Denník N

Prečo sa Trumpovi voliči necítia zradení? Slovák sa podieľal na výskume, ktorý ukázal, že majú to, čo chceli

Donald Trump počas zrazu Republikánskej strany v Clevelande. Foto – TASR/AP
Donald Trump počas zrazu Republikánskej strany v Clevelande. Foto – TASR/AP

Voliči od Trumpa chceli, aby bojoval za konzervatívne hodnoty.

Píšu Ján Žilinský a Joshua Tucker, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Prečo sa Trumpovi voliči necítia zradení? Prečo sa voličská základňa prezidenta Trumpa necíti podvedená, tak ako to väčšina pozorovateľov očakávala?

Pretože majú presne to, čo chceli.

Odborníci tvrdili, že sa budú cítiť oklamaní po tom, čo si vypočuli jeho správu o stave únie, dozvedeli sa o vyhadzove poradcu Steva Bannona a Trumpovej ceste do Davosu, kam si odskočil laškovať so svetovou elitou.

Náš prieskum medzi Trumpovými voličmi ukázal, že republikánsky kandidát prichádza s tradičnou konzervatívnou politikou, a po tej veľký podiel jeho voličov volal od samého začiatku.

Ako sme robili výskum

Na jeseň roku 2016 sme požiadali 2600 Američanov, aby „uviedli jednu vec z ich života, ktorá by sa mohla zlepšiť, ak by bol Donald Trump zvolený za prezidenta“. Chceli sme vedieť, čo im pri tejto otázke príde bezprostredne na um a ktoré aspekty Trumpovej politiky považujú za najpôsobivejšie.

Z odpovedí na naše otvorené otázky vyplynulo, že Trumpovo čaro nepochádzalo ani tak z toho, ako sa odlišoval od tradičných republikánov, než z toho, že svojim voličom ponúkal hlboký konzervativizmus.

Naša otázka bola súčasťou väčšej online ankety, ktorú v troch vlnách vykonal Ústav Newyorskej univerzity pre sociálne médiá a politickú participáciu s podporou Národnej vedeckej nadácie.

Pre potreby ankety, ktoré nesúviseli s naším výskumom, na dotazníkové otázky odpovedala náhodná vzorka zložená z Američanov a užívateľov Twitteru. Táto správa pracuje s výsledkami tretej časti ankety, ktoré boli zozbierané medzi 25. októbrom a 7. novembrom 2016.

Ponúkame pozorovania založené na odpovediach otvorených otázok a to od ľudí, ktorí sa sami identifikovali ako Trumpovi podporovatelia. Stále sme v procese programovania a ďalšie kvantitatívne závery zverejníme na jar.

Dajte nám prácu a ochraňujte nás

Trumpova kandidatúra bola nezvyčajná a o tom sme presvedčení hneď z niekoľkých dôvodov. Od značky Grand Old Party (jeden z názvov pre Republikánsku stranu) politici v poslednom čase odťahovali ruky. Trump naopak posunul otázky bielej etnickej identity do centra svojej kampane. No keď sa vraví o Trumpovom konzervativizme a podpore štíhlej vlády, ľudia si pod tým predstavia najmä „väčšiu šancu nájsť si dobrú prácu“ a „prísľub nižších daní“.

Niektorí respondenti očakávali, že Trumpov kabinet „prinesie veľké spoločnosti späť do Spojených štátov“. Iní dúfali, že menej pracovných pozícií budú zastávať zahraničné externé firmy a pripomínali Trumpove slová o tom, že bude „pokutovať spoločnosti, ktoré presunú svoje pracovné pozície do zahraničia“. Trumpovi pridalo na sympatiách aj to, že bol považovaný za probiznis kandidáta.

Objavili sa aj takéto komentáre: „Môj život sa zlepší, lebo zníženie daní dovolí zamestnávateľom ponúknuť viac práce a naštartovať ekonomiku“ alebo „Dane by mohli klesnúť, republikáni v Bielom dome znamenajú podporu konzervatívnych hodnôt“ či napríklad: „Vláda nebude mať tendenciu pchať prsty do môjho podnikania.“

Iné zmienili ich skepticizmus k sociálnemu štátu, čo u niektorých súvisí s hnevom bielej väčšiny. Istá texaská gazdiná od Trumpovej vlády očakávala, že „ľudia, ktorí si úprimne nárokujú na sociálnu pomoc od štátu, ju dostanú a tí, čo ju zneužívajú, odídu s prázdnymi rukami“.

Voliči s podobným postojom by podporili akéhokoľvek republikánskeho kandidáta, aj keby Trump nezvíťazil v straníckych primárkach. A nie preto, že sú zaslepenými prívržencami, ale preto, že vo všeobecnosti súhlasia s veľkou časťou republikánskej rétoriky.

Koniec kriminality a nadšenie z múru

Narazili sme na množstvo odpovedí, ktoré sa dotýkali národnej bezpečnosti. Niektorí respondenti si od Trumpa sľubovali „zastavenie kriminality“, ďalší dúfali, že „mesto nebude viac zamorené ilegálmi“ alebo „Trump zníži hrozbu terorizmu“. Jeden z voličov vyhlásil, že „má pokoj v duši, lebo vie, že Trump všetkých ilegálov pošle späť“.

Všimnite si, že toto všetko sú frázy s rasovým a etnickým podtónom. Ľudia očakávajú, že Trump bude profitovať z toho, že republikánska strana si privlastňuje témy domácej a národnej bezpečnosti. Nezanedbateľný počet respondentov prejavil nadšenie z múru na hranici s Mexikom a z Trumpovho zmyslu „pre ochranu pred radikálnymi moslimami“.

Téma hrdosti, rešpektu a nádejí bola medzi odpoveďami respondentov celkom častá. „Národná bezpečnosť ma viac nebude trápiť, tento chlapík totiž miluje Ameriku.“ „Moja obnovená viera v občanov Spojených štátov, že konečne vytiahnu hlavy z piesku a pokúsia sa o zmenu.“ „Rešpekt zahraničných politikov.“ „Budem opäť hrdý, že som Američan.“ „Zvýši hrdosť, dôveru.“ „Pokoj v duši,“ podelili sa o svoje očakávania Trumpovi voliči.

Odmietanie kultúrneho liberalizmu

Viacerí voliči sa sťažovali na niečo, čo vnímajú ako „politickú korektnosť“. Verili, že Trump ako prezident by mohol zvrátiť tento trend tým, že: „Eliminuje korupciu a politickú korektnosť,“ „Bude schopný nasledovať moje náboženské presvedčenie,“ „Zabezpečí rovnosť práv pre kresťanov,“ „Prinesie menej diskriminácie voči bielym ľuďom,“ a „Nebude sa toľko klaňať pred politicky korektnými požiadavkami LGBTQ aktivistov, pro-choice skupín, odporcov držania zbraní a antikresťanských skupín“.

Podobným spôsobom Trumpovi prívrženci prejavovali svoju animozitu voči kandidátke demokratov. Pán z Floridy, ktorý sa nehlási ani k jednej z politických strán, povedal: „Uľavilo by sa mi, keby zlá Hillary nebola na čele krajiny a dali by sme tak Washingtonu signál, že chceme zmenu a nie zachovanie statusu quo.“

Pridali sa k nemu aj ďalší respondenti: „Užíval by som si, ako Donald Trump porážkou potupí Hillary Clintonovú,“ „Chcel by som zažiť škodoradosť pri pohľade na tváre mojich kamarátov, ktorí podporujú Clintonovej kult osobnosti,“ „Demokrati by neboli v Bielom dome,“ „Chcel by som vidieť Hillary za mrežami,“ „Môjmu krvnému tlaku by pomohlo, keby som Hillary najbližšie štyri roky nemusel počúvať.“

Trump profituje z republikánskej značky

Dnes je Donald Trump vnímaný ako antisystémový kandidát, no pritom profituje zo značky republikánskej strany a zároveň každému pripomína, že nie je produktom republikánskeho establišmentu. To z neho, prinajmenšom v očiach niektorých voličov, spravilo kandidáta nádeje.

Respondenti v ankete povedali, že by ho volili, pretože: „Celý môj spôsob života by sa zlepšil“ alebo „Nechcem žiaden politicky korektný odpad. Konečne by sme mali prezidenta, ktorý má ,gule‘ postaviť sa zahraničným hodnostárom, namiesto toho, aby sa im klaňal.“

Zdá, že voličská základňa Trumpovi odpúšťa jeho údajné priestupky nie preto, že je slepo lojálna, ale preto, že pretláčaním tradičnej republikánskej politiky vlastne robí to, po čom celý čas volala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie