Denník N

Najväčší príbeh olympiády: Česká snoubordistka Ledecká vyhrala zlato na lyžiach

Ester Ledecká. Foto – TASR/AP
Ester Ledecká. Foto – TASR/AP

Ester Ledecká prišla po vyhraných pretekoch na tlačovú konferenciu s lyžiarskymi okuliarmi na očiach. „Na rozdiel od ostatných dievčat som nebola pripravená, že sem budem musieť ísť. Nemám mejkap,“ povedala.

Českí hokejisti v sobotu zvíťazili nad Kanadou a aj tak neboli na titulných stránkach českých novín. Miesto na prvej strane mala po šokujúcom víťazstve v super-G Ester Ledecká.

Zlatá medaila sa v Pjongčangu od Ledeckej bezpochyby čakala. No len najväčší optimisti by tipovali, že príde v niektorej z lyžiarskych disciplín.

Na doske stála 22-ročná Češka odmalička, a hoci ju médiá čoraz viac vnímajú ako univerzálnu pretekárku, práve v snoubordingu je dvojnásobná majsterka sveta a najväčšia favoritka na olympijské zlato.

Až v roku 2016 začala pokúšať šťastie aj medzi lyžiarkami.

22-ročná Ledecká je na svojej druhej olympiáde, pred štyrmi rokmi v Soči v oboch snoubordových súťažiach vypadla vo štvrťfinále.

Otec spevák, dedko hokejista

Meno Ester Ledeckej na Slovensku doteraz poznali skôr iba športoví fajnšmekri. Iní si ju pamätali akurát tak ako talentovanú dcéru slávneho speváka a skladateľa Janka Ledeckého.

Niektorí pamätníci si možno ešte vybavia jej starého otca, legendárneho hokejistu Jana Klapáča, majstra sveta a dvojnásobného olympijského medailistu.

Po sobote však môžeme skonštatovať, že 22-ročná Ester ich slávu prekročila a má dobre nakročené stať sa olympijskou legendou.

Doposiaľ sa nenašiel žiadny športovec, ktorý by sa odvážil na olympiáde štartovať na lyžiach aj snouborde. Ledecká si to vyskúšala ako prvá, najskôr v obrovskom slalome skončila na 23. mieste (Petra Vlhová bola 13.) a v sobotu si odskočila na svah, aby zabojovala o dobré umiestnenie v super-G.

Tréneri jej prorokovali, že by mohla skončiť v najlepšej pätnástke, na čo odvetila, že sú príliš sebavedomí.

Nemožno sa jej čudovať, doteraz boli jej najväčším úspechom v super-G  dve devätnáste miesta vo Svetovom pohári. Do elitnej desiatky sa v lyžiarskych disciplínach prebojovala iba raz, keď vlani v decembri skončila v kanadskom Lake Louise siedma v zjazde.

Ani vysoké štartové číslo 26 nesignalizovalo, že by mala prehovoriť do bojov o popredné umiestnenie.

Čakala, že to ešte zmenia

Na rozdiel od slalomu majú lyžiarky v super-G k dispozícii iba jednu jazdu, a tak je priestor na prekvapenia o čosi väčší. V Pjongčangu sa však žiadne nečakali. Napríklad americká televízia NBC Rakúšanku Annu Veithovú označila za víťazku ešte pred jazdou Ledeckej.

Aj to svedčí o tom, že s víťazstvom pretekárky mimo prvej dvadsiatky sa jednoducho nerátalo.

Krátko po jej víťazstve obehla internet správa, že Ledecká vyhrala preteky na lyžiach, ktoré si požičala od Mikaely Shiffrinovej, písal to aj Denník N.

Eileen Shiffrinová, Mikaelina mama a trénerka, to však odmietla. Povedala, že Ledecká si zrejme vybrala lyže, ktoré výrobca ponúka viacerým lyžiarkam. No a Ledecká povedala, že si vždy vyberá lyže, ktoré používajú ostatné.

V čase, keď Češka vyrážala na trať, komentátori Českej televízie práve rekapitulovali časy prvých dvadsiatich lyžiarok a ani oni nepochybovali, že opäť zvíťazí Veithová. Tá pred štyrmi rokmi v Soči uspela ešte pod dievčenským menom Fenningerová a bola k obhajobe zlata naozaj blízko.

Pri Ledeckej mene síce medzičasy svietili nazeleno, no komentátori si ich veľmi nevšímali, skôr kritizovali chyby, ktorých sa Češka zase a zase dopúšťala. Fanúšikovať začali až pár desiatok metrov pred cieľom, na poslednom medzičase mala ich reprezentantka stále náskok štyroch stotín. Stačilo to.

Keď v cieli o stotinu predbehla olympijskú šampiónku a pri jej mene zasvietila jednotka, nemohla tomu uveriť. Anne Veithovej zamrzol úsmev na tvári, chytila sa za hlavu, zatiaľ čo Ledecká na dobrých dvadsať sekúnd zmeravela, pozerala sa na výsledkovú tabuľu a nevedela, ako má zareagovať.

„Pozerala som sa na tú tabuľu a hovorila si, že je to nejaký omyl, že to ešte zmenia. Trebárs prehodia sekundu a bude to dobré, sekundu za prvou. Tak som tam stála, ľudia stále kričali a nič sa nedialo. Potom tam bol chlapík vo FIS-ovej bunde a ten ma stále organizoval, až som prišla sem k vám. Stále som sa obzerala, či sa rozpráva so mnou,“ povedala prekvapená Ledecká novinárom bezprostredne po pretekoch.

Okuliare namiesto mejkapu

Ester Ledeckej trvalo vyše hodiny, než sa predrala cez mixzónu. Absolvovala desať televíznych rozhovorov, jej manažér dostal ponuku na ďalších osem, ani gratulácie nemali konca. Keď konečne prišla na tlačovú konferenciu, na očiach mala lyžiarske okuliare.

„Na rozdiel od ostatných dievčat som nebola pripravená, že sem budem musieť ísť. Nemám mejkap,“ pobavila novinárov nová lyžiarska hviezda.

Českí novinári si neodpustili otázku, či súhlasí s tým, že práve predviedla najväčšie prekvapenie v lyžiarskej histórii.

„Áno, vraveli mi to. Aj veľa ľudí mi hovorilo, že sa to nemalo stať. A potom sa všetci pýtali, či by všetky lyžiarky nemali začať snoubordovať, aby sa im tiež začalo dariť. To je ťažké povedať, ja sama tomu stále neverím,“ povedala tesne po pretekoch pre iSport.

Nečakané víťazstvo Ledeckej trochu nabúralo program, poobede sa pôvodne chystala na snoubordový tréning. „Keď prídem k trénerom, tak im to navrhnem, ale neviem, ako sa budú tváriť. Vraj musím ísť večer po medailu, ale keby som mohla, tak už dávno zase jazdím po kopci,“ povedala pre iDnes ešte na svahu.

Počas tlačovej konferencie sa k téme tréningu vrátila opäť. „Vlastne by som už radšej bola na snouborde. Nechcem vás uraziť, všetci ste skvelí, ale naozaj som nečakala, že tu budem sedieť. Už som mohla mať za sebou tri jazdy,“ zahlásila Ledecká.

Pred olympiádou pritom jej vzťah s médiami nebol ideálny. Novinárov a televízne štáby jednoducho ignorovala. Vraj je to jej rituál. Na otázky radšej odpovedá mailom, no po sobotňajšom úspechu je celkom jasné, že kamier a mikrofónov sa tak skoro nezbaví.

Ledecká u Jana Krausa:

Diamantové medaily nedávajú

Ledeckej víťazstvom boli šokovaní aj českí hokejisti, ktorí sa v noci riadne nadreli, aby porazili Kanadu 3:2 po samostatných nájazdoch. No väčšina novinárov sa ich po zápase nepýtala na predvedenú hru, viac ich zaujímalo, čo hovoria na úspech mladej lyžiarky. Čudovali sa, mysleli si, že snoubordisti pôjdu o medaily až na budúci týždeň.

„Toto nemôžeme prekonať, diamantové medaily nedávajú,“ vtipkoval hokejista Petr Koukal a novinárov z iSportu sa spýtal: „My sme porazili Kanadu… Asi nedostaneme u vás v novinách veľa miesta, však?“

Športoví fanúšikovia si po famóznych výkonoch Mikaely Shiffrinovej pomaly zvykajú, že dnešné pretekárky dokážu víťaziť v odlišných disciplínach, no úspech Ledeckej je o to väčší, že ho dosiahla v dvoch celkom rozdielnych športoch. Ako sama vtipne poznamenala na tlačovke, spoločné majú asi len to, že sa pri nich ide dole z kopca.

Uznanie jej preto vyslovila aj ďalšia americká lyžiarska hviezda, Lindsey Vonnová, ktorá sa musela uspokojiť s deleným šiestym miestom: „Chcela by som mať jej talent a vyhrávať v rôznych športoch. Bohužiaľ, viem len lyžovať a ona ma aj tak porazí.“

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Životy žien

Rodina a vzťahy, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie