Denník N

Robert Fico má plné zuby premiéra Roberta Fica (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák, Choleva a Korda vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Parlament schválil dobrovoľnú možnosť pre zamestnávateľov vyplatiť 13. a 14. plat, s množstvom podmienok a výnimiek. V Nemecku odbory vyjednali pre približne milión zamestnancov v odvetví skrátenie pracovného týždňa na 3,5 dňa a zvýšenie miezd. Iný kraj, iný mrav. My ešte máme odbory? Jaaaaj, stále zabúdam, že za vlády Roberta Fica nie.

Prešľap týždňa

Marketing strany Smer-SD je vážne dobrý – médiá zanietene riešia, či prezident dá alebo nedá premiérovi. Funkciu. Fakt dobrý vtip.

Dobré správy

Niekoľko skvelých správ: gratulácia Kuzminovej, Fialkovej a našim hokejistom. Gratulácia Fakulte informatiky a informačných technológií STU za získanie medzinárodnej akreditácie, rovnakej, akú má Cambridge od britskej inštitúcie pre inžinierstvo a technológie, najväčšej inžinierskej organizácie na svete. Veľký úspech 15-ročnej fakulty.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Prešľap týždňa

Ak „náš človek“ ukradne dva milióny eur a prejaví „účinnú ľútosť“ (ľútosť nad tým, že mu na to prišli?), je fešák. Myslíte, že to platí aj povedzme v MHD? Keď vás chytí revízor bez platného lístka, môžete povedať „ľutujem“, a ísť si ten lístok označiť? Áno, dá sa to, no predtým musíte vysloviť magické slovíčko „bštrnk“!

Podcenená udalosť

Polícia zastavila stíhanie v prípade zmiznutého zlata z národného pokladu, ktorý zozbierala a spravovala Matica slovenská. Vraj „vyšetrovaný skutok nie je trestným činom“. Konštatujem, že  rok a štvrť po tom, ako sa chudobnej rodine v Batizovciach zjavil na sporáku obraz mimoriadne pripomínajúci podobizeň Ježiša Krista, má Slovensko ďalší zázrak.

Citát týždňa     

„Keby nám niekto vtedy (pri vzniku Českého štátu 1. 1. 1993 – pozn. J. Š.) povedal, že sa po štvrťstoročí českým premiérom stane bývalý slovenský komunista a agent ŠtB, odporučili by sme mu mokrý obklad na hlavu. Dnes ho potrebujeme sami.“

Jindřich Šídlo, český politický komentátor

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Toho, že je Robert Fico premiérom, má definitívne plné zuby aj Robert Fico. Aj tento denník tvrdí, že si chystá únikový plán smerom na Ústavný súd. Vyhandlovať to musí s prezidentom. Čo a prečo má Kiska urobiť, už stihli napísať mnohí. Dovolím si pridať jeden argument. Slabší Smer bez Fica a Kaliňáka je Smer s väčším koaličným potenciálom. A Smer s väčším koaličným potenciálom znamená väčšiu šancu na vládu bez tajtrlíkov, vekslákov a fašistov. Prajem teda pánovi prezidentovi a jeho poradcom pri rozhodovaní dosť rozumu aj dosť citu.

Prešľap týždňa

Rupertovi Murdochovi prezident Trump málokedy nezdvihne telefón. Mediálni magnáti a politici sa navzájom potrebujú. Ich prílišná symbióza však škodí zdraviu spoločnosti, preto je mediálna legislatíva nesmierne dôležitá. Poslanec Beblavý aj so svojimi kolegyňami predložili zákon, ktorý by komplikoval budovanie mediálnych impérií s neprehľadnými vlastníkmi. Hlasovalo sa o ňom tento týždeň a nikto z koalície zaň nezdvihol ruku. Prečo asi?

Citát týždňa         

„V Česku roku 2018 se někdejší spolupracovník StB nemůže stále ještě stát ředitelem obecní pošty. Ovšem předsedou vlády bez problémů.“

Jindřich Šídlo, český komentátor, o lustračnom zákone a Babišovi

 

Radovan Choleva, politický konzultant

Udalosť týždňa

Hlavnou a napodiv aj dobrou správou týždňa sú výkony slovenských hokejistov na zimných olympijských hrách. Keď s olympijskými športovcami pochádzajúcimi výlučne z Ruskej federácie prehrávali po piatich minútach 0:2, nikto by na nich nestavil ani deravý cent. Potom však svojím sústredeným dodržiavaním taktiky kanadského trénera ešte v prvej tretine (veľký výkričník) vyrovnali a svojím víťazným gólom spôsobili, že celá slovenská politika pôjde najbližší týždeň na vedľajšiu koľaj. Najkrajšie to napísali na českom serveri idnes.cz: „Slováci proti Rusům překvapili. Po úvodním šoku se otřepaly a zdobily je vlastnosti, které dříve chyběly. Mezi nimi právě bojovnost. (…) Možná i jeho kanadská nátura, která velí nikdy nic nevzdávat a věřit ve vlastní schopnosti, Slovákům pomohla.“ V zápase s USA sme síce tesne prehrali, ale výkon bol veľmi podobný, takže ak v sobotu zdoláme Slovincov, za istých okolností môžeme postúpiť priamo do štvrťfinále. A potom už je, ako hovorí známe športové klišé, možné všetko.

Podcenená udalosť týždňa I

V parlamente prešlo veľkou väčšinou povinné zverejňovanie základnej zložky mzdy zo strany zamestnávateľov už v inzerátoch. Doterajšia informačná aj „mocenská“ asymetria vo vzťahu zamestnávateľ vs zamestnanec tak bude od 1. mája odstránená. Už sa teda nestane, že uchádzač o prácu dostane na pohovore obľúbenú otázku, aký plat by si predstavoval, a a) ak uvedie príliš nízku sumu, zamestnávateľ mu ju s úsmevom na perách poskytne, alebo b) ak uvedie príliš vysokú, bude vyradený z výberu pre svoje prehnané požiadavky. Pre korektnosť treba priradiť aj kredit – tento problém je vyriešený najmä vďaka úsiliu istého Milana Kuruca z OZ Pracujúca chudoba.

Podcenená udalosť týždňa II

Návrh poslancov nového politického subjektu Spolu, aby sa aj majitelia médií museli zapisovať do registra konečných prijímateľov výhod. Inými slovami, aby si napríklad Penta nemohla kúpiť Markízu. V parlamente návrh síce neprešiel, no oceniť treba už samotné otvorenie tejto témy zo strany Miroslava Beblavého. Trend skupovania médií slovenskými finančnými skupinami a oligarchami krížom-krážom je veľmi nebezpečný (azda netreba bližšie vysvetľovať) a – práve preto – pichanie do tohto osieho hniezda je mimoriadne odvážne. Bude teraz na zvážení Smeru a jeho koaličných súpútnikov, či Beblavého návrh úhľadne neprepíšu a predsa len aj v pude sebazáchovy neschvália.

Mediálny prešľap týždňa

Na juhu Slovenska vznikne pre maďarskú menšinu nový týždenník, ktorý bude financovať maďarská vláda. Okrem tohto napojenia bude mať, čuduj sa svet, napojenie aj na stranu SMK. Takáto cezhraničná „podpora“ svojej menšiny a jej politickej reprezentácie od Viktora Orbána tu síce nie je prvýkrát, ale ešte nikdy sa nedeklarovala takto otvorene. V čase obsadenia Krymu či udalostí v Katalánsku by to mohol niekto vnímať ako „vplyvovú operáciu na cudzom území“ a takémuto zasahovaniu do straníckej súťaže na Slovensku zabrániť.

Citát týždňa

„To bol Čerešňák na torte.“
Pavol Gašpar, komentátor RTVS, po víťaznom góle v zápase proti Rusku

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Koncentrácia mediálnej moci v jedných rukách je mimoriadne nebezpečná vec. Aj preto je nepochopiteľné, že poslanci Národnej rady odmietli opozičný návrh zákona, ktorý by mohol zabrániť, aby sa najvplyvnejšie médiá ocitli pod kontrolou mocných a vplyvných finančných skupín. Ak sa nepodarí zabrániť tomu, aby TV Markíza prešla do rúk jednej z nich, tak by situácia na mediálnom trhu vyzerala, zjednodušene, takto: RTVS už niekoľko mesiacov verne slúži záujmom vládnej moci, TV JoJ ovláda finančná skupina J&T, TA3 je hračkou v rukách Ivana Kmotríka a Markíza by sa v podstate dostala do náručia Penty. To naozaj nie je vôbec dobrá predstava o tom, ako a kým by bola verejnosť na Slovensku informovaná. Ten stav už teraz nie je dobrý.

Prešľap týždňa

Galko má rakovinu a poslanci vládnej koalície to nechutne zneužili na to, aby ešte celé týždne tohto človeka mohli šikanovať. Pod zámienkou, že vo svetle nečakanej správy o jeho zdravotnom stave odložili rokovanie Národnej rady o jeho „odpočúvacích prešľapoch“ z čias, keď bol ministrom obrany. Táto ich „ohľaduplnosť“ a „ľudskosť“ smrdia na sto honov účelovosťou. Galko totiž o mesiac nebude ani vyliečený a ani zdravší.

Podcenená udalosť

Austrálsky premiér je prísny človek. Svojim ministrom zakázal nadväzovať intímne vzťahy so svojimi podriadenými. Reagoval tak na to, že jeho vicepremiér mal pomer so svojou sekretárkou a výsledkom tohto vzťahu je jej tehotenstvo. Prísny predseda vlády je ženatý, má štyri deti a je katolík, ktorý je silným zástancom tradičnej rodiny. Otázkou je, akým spôsobom chce plnenie svojho zákazu kontrolovať. Na najbližšej tlačovej konferencii by som sa preto rád spýtal, aký názor na toto rozhodnutie má náš predseda vlády a či by austrálskemu premiérovi nechcel poradiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie