Denník N

Sulík už vie, koho navrhne za prezidenta, ak Kiska oficiálne oznámi koniec v politike

Mistrík preberá prezidentské vyznamenanie v januári 2018. Zdroj – prezident.sk
Mistrík preberá prezidentské vyznamenanie v januári 2018. Zdroj – prezident.sk

Známy slovenský chemik patril k zakladajúcim členom SaS, zo strany však vystúpil. Ak Andrej Kiska nebude kandidovať, je na nás, zástancoch demokratickej spoločnosti, aby sme Slovensko ďalej rozvíjali, vraví Robert Mistrík.

Prezidentským kandidátom najsilnejšej opozičnej strany Sloboda a solidarita by mohol byť známy slovenský vedec Robert Mistrík. Strana úvahy o jeho kandidatúre oficiálne nepotvrdzuje, Denník N ich má však overené z niekoľkých zdrojov.

Predseda SaS Richard Sulík už v nedávnom rozhovore pre Denník N povedal, že tak ako pred rokmi hovoril o tom, že pozná famózneho kandidáta, a bol to nakoniec Andrej Kiska, dnes je situácia podobná. Meno však povedať nechcel.

Trvá na tom aj teraz. „K prezidentským voľbám sa nebudem vyjadrovať skôr, ako sa Andrej Kiska finálne nevyjadrí, či bude, alebo nebude kandidovať,“ odpísal na esemesku s otázkou o prezidentskej voľbe a Robertovi Mistríkovi.

Mistríkovo meno padlo aj na tohtotýždňovej debate Týždňa, na ktorej bol Sulík a líder Progresívneho Slovenska, Ivan Štefunko. Informáciu priniesla aj televízia Joj.

Sulík úvahy nepoprel, aj pri tejto príležitosti zopakoval, že pre stranu je rozhodujúci postoj prezidenta Kisku.

Chemik Robert Mistrík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mistrík: Slovensko musíme ďalej rozvíjať

SaS hovorí, že v prípade, ak by súčasný prezident Andrej Kiska kandidoval, bez váhania podporia jeho. Podobný postoj má aj hnutie OĽaNO. Pravdepodobnosť, že Kiska nakoniec do volieb nepôjde, je však aj podľa informácií Denníka N už takmer stopercentná.

Robert Mistrík svoju kandidatúru nevylúčil, pripomína však, že aj jeho prvým kandidátom je súčasný prezident. Kiska v januári Mistríkovi udelil prezidentské vyznamenanie, Pribinov kríž I. triedy za zásluhy o rozvoj slovenskej vedy.

„Slovensko má v osobe Andreja Kisku výnimočného prezidenta, ktorý je svojimi postojmi a skutkami pevnou kotvou Slovenska s civilizovaným svetom,“ hovorí vedec v odpovedi pre Denník N. „S tým svetom, kde sú vysoké platy, moderné technológie, kde vládne úcta k životu a právu, kde sa o veciach slobodne a otvorene diskutuje, kde má šancu každý.“

Ktokoľvek podľa Mistríka hodlá nastúpiť proti Andrejovi Kiskovi, vysiela signál, že smerovanie krajiny chce otočiť inam. „Ak sa pán prezident rozhodne kandidovať, môžeme mu poďakovať a venovať sa svojej práci,“ pokračuje. „Ak kandidovať nebude, je na nás mnohých, aktívnych zástancoch hodnôt vyspelej a demokratickej spoločnosti, aby sme Slovensko, bez krokov späť, ďalej rozvíjali.“

Kto by mal naozaj zobrať kandidatúru na prezidenta na seba, záleží podľa Mistríka na zrelom úsudku. „Pokiaľ však ešte nie je známe rozhodnutie pána prezidenta, bolo by nedôstojné, aby sme sa pred národom trhali o kormidlo ako stredovekí piráti. Všetci, vrátane médií, by sme mali s úctou vyčkať na rozhodnutie pána prezidenta.“

Galko: Perfektný človek, svedomie strany

Čelní predstavitelia SaS otázky na Roberta Mistríka nechceli komentovať s tým istým argumentom ako Richard Sulík – strana čaká na Kiskovo rozhodnutie.

„Ak pán Kiska kandidovať nebude, chceme postaviť človeka, na ktorom nájdeme zhodu s celou opozíciou,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu strany Natália Blahová. „Neviem vám v tejto chvíli potvrdiť, ani vyvrátiť túto vašu informáciu. Tento čas nastane po našich vzájomných dohodách, a v prípade, že pán prezident Kiska verejne uvedie, že nebude kandidovať.“

Aj podpredseda SaS Ľubomír Galko hovorí: „Oficiálne vám nepoviem ani áno, ani nie.“ Na otázku, čo si o Mistríkovi myslí, povedal, že je to perfektný človek. „Volali sme ho svedomie strany. Je to čestný a morálny človek, ktorý má za sebou veľký životný príbeh.“

SaS zdôrazňuje, že prioritou pre stranu je spoločná dohoda s OĽaNO.

Líder hnutia Igor Matovič hovorí to isté. O Mistríkovi povedal, že je to dobrý kandidát na kandidáta. „Je to dobrý človek, úspešný vedec, ktorého žiadna slovenská vláda nijakým spôsobom nepodporila,“ povedal. „Chceme dosiahnuť spoločnú dohodu a bolo by zatiaľ nezodpovedné púšťať akékoľvek mená.“

Robert Mistrík, prvý zľava, ako člen prípravného výboru SaS v roku 2009. Foto – TASR

Mistrík má 51 rokov. V roku 2009 patril k zakladajúcim členom Slobody a solidarity a spolu so Sulíkom a s exministrom práce Jozefom Mihálom bol aj členom prípravného výboru strany. V roku 2012 sa však sám zo strany stiahol.

„Videl som, čo sa v spoločnosti deje, zažil som organizovaný zločin na vlastnej koži a pochopil som, že jednotlivec je v džungli bezprávia bezmocný,“ hovoril v roku 2016, prečo išiel do politiky. Mistrík narážal na to, ako sa mu raz do domu dobýjali sýkorovci preto, že zbieral podpisy pod petíciu, ako on hovorí, „o jednej komunálnej záležitosti“. Zasiahla vtedy polícia.

Odchod zo strany vysvetľoval najmä tým, že sa v politike nenašiel a trpela jeho práca vedca, ktorej sa nechcel vzdať, aj rodina. Mistrík má ženu a dve deti.

So SaS však väzby neprerušil, zúčastnil sa napríklad jej konferencie v roku 2016, kam si strana pozvala osobnosti, aby ju aj kritizovali. Mistrík svojim bývalým spolustraníkom poradil, aby SaS stála na hodnotách a princípoch, na ktorých vznikla.

V tom istom roku okrem iného povedal, že by sa do politiky už zrejme vrátiť nechcel, lebo na ňu nemá talent. „Som rád, že som si to vyskúšal, rád na to spomínam, držím im palce, ale ako sa vraví, nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. Nemôžete mať päť životných cieľov,“ hovoril.

„Ja mám len dva a bol by som rád, keby sa mi splnili. Jednak aby z mojich dvoch synov niečo poriadne vyrástlo, a aby som si splnil svoje vedecké sny. Navyše politika si vyžaduje istý typ talentu. Budem k sebe úprimný, nemyslím si, že ho mám.“

Podobne svoj odchod zo SaS vysvetľoval aj v roku 2015 v rozhovor pre SME. „Odišiel som preto, že som nič zásadné neovplyvnil, a tak to pre mňa celé stratilo zmysel. Rozlúčil som sa však v dobrom a priateľské vzťahy zostali tak s terajšími členmi, ako aj s odštiepencami.“

Poslanec a bývalý člen SaS Jozef Mihál (dnes strana Spolu) povedal, že mu neprináleží hodnotiť prípadnú kandidatúru Roberta Mistríka, ale označil ho za skvelého človeka. „Keby k tomu došlo, a bol by prezidentským kandidátom, či dokonca bol zvolený, Slovensko by mohlo byť pyšné na takéhoto človeka na čele krajiny.“

Publikácia v najlepšom prírodovednom časopise

Mistrík pochádza z Banskej Bystrice, v roku 1991 absolvoval Chemicko-technologickú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave, odbor analytická chémia. V roku 1998 založil technologickú firmu HighChem, patrí k najúspešnejším slovenským vedcom.

Ako člen medzinárodnej skupiny vedcov pomohol vyvinúť metódu vyhľadávania hmotnostných spektier pomocou domény Google. Opis metódy, ktorú vedci nazvali chytľavo „SPLASH“ (skratka pre SPectraL-Hash), uverejnili v jednom z najprestížnejších časopisov na svete, Nature Biotechnology.

Za posledných 15 rokov je to jedinýkrát, keď v tomto žurnále s tretím najvyšším impakt faktorom na svete publikoval vedec zo slovenskej inštitúcie. Objav môže pomôcť pri nových metódach diagnostikovania chorôb.

Databázu chemických látok so spektrami (takzvané odtlačky prsta molekuly) od Mistríkovej firmy používa aj FBI.

Robert Mistrík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mistríkovo meno bolo počuť aj počas minuloročného škandálu s prideľovaním eurofondov na vedu, ktorý nakoniec stál kreslo ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS).

Mistrík a jeho tím sa o eurofondy na vedu a výskum uchádzali, ich projekt však neschválili. „Najviac bodov nám strhli za drobné pochybnosti o fundovanosti a odbornosti jednotlivých členov riešiteľských tímov. Pritom projekt schválili firme, ktorá nezamestnáva ani jedného človeka,“ upozornil.

Proti škandalóznemu prideľovaniu peňazí na vedu sa verejne ozval a kritizoval aj postoj niektorých rektorov, ktorí podpísali „mnohomiliónové partnerské zmluvy s firmami, ktoré v živote o výskum ani len nezavadili, sídlia v petržalských panelákoch, niektoré nemajú zrejme ani len zamestnanca na plný úväzok, a menovať by sa dali ďalšie zvrátenosti, ktoré by zaplnili viaceré zakladače“.

V roku 2017 bol Mistrík jedným z členov medzinárodného odborného tímu, ktorý vyvrátil podozrenia z dopingu Mateja Tótha, olympijského víťaza a najlepšieho slovenského športovca za rok 2016.

Prezidentské voľby budú na jar budúceho roka. Veľa známych kandidátov zatiaľ nie je. V Smere sa hovorilo o eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi a ministrovi zahraničných vecí, Miroslavovi Lajčákovi, ktorý však už stihol kandidatúru odmietnuť.

Šefčovič sa ku kandidatúre stavia rezervovane.

Hovorilo sa, že prezidentským kandidátom Smeru by mohol byť aj minister kultúry Marek Maďarič, ktorý to zatiaľ odmieta.

Z hnutia OĽaNO presakovali správy o tom, že by mohli do volieb postaviť svoju druhú najvýraznejšiu tvár, poslankyňu Veroniku Remišová. Ona tieto debaty nekomentuje. KDH ako svojich kandidátov spomína riaditeľa Dobrej noviny Mariána Čaučíka a europoslanca Miroslava Mikolášika.

Predseda SNS Andrej Danko zase avizoval, že by chcel za prezidentku ženu. Zároveň už stihol naznačiť, že tým nemyslel ministerky nominované za SNS, Gabrielu Matečnú, ani Martinu Lubyovú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Robert Mistrík

Slovensko

Teraz najčítanejšie