vás najviac zaujali?

V prvom zápase oslnil Bakoš, bol možno náš najlepší hráč, no v dnešnom zápase ho už nebolo až tak vidieť. Dnes na mňa veľmi dobre pôsobili Čajkovský a Čerešňák. V defenzíve bola sila, čo bolo vidieť na tom, že napriek prevahe si Američania nevytvorili veľký počet čistých gólových príležitostí.

V oboch zápasoch výborne zachytali brankári. Myslíte si, že zamotali trénerom hlavu, koho postaviť proti Slovincom?

Nezamotali. Ja si nemyslím, že to je zamotanie hlavy. Craig Ramsay je dostatočne skúsený na to, aby vedel využiť, že obaja chytajú dobre. To je pre mužstvo oveľa lepšie, než ako keby to bolo naopak. Je to otázka toho, ako sa budú rozhodovať z hľadiska spôsobu hry súpera, momentálnej psychickej pohody jedného alebo druhého. Pre trénera je dobrá pozícia, keď si môže vybrať z dvoch kvalitných gólmanov.

V slovenskom tíme je desať hráčov zo slovenskej ligy, ktorí zatiaľ slušne držia krok. Čo tento turnaj hovorí o kvalite našej ligy?

Ešte nič, je príliš skoro, turnaj sa len rozbieha. Tento turnaj je svojím formátom prispôsobený účasti hráčov z NHL. Bol vymyslený tak, aby sa hráči, ktorí prichádzajú z rozbehnutej NHL do národných mužstiev, mohli dať trošku dohromady. Ak by štartovali, nebol by čas na žiaden prípravný zápas. Tento formát vyhovuje tomu, aby si hráči mohli zahrať zápas, ktorý nie je z hľadiska výsledku až taký rozhodujúci, zo skupín postúpi každý.

Je fajn, že v prvom zápase s Rusmi sme uspeli, vždy je lepšie vyhrať ako prehrať. Teraz sme prehrali, ale hráči aj tréneri sa poučili. Ideme do ďalšieho zápasu, bolo by fajn, keby sme vyhrali v riadnom hracom čase a keby Rusi porazili Američanov, keďže by sme mohli postúpiť priamo do štvrťfinále. To by bol pekný výsledok a potom by sme už vedeli, akým spôsobom môžeme hodnotiť hráčov. Mladší hráči majú právo podať nevyrovnané výkony. Skúsenejší hráči z našej ligy sa musia preukázať práve v sobotňajšom zápase so Slovincami, prípadne v ďalšom kole.

Aký zápas očakávate v sobotu proti Slovincom, ktorí najskôr senzačne porazili USA a potom dostali debakel od Ruska?

Zase to bude úplne iný zápas. Slovinci to dnes skúsili, zo začiatku Rusov držali na uzde. Potom dostali dva góly a už bolo vymaľované. Rusi zvoľnili, vymenili brankára, čo pre nás nie je dobré, pretože Slovinci vo zvyšku zápasu nemíňali sily. Verím, že nás piatkový zápas nestál až toľko síl, aby sa to v sobotu preukázalo, pretože tieto back-to-back zápasy sú veľmi zradná vec.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie